Άρθρο – παρέμβαση SOS: «Ιερείς, κοινωνήστε τον κόσμο με πλαστικά κουταλάκια»

Εκατοντάδες είναι τα θύματα του κοροναϊού στην γειτονική Ιταλία, τη στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται συνεχώς στη χώρα μας. Με αφορμή τις εξελίξεις, το newsique εκμπέμπει SOS προς τις εκκλησίες της Ελλάδος να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας και να κοινωνούν τον κόσμο με πλαστικά κουτάλια, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του COVID-19.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τον λαό, αόριστα. Ή την κοινωνία, αόριστα. Εδώ μιλάμε για τους γονείς μας, τις θείες μας, τους παππούδες μας, για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Για όσους μας έχουν μείνει στη ζωή, τους οποίους και πρέπει να τους προστατεύσουμε από μια πρωτόγνωρη απειλή. Απέναντι σ’ αυτό, οι επικοινωνιακές ισορροπίες ωχριούν.

Το newsique εκπέμπει SOS

Αφού η Ιερά Σύνοδος έλαβε επίσημα τη θέση ότι με τη Θεία κοινωνία – με το ίδιο κουταλάκι- δεν κολλάει ο κοροναϊός, η ευθύνη πλέον επιμερίζεται στον κάθε ιερέα, ξεχωριστά. Τους καλούμε, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουν ΟΛΟΙ το κόστος των επιλογών τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ, που αντιλαμβάνονται ότι με το ίδιο κουταλάκι κολλάει ο κοροναϊός, να κοινωνήσουν τον κόσμο με πλαστικά κουταλάκια ή να προτρέψουν τους ανθρώπους, να φέρνει ο καθένας το δικό του κουταλάκι, αν το επιθυμεί. Αλλωστε, αυτό εφαρμόζει ήδη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ, που αντιλαμβάνονται τη μεγάλη μεταδοτικότητα που έχει ο κορονοϊός, να προτρέψουν τους ανθρώπους, να μην ασπάζονται τις εικόνες για λίγο καιρό. Επίσης κι αυτό το εφαρμόζει ήδη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ, τέλος, να αναλογιστούν τον ρόλο τους στην ελληνική κοινωνία. Να αναλογιστούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους πιστεύουν περισσότερο και από τους γιατρούς! Τέτοια δύναμη έχουν. Αρα, και τέτοια ευθύνη. Να την αναλογιστούν. Και πρέπει να την αναλογιστούν ΤΩΡΑ. Σ’ αυτό το θέμα, δεν χωρά καμία καθυστέρηση. Κυρίως, δεν χωρά καμία δικαιολογία.

Κανείς δεν ζητά από την Εκκλησία να κάνει την οποιαδήποτε έκπτωση από τα πιστεύω της, να παραδεχθεί κάτι αντίθετο απ’ αυτά που λέει. Για αυτό και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ να συνεχίσει αυτή την αδιέξοδη πορεία, που έχει χαράξει. Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να συνειδητοποιήσει το βαθμό ευθύνης της και να πράξει ανάλογα, πριν είναι πολύ αργά.

Εδώ, δεν είναι κομματικό το πρόσημο. Το θέμα δεν είναι ταξικό, δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Δεν τίθεται θέμα Εκκλησίας – επιστήμης. Δεν υπάρχει καμία κόντρα, για να βγει νικητής μεταξύ των δύο. Εδώ, πρέπει απλά να επικρατήσει η κοινή λογική. Για το καλό όλων μας.