Αρβανίτης: «Ας μην θριαμβολογούν αυτοί που στάθηκαν απέναντι στους εργαζόμενους»

Με φόντο τη συζήτηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/2831. Η συγκεκριμένη Οδηγία έχει στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον τομέα αυτό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και την κατοχύρωση της εξαρτημένης εργασίας.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (LEFT) και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), Κώστας Αρβανίτης, σχολίασε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας τις θέσεις που είχαν εκφραστεί τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και ψήφισης της Οδηγίας. Στη δήλωσή του, αναδεικνύει τη σημασία της Οδηγίας για τη διασφάλιση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους και ουσιαστικής εφαρμογής της.

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη:

Μετά από χρόνια “ιδεολογικής” αδράνειας και καθυστερήσεων η ελληνική κυβέρνηση, υποχρεωμένη να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/2831 για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες θριαμβολογεί για τη συγκρότηση σχετικής ομάδας εργασίας.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που απέναντι στην εξαφάνιση των εργασιακών δικαιωμάτων που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς καμία προστασία, όχι μόνο αντιτάχθηκε στη θέσπισή της Οδηγίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά με τον νόμο Χατζηδάκη (ν. 4808/2021) είχε πράξει ακριβώς το αντίθετο: θέσπισε τεκμήριο μη εξαρτημένης εργασίας, επιτρέποντας στις πλατφόρμες να βαφτίζουν “freelancers” εργαζόμενους που ουσιαστικά τελούν σε εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Η Oδηγία προβλέπει τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας και μεταφέρει το βάρος της απόδειξης στις πλατφόρμες – ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και τη διεκδίκηση μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει και αντιδράσει. Τον Σεπτέμβριο του 2021 κατέθεσε τροπολογία για να αναγνωριστεί η σύμβαση των διανομέων σε πλατφόρμες ως εξαρτημένη εργασία – η κυβέρνηση την απέρριψε. Και τον Δεκέμβριο του 2024, μετά την επίσημη δημοσίευση της Οδηγίας, ζήτησε εκ νέου την άμεση ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία, αναδεικνύοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις πλατφόρμες.

Εμείς ως Ευρωπαϊκή Αριστερά δώσαμε τη μάχη από την πρώτη στιγμή μαζί με τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα στη διαμόρφωση και τελική έγκριση της Οδηγίας. Με επιμονή και συνεχή πίεση εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου επιμείναμε να μπει τέλος στην ψευδή αυτοαπασχόληση και να κατοχυρωθεί η εξαρτημένη εργασία με δικαιώματα. Κατάφεραμε να κρατήσουμε στο προσκήνιο την ανάγκη ρύθμισης της εργασίας στις πλατφόρμες και να αποσπάσουμε κρίσιμες πολιτικές μετατοπίσεις. Συνεχίζουμε – γιατί το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Η πολιτική συνέπεια έχει σημασία. Η προστασία των εργαζομένων δεν είναι αλά καρτ. Ο αγώνας για πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας, για δικαίωμα συλλογικής εκπροσώπησης, για υγεία και ασφάλεια στην εργασία, συνεχίζεται.