Συγκλονιστική χαρακτήρισε τη νίκη του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής αλληλεγγύης ο Κώστας Αρβανίτης στο Κόκκινο 105.5.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ/The Left & μέλος της Επιτροπής EMPL του Ε/Κ υπογράμμισε πως η νίκη που πέτυχαν οι Έλληνες εργαζόμενοι στην efood είναι σημαντική και συγκλονιστικό γεγονός για το κίνημα σε όλο τον κόσμο. «Δεν είχαμε πουθενά μέχρι στιγμής τέτοιο οργανωμένο μαζικό και βεβαίως ταξικό κίνημα με επιτυχία. Είναι μια τεράστια νίκη αυτό που πέτυχαν οι άνθρωποι, ακαπέλωτο, ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα έξω από τους γραβατωμένους συνδικαλιστές που έχουν πιάσει πόστα μες στις συνομοσπονδίες και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».
Η νίκη αυτή, έρχεται να «κουμπώσει», σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, με το πρώτο βήμα που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο για την εξασφάλιση εργασιακής ισότητας & προστασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια στις 16 Σεπτεμβρίου. «Στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που η εταιρεία efood με τις πλάτες του Χατζηδάκη προχωρούσε στην επίθεση κατά των εργαζομένων της, και προετοιμαζόταν να ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία και σε άλλες πλατφόρμες, το ΕΚ ενέκρινε ψήφισμα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες, βασισμένο σε δικιά μας εισήγηση».
Ο Κώστας Αρβανίτης υπενθύμισε την κρίσιμη συμβολή της Αριστεράς & του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ συγκεκριμένα, στη διαμόρφωση του ψηφίσματος όπως εν τέλει κατατέθηκε προς ψήφιση, καθώς λίγους μήνες πριν, με τη γνωμοδότηση που εισηγήθηκε ο ίδιος εκ μέρους της Left στην Επιτροπή EMPL, διατύπωσε ξεκάθαρα τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες, τις υποχρεώσεις των εταιρειών & τους περιορισμούς στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η γνωμοδότηση που εισηγήθηκε ο Κώστας Αρβανίτης κινήθηκε γύρω από συγκεκριμένους άξονες, και στον πυρήνα της συμπεριλήφθηκε στο ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε πλατφόρμες.
«Για το θέμα της γνωμοδότησης μου στην επιτροπή EMPL σε ό,τι αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη & τις πλατφόρμες, να βάλω 2-3 βασικά ζητήματα:
- Την απόλυση και την πρόσληψη την αποφασίζει ο άνθρωπος, όχι ο αλγόριθμος, όπως ήθελε η Δεξιά. Πέρασε.
- Τα δεδομένα ανήκουν στους εργαζόμενους και όχι στην εταιρεία, που ήθελε η Δεξιά. Ήταν δικιά μου πρόταση, πέρασε.
- Για να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία μέσα στην πλατφόρμα πρέπει να υπάρχει σωματείο, κάτι στο οποίο ο νόμος Χατζηδάκη διαφοροποιείται, και κάτι που επίσης ήρθε στο ΕΚ, στην γνωμοδότηση, και πέρασε.
- Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που οφείλουν να υπάρχουν στις πλατφόρμες. Ήταν δικιά μας πρόταση, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Αναφέρω τον ΣΥΡΙΖΑ διότι ήμουν εγώ ο εισηγητής και πέρασε».
Ο Ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «alt-right στροφή της χώρας με σφραγίδα Μητσοτάκη» και «τη μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσει η Αριστερά απέναντι στις βλέψεις της Δεξιάς για εργασιακό μεσαίωνα». «Σήμερα στην Ελλάδα ζούμε μια καθαρόαιμη alt-right που εργαλειοποιεί ό,τι μπορεί να εργαλειοποιήσει για να δημιουργήσει το χάσμα και να φέρει τους εργαζόμενους και τα στρώματα που είναι σε μη προνομιακή θέση, σε αντιθέσεις μεταξύ τους. Εργαλειοποιεί το προσφυγικό, εργαλειοποιεί τη διαφορετικότητα, τα εθνικά θέματα, ό,τι μπορεί να δημιουργήσει αντανακλαστικά.
Αυτό που φαίνεται καθαρά στο κοινοβούλιο και διαχωρίζει τους δύο χώρους είναι ένα: τα εργασιακά. Εκεί πέφτουν όλες οι μάσκες. Εκεί βλέπεις πώς γίνεται μπετόν η κυριλέ δεξιά, η αξιοπρεπής δεξιά, η νεοφιλελεύθερη δεξιά, με την alt-right και τους ναζί. Εμείς είμαστε απέναντι εντελώς. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να ενταχθούν στα σωματεία, να δημιουργήσουν σωματεία όπου δεν υπάρχουν και να σταματήσει ο εγωισμός της απόλυτης αλήθειας της ταξικής πάλης», σημείωσε.