Ερώτηση σχετικά με την υπερμεγέθη επέμβαση που συντελείται στο φυσικό, ανθρωπογενές και παραγωγικό περιβάλλον μέσω της εγκατάστασης τεράστιου όγκου ανεμογεννητριών στην Εύβοια, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην περιοχή, κατέθεσε στην Κομισιόν ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη:
«Θέμα: Προστασία της πρωτογενούς παραγωγής και της μελισσοκομίας στην νήσο Εύβοια
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας στην Ελλάδα συντελείται μια υπερμεγέθης επέμβαση στο φυσικό, ανθρωπογενές και παραγωγικό περιβάλλον μέσω της εγκατάστασης τεράστιου όγκου ανεμογεννητριών. Συγκεκριμένα, καίτοι η Εύβοια αποτελεί το μόλις 2,79% της ελληνικής εδαφικής επικράτειας, φιλοξενεί το 25,85% των ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών (28% της εγκατεστημένης ισχύος), γεγονός το οποίο αποδεικνύει τη δυσαναλογία, την ανισοκατανομή, και την συνολική επιβάρυνση της περιοχής.
Επιπλέον αυτών, πυρκαγιές (ιδίως του 2021) έχουν καταστρέψει συνολικά 512.000 στρέμματα, 74% των οποίων αντιστοιχούσε σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Οι συνέπειες των εκτενών ενεργειακών επεμβάσεων και των πυρκαγιών είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και απαγορευτικές για κάθε άλλη επωφελή δραστηριότητα στην περιοχή.
Δεδομένων ότι:
i. Στην περιοχή ασκείται έντονη πρωτογενής δραστηριότητα (μελισσοκομία, κτηνοτροφία, ρητίνευση, και υλοτομία)˙
ii. Η μελισσοκομική δραστηριότητα αντιμετωπίζει τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής και προστατεύεται ιδιαίτερα από την ενωσιακή νομοθεσία˙
iii. 80% των καλλιεργούμενων και άγριων φυτών εξαρτώνται από τους ζωϊκούς επικονιαστές, ο κυριότερος των οποίων είναι οι μέλισσες.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Έχει διενεργήσει ελέγχους συμβατότητας της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών με τα ενωσιακά πρότυπα για την προστασία των μελισσών και του περιβάλλοντος εν γένει;
Εφόσον διαπιστωθούν παραβιάσεις του εφαρμοστέου δικαίου της ΕΕ, πώς προτίθεστε να παρεμβείτε;
Προτίθεστε να αναθεωρήσετε το ρυθμιστικό πλαίσιο και το μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα το φυσικό περιβάλλον ενόψει της απειλής της κλιματικής κρίσης;»