Αρβανίτης: Ο δρόμος της Σερβίας προς την ένταξη είναι το κράτος δικαίου

Στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, στη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πολιτική κρίση στη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

Επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις.

“Δυστυχώς, η Σερβία διάγει μια φάση διαβρωτικής απορρύθμισης. Η πολιτική και οικονομική αστάθεια έχει κορυφωθεί, η διαφθορά καλπάζει, και οι τοπικές αρχές παρεκκλίνουν από τα θεμελιώδη δημοκρατικά και δικαιοκρατικά προστάγματα“, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Left.

Το κύμα διαδηλώσεων για το πολύνεκρο δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ έχει φέρει στην επιφάνεια τη γενικότερη δυσαρέσκεια των Σέρβων για την οπισθοχώρηση της χώρας και έχει αναδείξει ιδιαίτερα τα προβλήματα στο κράτος δικαίου.

Ευθύνες φέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στέκει αμήχανη και αναποφάσιστη μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Στέλνει λανθασμένα μηνύματα στο Βελιγράδι αντί να επιμείνει στην ανάγκη να εργαστεί εντατικά σε θέματα κράτους δικαίου, οικονομίας, και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική του, σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κ. Αρβανίτη:

Δυστυχώς, η Σερβία διάγει μια φάση διαβρωτικής απορρύθμισης. Η πολιτική και οικονομική αστάθεια έχει κορυφωθεί, η διαφθορά καλπάζει, και οι τοπικές αρχές παρεκκλίνουν από τα θεμελιώδη δημοκρατικά και δικαιοκρατικά προστάγματα.

Η Σερβία, ωστόσο, είναι μια χώρα με ενταξιακή προοπτική, δηλαδή μια χώρα την οποία έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε έμπρακτα και θέση μας είναι η διεύρυνση της Ένωσής μας προς τα Δυτικά Βαλκάνια, όμως με προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις είναι το κράτος δικαίου, κάτι που βλέπουμε ότι γενικώς και στη Σερβία και αλλού δεν τα πάει πολύ καλά.

Για μια ακόμη φορά όμως, η ηγεσία μας, η ηγεσία της Ένωσης στέκει αμήχανη και αναποφάσιστη μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Αντί να ενσκήψει για να δουλέψει εντατικά με τη Σερβία σε θέματα κράτους δικαίου, οικονομίας, και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ενδυναμωθεί αυτή η προοπτική της χώρας, αρκείται σε άγονες διαπιστώσεις και πρακτικά εγκαταλείπει τη χώρα στην τύχη της.

Οπότε, η Ένωσή μας πρέπει να εκπέμψει ένα μήνυμα σαφές και όχι ένα εσφαλμένο μήνυμα.

Ευχαριστώ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πέθανε η σύζυγος του Μανώλη Γλέζου, Τζώρτζια Αργυροπούλου
28 Μαρτίου, 2025
Δ. Παπαστεργίου: Με τον «Δαίδαλο» θα παράγουμε εγχώρια Τεχνητή Νοημοσύνη – Σε 1 με 1,5 μήνα η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό
28 Μαρτίου, 2025
Παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου η απαγόρευση απέλασης Βενεζουελάνων μεταναστών με βάση νόμο του 18ου αιώνα
28 Μαρτίου, 2025
Έλληνες που βρίσκονταν στην Ταϊλάνδη περιγράφουν τη στιγμή των φονικών Ρίχτερ – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τους
28 Μαρτίου, 2025
Βανς: Η Γροιλανδία θα είναι πιο ασφαλής υπό τις ΗΠΑ – Οι Γροιλανδοί θα επιλέξουν την ανεξαρτησία τους από τη Δανία
28 Μαρτίου, 2025
Περιστέρι: Ληστής με την απειλή μαχαιριού άρπαξε όλα τα χρήματα από ταμειακή – Βίντεο ντοκουμέντο
28 Μαρτίου, 2025
Μηνύει Πέτρο Φιλιππίδη και Γιώργο Καρκά για «συκοφαντικές και εξυβριστικές επιθέσεις» ο Σπύρος Μπιμπίλας
28 Μαρτίου, 2025
Καιρός: Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες από απόψε το βράδυ – Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
28 Μαρτίου, 2025
Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Διέρρευσαν στο dark web 813 GB προσωπικών δεδομένων και τραπεζικοί λογαριασμοί χιλιάδων φοιτητών
28 Μαρτίου, 2025
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο με την σταθμάρχη Ν. Πόρων και τον προϊστάμενο κυκλοφορίας του ΟΣΕ
28 Μαρτίου, 2025