Αρβανίτης: Ελλειψη προσβασιμότητας ΑμεΑ σε αθλητικές εκδηλώσεις – Ερώτηση προς την Κομισιόν

Ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με τον αποκλεισμό Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) από ακώλυτη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και συγκεκριμένα στις αθλητικές εκδηλώσεις, γεγονός το οποίο συνιστά απαράδεκτη δυσμενή διάκριση βάσει ενωσιακού και διεθνούς κεκτημένου.

Για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες ο Κώστας Αρβανίτης απευθύνεται στην Κομισιόν για τα θέματα προσβασιμότητας των Αμεα, καθώς μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επισημάνει με άλλη ερώτησή του «την συνειδητή άρνηση της ελληνικής Κυβέρνησης να επιβάλλει τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας και λειτουργικότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη δυσβάσταχτη καθημερινότητα των ΑμεΑ».

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ο Κώστας Αρβανίτης

Αδυναμία πρόσβασης θεατών με αναπηρία σε αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Στην συντριπτική πλειονότητά τους, παρά την μακροχρόνια επανειλημμένη διατύπωση διαμαρτυριών από πρόσωπα, ενώσεις, κοινωνικούς φορείς, τα ελληνικά γήπεδα και στάδια συνεχίζουν να στερούνται στοιχειωδών υποδομών εξασφάλισης αυτόνομης πρόσβασης θεατών με αναπηρία και άλλες σωματικές επιβαρύνσεις, από τον περιβάλλοντα χώρο των ίδιων αθλητικών εγκαταστάσεων έως το -ανύπαρκτο σήμερα- προσβάσιμο τμήμα εξέδρας.

Οι ελλείψεις εντοπίζονται στο σκέλος της κτιριακής ανεπάρκειας των εγκαταστάσεων (ράμπες, αναβατόρια, ανελκυστήρες. κ.λπ.) και στην απουσία προσωπικού μέριμνας για όσους θεατές αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν (άτομα σε αμαξίδιο ή με κινητικούς περιορισμούς, τυφλοί, κ.λπ.) και χρειάζονται επικουρία με κριτήριο το σωματικό πρόβλημα τους, συνοδούς,.

Παρότι τα σχετικά επί σχεδόν τρεις δεκαετίες αιτήματα συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις παρεμβάσεων, μέχρι σήμερα η κρατική ανταπόκριση περιορίζεται σε στείρες υποσχέσεις ή/και επικλήσεις προσχηματικών δυσχερειών που διαιωνίζουν την απροθυμία υλοποίησης.

Όπως προκύπτει από το αρ. 26 του «ΧΘΔΕΕ» , το άρθρο 14 της «ΕΣΔΑ», την Οδηγία 2019/882, Στρατηγική της Επιτροπής για τα ΑμεΑ 2021-2020, τη Συνθήκη του ΟΗΕ (2006) για τα ΑμεΑ και πλήθος άλλων δεσμευτικών κειμένων,[1] η παρεμπόδιση και ο αποκλεισμός ΑμεΑ από πρόσβαση στην κοινωνική ζωή είναι ανεπίτρεπτος και συνιστά απαράδεκτη δυσμενή διάκριση.

Ενόψει αυτών ερωτάσθε:

Πως προτίθεστε να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου τα ΑμεΑ να διαθέτουν πλήρη, ακώλυτη, και ισότιμη προσβασιμότητα στις αθλητικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα;

[1] λ.χ. Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον – Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 17210, Εξουσιοδότηση 473 για την προσβασιμότητα σύμφωνα με προδιαγραφές «Σχεδιασμός για όλους», βάσει της οποίας εκδόθηκε το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 17161.

-Ad-