Άρση μέτρων: Το πλήρες χρονοδιάγραμμα – Τι ανοίγει, πότε και με ποιους κανόνες

«Φως» στην επόμενη μέτρα της άρσης των περιορισμών έριξαν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υφυπουργοί της Κυβέρνησης. Διαβάστε στο newsique τι «αλλάζει» στη ζωή μας από τις 4 Μαΐου. Ο απόλυτος οδηγός για την άρση των μέτρων.

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι:

Δευτέρα 4 Μαΐου

Ανοίγουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα

Ανοίγουν τα κομμωτήρια

Καταργούνται τα SMS στο 13033 και απελευθερώνεται η μετακίνηση εντός του νομού

Επιτρέπεται η ατομική λατρεία στις εκκλησίες

Ανοίγουν ΚΤΕΟ

Δευτέρα 11 Μαΐου

Αρχίζουν τα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου

Θα επανεκκινήσει το υπόλοιπο λιανεμπόριο εκτός των εμπορικών κέντρων. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Κυριακή 17 Μαΐου

Ξεκινούν τα Μυστήρια και οι Λειτουργίες στις Εκκλησίες (με αυστηρούς κανόνες).

Δευτέρα 18 Μαΐου

Αρχίζουν τα μαθήματα οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.

Δευτέρα 1 Ιουνίου

Ενδέχεται να αρχίσουν τα μαθήματα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Ανοίγουν τα πολυκαταστήματα

Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης

Θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

Tο αναλυτικό σχέδιο για την άρση των περιορισμών

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Πρόκειται για σχέδιο τριών φάσεων.

Tέλος τo SMS στο 13033 – Ελεύθερες οι μετακινήσεις εντός νομού

“Μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής μπορώ σήμερα να ανακοινώσω τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα: Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Oσον αφορά την λειτουργία των ξενοδοχείων ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι την 1η Ιουνίου ξεκινάει η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα – σύμφωνα με όσα ανέφερε – θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα

Πώς και πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα – Οι προϋποθέσεις

Για σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας σε επτά στάδια έκανε λόγο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης στην παρουσίαση του της στρατηγικής της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα από την άρση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία του κορωνοιού, που ξεκινά στις 4 Μαίου.

Ο κος Παπαθανάσης ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν εκ νέου 26.167 επιχειρήσεις από τις περίπου 260.000 που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους

Οπως εξήγησε στις 4 Μαίου θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι εταιρείες λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, πώλησης ιατρικού εξοπλισμού ιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ. Επανεκκινούν παράλληλα καταστήματα πώλησης υποδημάτων,ακουστικών βαρηκοΐοας Παραμένουν εντούτοις σε ισχύ τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές.

Την ίδια ώρα η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων αυτών συνεπάγεται συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. Χαρακτηριστικά σε ένα κατάστημα με εμβαδόν 130 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται συνολικά 14 άτομα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων και φοριούνται από πελάτες και προσωπικό υποχρεωτικά μάσκες.Ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρείται απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, ραντεβού θα ισχύει και για τα ΚΤΕΟ. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ το Σάββατο.

Στις 11 Μαΐου, επανεκτιμούν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορείου με κανόνες ασφαλείας όπως αποστάσεις ασφαλείας, χρήση μάσκας κλπ. Επίσης θα επανεκκινήσουν και οι σχολές οδηγών εκείνη την ημέρα.

Στις 18 Μαΐου, ξεκινά η λειτουργία ζωολικών κήπων και αρχαιολογικών χώρων. Επίσης ξεκινά η λειτουργία των Πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρούς κανόνες και χωρίς εξυπηρέτηση καθήμενων.

Την 1η Ιουνίου λειτουργούν τα εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική και πάλι την χρήση μάσκας και τήρησης αποστάσεων ασφαλείας. Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είναι στις 10:00 για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση.

Δεν θα γίνεται εξυπηρέτηση καθήμενων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για έναν πελάτη ανά 20 τ.μ.

Επίσης ξεκινά η λειτουργία καταστημάτων εστίασης με τραπεζάκια έξω μόνο. Σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπονται έως τέσσερα άτομα.

Μέσα στον Ιούνιο ξεκινά η λειτουργία θερινών κινηματογράφων με μέγιστη πληρότητα το 60%. Επίσης ξεκινούν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε μεταγενέστερη φάση ξεκινά η λειτουργία των πάρκων αναψυχής.

Στο έβδομο και τελευταίο στάδιο ξεκινά η λειτουργία της εστίασης και με εσωτερικούς χώρους καθώς επίσης και των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων.

Πώς θα κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
  • Στο Τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Επίσης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).

Επιπλέον, για λόγους διευκόλυνσης, αποφασίστηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον Μάιο, καθώς και από τις 4 Μαΐου η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων (πέραν του οδηγού) στις μετακινήσεις με ΙΧ. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών και η αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένους από τους συγκοινωνιακούς φορείς.

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Οι ημερομηνίες για Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά

Η αρχή για τα σχολεία θα γίνει στις 11 Μαΐου, όταν και θα καθίσουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Μια εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Τι ισχύει για τα Δημοτικά και νηπιαγωγεία

Αναφορικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι παραμένουν προς το παρόν κλειστά. Ωστόσο, όπως τόνισε, ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και «μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Τέλος, πρόσθεσε ότι την Τετάρτη η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. «Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών», είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα ισχύει για γυμναστήρια και παιδικές χαρές

Δεν θα λειτουργούν, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση, τα κλειστά γυμναστήρια.

Κλειστές θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, η επαναλειτουργία των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών και βρεφικών σταθμών.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιβάνιος, οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους.

Tι θα ισχύει για δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς

Κλειστοί θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με νεότερη ανακοίνωση, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.

Παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού: Δείτε ποιους αφορά

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η άδεια ειδικού σκοπού διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής.

Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού.

Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.