Αρβανίτης: Η Ελλάδα φυλακή της Ευρώπης και με σφραγίδα των Βρυξελλών

Για «μαύρη μέρα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους κατατρεγμένους αυτής της γης» έκανε λόγο ο Κώστας Αρβανίτης από το βήμα της Ολομέλειας του Ευροκοινοβούλιου, στη συζήτηση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και ειδικότερα για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, αναφερόμενος στην προδιαγεγραμμένη υπερψήφισή του.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τους πανηγυρισμούς των πολιτικών ομάδων που υπερψήφισαν το Σύμφωνο, μιλώντας για μια χαμένη ευκαιρία, θυσιασμένη στο βωμό της δεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής της Ευρώπης-φρούριο.

Και αυτό γιατί παρά τις σκληρές και πολύχρονες διαπραγματεύσεις επί του περιεχομένου του Συμφώνου, οι σημαντικές νίκες που οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς αποδυναμώθηκαν, αναιρέθηκαν και επαναδιατυπώθηκαν από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγοντας στη διαμόρφωση ενός Συμφώνου – εχθρού της Μετανάστευσης και του Ασύλου. Ειδικότερα, η υποχρεωτική μετεγκατάσταση έπαψε να αποτελεί τη μοναδική μορφή αλληλεγγύης σε στιγμές κρίσης. Πλέον τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν να πληρώνουν, να «επιδοτούν» ουσιαστικά τις χώρες πρώτης υποδοχής, ώστε να κρατούν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Ο ευρωβουλευτής προειδοποίησε πως το Νέο Σύμφωνο επιτρέπει στα κράτη μέλη, αντί της πραγματικής, υποχρεωτικής αλληλεγγύης με τη μορφή της ισότιμης μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, να επιλέγουν τη χρηματική «αλληλεγγύη», κάτι που αναπόφευκτα θα ρίξει όλο το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου και θα τις μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών, σε Ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο.

Το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, με τις πλάτες ορισμένων ευρωβουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών και του Renew.

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χάθηκε, βυθίστηκε στον πάτο της Μεσογείου, μαζί με τις χιλιάδες ψυχές όσων αναζητούσαν την ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο» ήταν η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου