Αρβανίτης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μισεί τους ναυτικούς όπως μισεί όλους τους εργαζόμενους

Συνάντηση με συνταξιούχους του ΝΑΤ πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Χίο

«Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους και να ακούσουμε από τα χείλη των πλέον έμπειρων τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους που εγκυμονεί η ναυτική εργασία» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση όφειλε να περιφρουρεί το ναυτικό επάγγελμα επιδιώκοντας διαρκώς διατήρηση και βελτίωση του προστατευτικού πλαισίου της ναυτικής εργασίας. Αντ´ αυτού όμως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδοθεί στη λήψη μέτρων που στοχεύουν ακριβώς στο αντίθετο: την πλήρη απορρύθμιση κι αυτού του τομέα της εργασίας», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κώστα Αρβανίτη:

Μία από τις πολλές και ουσιαστικές συναντήσεις στο πλαίσιο της περιοδείας μας στη Χίο ήταν και με Χιώτες ναυτικούς, συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους και να ακούσουμε από τα χείλη των πλέον έμπειρων τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους που εγκυμονεί η ναυτική εργασία.

Στην Ελλάδα αυτό όφειλε η κυβέρνηση να το γνωρίζει και να περιφρουρεί το ναυτικό επάγγελμα επιδιώκοντας διαρκώς διατήρηση και βελτίωση του προστατευτικού πλαισίου της ναυτικής εργασίας. Αντ´ αυτού όμως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδοθεί στη λήψη μέτρων που στοχεύουν ακριβώς στο αντίθετο: την πλήρη απορρύθμιση κι αυτού του τομέα της εργασίας.


Αφού νομοθετικά αποδυνάμωσε τις κλαδικές ΣΣΕ, αφού προέβλεψε τη δυνατότητα σύναψης Συμβάσεων εργασίας με μέλη πληρώματος εμπορικών πλοίων με όρους υποδεέστερους, έφτασε στο σημείο ακόμα και να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξαίρεση των ναυτικών από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας που αφορά τη θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή θέλει ο ευρωπαϊκός κατώτατος Μισθός να μην εφαρμόζεται στους ναυτικούς.

Όμως ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις θέσεις που έχει διατυπώσει έχει πάρει σαφή θέση υπέρ του κατώτατου μισθού και στη ναυτική εργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της προς την Ελληνική Βουλή πανηγυρικά επιβεβαιώνει ότι ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας (εφόσον συντρέχουν και οι λοιποί όροι, πρακτικά εφόσον απασχολούνται – εργάζονται – συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με πλοίο χώρας της ΕΕ) περαιτέρω δε, διατυπώνει ακόμα και τη θέση ότι στην περίπτωση που μία εργασιακή σχέση υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής περισσότερων δεσμευτικών κειμένων που αναφέρονται στο ζήτημα του ύψους του μισθού, θα πρέπει να επιλέγεται το πλαίσιο που ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ισχύει ο κατώτατος μισθός στους ναυτικούς δεν εκπορεύεται από κάποια ευρωπαϊκή οδηγία, δε στηρίζεται σε νομικά δεδομένα, ούτε φυσικά υπαγορεύεται από όρους υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Είναι προφανές λοιπόν πως η κυβέρνηση μισεί τους ναυτικούς, όπως μισεί και όλους τους εργαζόμενους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αρίστος Δοξιάδης: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας
16 Μαρτίου, 2025
Αρχίζουν αύριο οι εξετάσεις PISA στα σχολεία
16 Μαρτίου, 2025
Κατώτατος μισθός: Ανακοινώνεται τις επόμενες μέρες η νέα αύξηση
16 Μαρτίου, 2025
Συγχαρητήρια από Γεραπετρίτη και Ζαχαράκη στο νέο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Ιωάννη
16 Μαρτίου, 2025
Μπάγερν Μονάχου: Πέθανε ο Φριτς Σέρερ
16 Μαρτίου, 2025
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησε την 20χρονη σύντροφό του
16 Μαρτίου, 2025
Γιάννης Μπέζος: «Δεν πολυβλεπόμαστε με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου»
16 Μαρτίου, 2025
Θεοδωρικάκος: «Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο στοχεύουμε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού»
16 Μαρτίου, 2025
Καιρός: Πού θα ρίξει χιόνια τις επόμενες ημέρες
16 Μαρτίου, 2025
Νίκος Πλακιάς για τον ανασχηματισμό: «Όποιος και να ήταν υπουργός θα έφερνε τα παιδιά μου πίσω;»
16 Μαρτίου, 2025