Άρτα: Θρήνος και οδύνη σήμερα στην κηδεία του βρέφους – Τραγικές φιγούρες θα είναι οι γονείς

Ανείπωτη τραγωδία στην Άρτα:Τραγικές φιγούρες θα είναι οι γονείς του πεντέμισι μηνών αβάπτιστου μωρού, το οποίο θα ονομαστεί Λυδία με ειδική ευχή.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας, σε κλίμα ανείπωτου θρήνου και οδύνες, αναμένεται να εκτυλιχθουν σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στην Άρτα, κατά την κηδεία του μωρού που άφησε την τελευταία του αναπνοή έπειτα από ώρες που έμεινε μόνο του μέσα σε αυτοκίνητο, όπου το ξέχασε ο πατέρας τους.

Τραγικές φιγούρες θα είναι οι γονείς του πεντέμισι μηνών αβάπτιστου μωρού, το οποίο θα ονομαστεί Λυδία με ειδική ευχή.

Οι δύο γονείς έχουν πάρει άδεια κι από το νοσοκομείο που νοσηλεύονται να παραστούν στην κηδεία του παιδιού τους. Ο ιερέας θα διαβάσει μια ευχή και το όνομα που θα δοθεί στο παιδί θα είναι Λυδία Ελένη.

Την Παρασκευή, ο πατέρας του μωρού αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια. Ο 37χρονος απαγορεύεται να εξέλθει από τη χώρα.

Άρτα: Η απολογία του 37χρονου πατέρα στον ανακριτή

Στο πλευρό του πατέρα βρίσκονται οι συγγενείς και οι συνάδελφοί του αλλά και η 24χρονη γυναίκα του, η οποία μέχρι πρόσφατα νοσηλευόταν λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή για να αντέξει τον χαμό του μωρού της.

Άρτα: «Σταμάτησε το μυαλό του» – Τι είπε ο δικηγόρος του πατέρα

Σοκαρισμένο παραμένει το πανελλήνιο με το νεκρό βρέφος στην Άρτα.

«Ήταν ιδιαίτερα κουρασμένος από τους πόνους του μωρού, που έβγαζε δόντια και είχε κολικούς. Σταμάτησε να πάρει έναν καφέ και για εκείνον και για τη γυναίκα του, με το παιδί στο πίσω κάθισμα. Εκείνη την ώρα σταμάτησε το μυαλό του. Ήταν αγχωμένος με τη δουλειά του. Πίστευε ότι είχε πάει το παιδί στον βρεφικό σταθμό κι όταν το μεσημέρι τον πήρε η γυναίκα του και του είπε “πού είναι το παιδί;”, της απάντησε “στον βρεφικό σταθμό”», δήλωσε στο Star και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο δικηγόρος της οικογένειας του βρέφους, Δημήτρης Λαμπράκης, μετά την απόφαση να μην προφυλακιστεί ο πατέρας.

Άρτα: Τα συγκινητικά λόγια της μητέρας του νεκρού βρέφους στον 37χρονο – «Είναι ψυχούλα, τον αγαπώ»
Συγκινητικά είναι τα λόγια της μητέρας στο σύζυγό της τα οποία μετέφερε συνάδελφος του πατέρα και φίλη του ζευγαριού.

«Στηρίζει τον Κώστα, τον αγαπάει η Μαρία. Τον είπε ”ψυχούλα”, γιατί τον αποκαλούσα κι εγώ, ψυχούλα, ”είναι ψυχούλα ο Κώστας, τον αγαπώ”, τα ίδια είπε κι ο Κώστας. Απομένει να ολοκληρωθεί αυτό το δράμα αύριο και να δούμε πως θα προχωρήσουμε παρακάτω μαζί τους», δήλωσε μεταξύ άλλων η φίλη του ζευγαριού.

«Ήταν καταπληκτικοί γονείς. Υποδειγματικός πατέρας ο Κωστάκης, ούτε σε φίλους ούτε σε γνωστούς έχω συναντήσει τέτοιο μπαμπά» δήλωσε επίσης

«Τον περιμένουμε στη δουλειά να τον αγκαλιάσουμε, όλοι αυτό περιμένουμε όλοι οι συνάδελφοι περιμένουμε πώς και πώς. Αγαπημένο ζευγάρι. Ήρθε το παιδάκι με μεγάλη χαρά, δυο αγαπημένα παιδιά, πολύ ηθικά, είναι τίμια. Εργατικά παιδιά. Δεν βρίσκω λόγια. ”Γιατί;” λες. Όπως λέει και ο ίδιος ”σε εμένα γιατί”; Ήταν σαν να το μεγαλώναμε όλοι μαζί το παιδί. Τα παιχνίδια του μυαλού και της μοίρας να πω; Ίσως…» πρόσθεσε.

Άρτα: Μέσα σε δύο ώρες κατέληξε το βρέφος – Τι εκτιμά ιατροδικαστής για τον θάνατό του
Τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες «έφυγε» το μωρό πεντέμιση μηνών στην Άρτα, περιέγραψε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Ο κύριος λόγος που οδήγησε στον θάνατο του βρέφους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και όχι με το οξυγόνο. Συνεπώς, ο θάνατος προκλήθηκε από αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, εκτίμησε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. Με άλλα λόγια, αυξάνονται κάποια στοιχεία στο αίμα που επιφέρουν τον θάνατο.

Η εικόνα πρέπει να ήταν φρικτή όταν βρήκε ο πατέρας το μωρό νεκρό, είπε ο ιατροδικαστής.

Πόσο γρήγορα μια καμπίνα αυτοκινήτου μπορεί να μετατραπεί σε καμίνι;
Η καμπίνα ενός αυτοκινήτου λειτουργεί ως θερμοκήπιο, καθώς η ηλικιακή ακτινοβολία εγκλωβίζεται εντός του, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.

Όπως εξήγησε ο ιατροδικαστής σε αυτές της ηλικίες δεν λειτουργεί ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του σώματος. Δηλαδή, δεν μπορεί το σώμα ενός νεογνού να ρυθμίσει το εσωτερικό της θερμοκρασίας του με την αποτελεσματικότητα ενός ενήλικα και ως εκ τούτου να χάνει πολύ εύκολα ζωτικά στοιχεία.

Υπό αυτές τις συνθήκες πόσο μπορεί να αντέξει το κορμάκι ενός παιδιού;
Το μαρτύριο του παιδιού υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να ξεκίνησε στο δίωρο. Περίπου στις δύο ώρες «έφυγε» το μωρό, εικάζει ο ιατροδικαστής. Όλο αυτό το διάστημα το μωρό είχε πέσει σε μια πιο βαθιά κατάσταση καταστολής και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να φωνάξει.

Αν το παράθυρο του αυτοκινήτου ήταν ανοιχτό θα είχε σωθεί το μωρό;
Κατηγορηματικά αρνητικά απαντά ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. Ακόμα κι αν το παράθυρο ήταν λίγο ανοικτό, δεν είναι σίγουρο ότι θα σωζόταν το παιδί.

Μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να είχε επέλθει ο θάνατος. Έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και όχι με τον αέρα, αποσαφηνίζει.

Ο ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας μιλώντας στο Newsbomb.gr δήλωσε:
«Ειδικότερα, το έγκλημα της έκθεσης, το οποίο είναι έγκλημα συγκεκριμένης διακινδύνευσης μπορεί να τελεσθεί με δύο τρόπους꞉ α) με την έκθεση άλλου, έτσι ώστε να καταστεί αυτός αβοήθητος (έκθεση με την στενή έννοια) και β) με την άφεση αβοήθητου ενός προσώπου που ο δράστης έχει υπό την προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει ή ενόςπροσώπου που ο ίδιος τραυμάτισε υπαίτια (έκθεση με την ευρεία έννοια που αποτελεί γνήσιο έγκλημα παραλείψεως).

Πρόκειται για έγκλημα διαζευκτικώς ή υπαλλακτικώς μικτό, υπό την έννοια ότι οι διαφορετικοί τρόποι τέλεσής του συνιστούν απλά δυνατότητες διάπραξης ενός και του αυτού εγκλήματος, οπότε αν πραγματωθούν και οι δύο τρόποι τέλεσης (έκθεση άλλου και άφεση αβοήθητου προσώπου)εναντίον του ίδιου φορέα του έννομου αγαθού, ήτοι του ίδιου προσώπου, εφόσον δεν έχει μεσολαβήσει ειρήνευση του έννομου αγαθού, ένα έγκλημα έκθεσης τελείται, χωρίς να παράγεται συρροή εγκλημάτων! Σε περίπτωση θανάτου μπορεί να επιβληθεί κάθειρξη εως 10 ετών! Εναπόκειται στην κρίση Ανακριτή και Εισαγγελέως αν θα αφεθεί ελευθερος με περιοριστικούς όρους ο κατηγορούμενος !

Οσο οι μέρες παιρνούν ,τόσο έρχονται στο φως και νέες λεπτομέρειες απο εκείνα τα τραγικά λεπτά. Σοκ προκαλούν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο νοσοκομείο. Η ώρα ήταν 14:55 όταν περνούσαν την πύλη του νοσοκομείου Αρτας οι γονείς αγκαλιά με το παιδί. Για 45 λεπτά οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν στη ζωή. Ως ώρα θανάτου δίνεται η 15:40 ενώ λίγη ώρα πριν στις 15:20 ειδοποιείται και η αστυνομία. Αμέσως παραγγέλνεται νεκροψία-νεκροτομή που δείχνει ότι το παιδί πέθανε αβοήθητο δεμένο σε ένα καρεκλάκι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Η τελευταία πράξη του δράματος θα γραφτεί το Σάββατο στο χωριό της μητέρας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Λίγα λεπτά πριν το βρέφος θα ‘”βαπτιστεί” και θα της δοθεί το όνομα Λυδία – Ελένη. Ενα όνομα που ετοιμάζονταν να της το δώσουν το καλοκαίρι όπου θα γινόταν η βάπτισή της αλλα και ο γάμος των γονιών καθώς το ζευγάρι είχε κάνει πολιτικό γάμο τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ η 27χρονη ήταν έγκυος στο κοριτσάκι της.

Το χρονικό της τραγωδίας
Η τραγωδία συνέβη όταν ο 35χρονος έφυγε για την εργασία του, παίρνοντας μαζί του και το κοριτσάκι για να το αφήσει στον βρεφονηπιακό σταθμό, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Όμως στο βρεφονηπιακό δεν πήγε ποτέ. Αφότου άφησε το όχημά του σε πάρκινγκ με το μωρό μέσα σε αυτό αναχώρησε για την εργασία του με υπηρεσιακό όχημα για την Λευκάδα.

Ώρες αργότερα οι υπεύθυνοι του βρεφονηπιακού επικοινώνησαν με τη μητέρα για να μάθουν αν έχει συμβεί κάτι στο κοριτσάκι και δεν πήγε. Η μητέρα επικοινώνησε με τον σύζυγο της ρωτώντας τον που είναι το παιδί, και αυτός έντρομος πετάχτηκε στο αυτοκίνητο αλλά ήταν αργά.

Στη συνέχεια μετέφερε το άτυχο κοριτσάκι στο νοσοκομείο Άρτας ωστόσο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών διαπιστώθηκε ο θάνατός του.