«Η προβοκάτσια της Καϊλή και της παρέας της και από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνει χαρά στην ακροδεξιά και στη φασιστική Δεξιά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή«Με τούτα και μ’εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.
«Είναι άδικο να τους λέμε Ευρωσκεπτικιστές. Είναι ακροδεξιοί και φασίστες και η Μελόνι και η Λεπέν και ο Όρμπαν και οι λοιποί. Κανείς από αυτούς δεν ζητάει την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, θέλουν μία Ένωση Χάλυβα. Διαφωνούν πλήρως στις δυνατότητες που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρεμβαίνει σε ζητήματα κράτους δικαίου, διανομής πόρων ή ζητήματα δημοκρατίας. Η μάχη είναι βαθιά πολιτική και είναι χτύπημα πραγματικά όλο αυτό σε μια προσπάθεια που κάνουν οι προοδευτικοί και συντηρητικοί άνθρωποι ακόμα στον χώρο. Είναι μία ιστορία πολιτικής οπισθοδρόμησης που κινδυνεύουμε να πάει το ευρωκοινοβούλιο πίσω και αυτό πλήττει», εξήγησε ο κ. Αρβανίτης.
Ο κ. Αρβανίτης είπε ότι όλοι αυτοί που τώρα «σκίζουν τα ιμάτια τους», δεν έλεγαν τίποτα για την κ. Καϊλή. «Όλοι αυτοί που σκίζουν τα ιμάτιά τους για τα απαράδεκτα που είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περασμένη Ολομέλεια, όταν βγάλαμε το βίντεο, όταν κάναμε δηλώσεις για την απαράδεκτη δήλωση, δεν είδα να λένε τι είναι αυτά που λέει και είναι απαράδεκτα. Υπάρχει μια υποκρισία στην ιστορία αυτή και στο μιντιακό κομμάτι, το ελληνικό τουλάχιστον, αλλά και στο πολιτικό», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πολιτική διάσταση του σκανδάλου του Κατάρ.
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα λόμπι στην ΕΕ, ο κ. Αρβανίτης είπε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα. «Πρέπει κάποια στιγμή να δουν ποιοι πρώην επίτροποι είναι σε εταιρίες πολυεθνικές και είχαν σχέση με τους φακέλους που επεξεργάζονταν. Αυτό είναι μια πολύ απλή λογική. Ή ακόμα και ευρωβουλευτές μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει αυτό να επιτρέπεται; Βέβαια δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε έναν ευρωβουλευτή να μην εργάζεται, αλλά δεν μπορεί κάποιος να ασχολείται με τα θέματα σε επίπεδο ΜΚΟ ή εταιρείας που έχει σχέση με τον φάκελό μου που επεξεργαζόταν πριν», εξήγησε.
Την ίδια στιγμή, εγώ πρότεινα να σταματήσουν το σούρτα φέρτα των πρώην ευρωβουλευτών μέσα στο κοινοβούλιο. Βεβαίως μπορεί ένας πρώην ευρωβουλευτής, να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να δει συναδέλφους, να δει τα γραφεία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας πολιτικής ομάδας που ανήκει ή μέσω πρόσκλησης ενός ευρωβουλευτή. Όμως άλλο να έχει κάρτα και να μπαίνει και να βγαίνει», συνέχισε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση με την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, ο κ. Αρβανίτης δήλωσε ότι του προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως η OLAF παραπέμψε στο Γενικό Εισαγγελέα την υπόθεση, λέγοντας πως αν επρόκειτο για εσωτερικό θέμα θα το είχαν λύσει οι υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου.