Άρση μέτρων: Τι σημαίνει «αντίστροφα» – Βήμα βήμα η διαδικασία

Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και με την προϋπόθεση ότι τα επόμενα 24ωρα οι πολίτες θα δείξουν την ίδια συνέπεια απέναντι στα μέτρα, η κυβέρνηση οργανώνει ήδη το σχέδιο επιστροφή στην κανονικότητα.

Το επόμενο διάστημα ίσως και πριν από την Κυριακή του Θωμά, έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας αναμένεται να δώσει τα χρονοδιαγράμματα της άρσης των μέτρων για κάθε επαγγελματική ομάδα, σύμφωνα με την «Real News».

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί μία ακόμα παράταση στα περιοριστικά μέτρα, ίσως μέχρι τις 10 Μαΐου, όπως ισχύει ήδη για τα σχολεία. Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως οι επιστήμονες με βάση τα έως τώρα δεδομένα εξετάζουν η άρση να γίνει αντίστροφα σε σχέση με το κλείσιμο. Δηλαδή ό,τι έκλεισε πρώτο θα ανοίξει σταδιακά τελευταίο με την ημερομηνία-κλειδί για την αφετηρία των άρσεων να είναι η 11η Μαΐου.

Εάν εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός τότε:

  • Αρχικά αναμένεται το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων και ίσως των μικρών κομμωτηρίων με περιορισμούς όμως και κανόνες όπως ραντεβού για την είσοδο των πελατών ώστε να ζεσταθεί η μηχανή της οικονομίας.
  • Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την επαναλειτουργία καφέ εστιατορίων μπαρ και κέντρων διασκέδασης τα οποία θα λειτουργούν κυρίως με τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο με μεγάλες αποστάσεις και με περιορισμούς για μέγιστο αριθμό πελατών. Οσον αφορά το εσωτερικό θα έχει να κάνει με τα τετραγωνικά και το πόσα τραπέζια μπορούν να χρησιμοποιηθούν Οπως είναι φυσικό θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία
  • Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν τα δικαστήρια τα γυμναστήρια οι χώροι άθλησης τα μεγάλα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Σε όλα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρότατοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεις, ίσως ανάλογα με τα τ.μ να επιτρέπεται και συγκεκριμένος αριθμός πολιτών.
  • Ο επόμενος σταθμός θα έχει να κάνει με τις δημόσιες υπηρεσίες αν και αξίζει να σημειωθεί πως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους με αφορμή την καραντίνα λύνει τα χέρια των πολιτών.
  • Το επόμενο βήμα θα αφορά τα σχολεία. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως θα λειτουργήσουν για 3-4 εβδομάδες. Αν και κάποιοι επιμένουν πως μπορεί να μην ανοίξουν και καθόλου με το βάρος να πέφτει στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Οι αποφάσεις για τα ξενοδοχεία τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στα νησιά συνδυάζονται και με την άρση των περιορισμών στις μεταφορές στα δρομολόγια των πλοίων στις πτήσεις από το εξωτερικό. Πάντως πρώτα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και αργότερα αυτά που βρίσκονται σε νησιά και πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους.

Στο ενδιάμεσο βέβαια θα μειωθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία όχι όμως για πάρκα παραλίες και μεγάλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Διπλή στόχευση

Ο Απεγκλωβισμός θα είναι σταδιακός και θα έχα διπλή στοχευση. Αφενός να επιστρέψει η χώρα με σταθερό βήματα στην κανονικότητα, χωρίς όμως συνθήκες συγχρωτισμού, κάτι που μπορεί να καταστρέψει ό,τι επιτεύχθηκε με τόσο κόστος και αφετέρου να ζεσταθεί η οικονομία .

Πώς θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα

Σε διευρυμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή υπουργών και ειδικών επιστημόνων θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ίσως καθυστερήσουν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα. Εάν όμως ακολουθήσουν τα υπόλοιπα εμπορικά τότε αυστηρά θα επιτρέπονται μέσα σε αυτά πελάτες ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος. Παράλληλα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν και οι εκκλησίες. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ζητηθεί να τηρούνται οι αποστάσεις και να μην υπάρχει συγχρωτισμός .

Τελευταίοι από τα σπίτια τους πάντως θα βγουν οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αφού κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «Real News».

-Ad-