Αρβανίτης: Οι καθυστερήσεις της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου ευνοούν τους εχθρούς της Δημοκρατίας στην Ευρώπη

Να αναλάβει «περισσότερες, αυστηρότερες και αμεσότερες δράσεις» για τα ζητήματα σχετικά με το Κράτος Δικαίου στα κράτη – μέλη της ΕΕ κάλεσε την Κομισιόν ο Κώστας Αρβανίτης, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στον τομέα αυτό ευνοούν «άλλες δυνάμεις και όχι τη Δημοκρατία».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left παρενέβη εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς κατά την ανταλλαγή απόψεων στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του Ενωσιακού Δικαίου στον τομέα της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης.

Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέυντερς, ο Κώστας Αρβανίτης στηλίτευσε τις μέχρι τώρα «επιδόσεις» της Κομισιόν στον τομέα αυτό καθώς, όπως επεσήμανε επιμένει «σε εργαλεία που πιθανώς δεν είναι πλέον τα ιδανικότερα για τον επιδιωκόμενο σκοπό», ενώ άφησε ξεκάθαρη αιχμή για αντιμετώπιση των κρατών μελών με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, και όχι ισότιμα.

«Ζητάμε κ. Ρέιντερς, να αναθεωρήσετε τις πρακτικές, να οξύνετε τα αντανακλαστικά σας απέναντι στις αξιόπιστες καταγγελίες και να αναλάβετε περισσότερες, αυστηρότερες και αμεσότερες δράσεις», σημείωσε για να τονίσει αμέσως μετά, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει και μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, ενώ περαιτέρω καθυστέρηση ευνοεί όχι τη Δημοκρατία στην ΕΕ, αλλά τους αντιπάλους της.

Μάλιστα, ξεκινώντας την παρέμβασή του δεν παρέλειψε να καυτηριάσει μία ακόμη απόπειρα ακροδεξιού Ευρωβουλευτή να απαξιώσει τους θεσμούς και τις λειτουργίες της ΕΕ επικαλούμενος το σκάνδαλο Qatargate. Οι αναφορές αυτές είναι διαρκείς και αποτελούν συνήθη – πλέον – τακτική της Ακροδεξιάς στην προσπάθειά της να μετατρέψει τη συγκυρία ενός σκανδάλου που προκαλεί η δράση αδίστακτων λόμπι που εργάζονται στην υπηρεσία πανίσχυρων ελίτ, σε ισχυρό ρεύμα κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα διαφθοράς αλλά και σε πρακτικές που παραβιάζουν το Κράτος Δικαίου, τρέφουν τον αντιευρωπαϊσμό της Ακροδεξιάς και συνιστούν την πραγματική απειλή για την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους ζήτησε ισχυρότερη δράση από την Κομισιόν ο Κώστας Αρβανίτης με την παρέμβασή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Εν μέρει με κάλυψε ο Επίτροπος στην απάντησή του στην προσβλητική τοποθέτηση του συναδέλφου, ότι εδώ υπάρχουν ευρωβουλευτές που έπαιρναν βαλίτσες σε αυτήν εδώ την αίθουσα, κι αν είχε να μας πει κάτι συγκεκριμένο να μας το έλεγε. Και περίμενα να υπάρξει και απάντηση του προεδρείου επ αυτού. Δεν ανεχόμαστε.

Καταρχάς θα ήθελα να επικροτήσω και από το επίσημο βήμα την ορθότατη πρωτοβουλία της επιστολής του κυρίου Αγκιλάρ, και να ευχαριστήσω την Επιτροπή για την ανταπόκριση που προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να ανταλλάξουμε γόνιμες απόψεις.

Κατανοώ όσα αναφέρουν οι Επίτροποι στην απάντησή τους σε σχέση με τα «φίλτρα» που εφαρμόζει η Κομισιόν στον έλεγχο των παραβιάσεων του ενωσιακού δικαίου από τα Κράτη Μέλη. Είναι θεμιτές τόσο οι διαδικασίες έγκαιρης παρέμβασης και διαμεσολάβησης, όσο και η φιλική διαμόρφωση που κατευνάζει τα πολιτικά πνεύματα και αφήνει περιθώρια αποδεκτής έκφρασης της εθνικής κυριαρχίας.

Εκείνο, όμως, που δεν κρίνεται θεμιτό από την πλευρά μας και από μένα προσωπικά είναι να επιμένουμε σε εργαλεία που πιθανώς δεν είναι πλέον τα ιδανικότερα για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Σαν να υπάρχουν ειδικά φίλτρα ευαισθησίας ανάλογα τα κράτη μέλη ή τις κυβερνήσεις.
Και φυσικά θέλω να πω ότι από την Ανακοίνωση της Επιτροπής του 2016 με τίτλο «Καλύτερη εφαρμογή για καλύτερα αποτελέσματα» μέχρι και σήμερα, δυστυχώς έχει κυλήσει πολύ θολό νερό στο αυλάκι.

Αναφέρομαι στους τομείς του κράτους δικαίου, δεν είναι μόνο το προσφυγικό στην Ελλάδα που είπε η συνάδελφος από τους σοσιαλιστές, μιλάω για το κράτος δικαίου , την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης αλλά και της πανδημίας, όπου παρατηρείται μια κλιμακούμενη συσσώρευση προβληματικών επιλογών από διάφορα Κράτη Μέλη.

Ήρθε η ώρα από την Επιτροπή και αυτό ζητάμε κ. Ρέιντερς, να αναθεωρήσετε τις πρακτικές, να οξύνετε τα αντανακλαστικά σας απέναντι στις αξιόπιστες καταγγελίες και να αναλάβετε περισσότερες, αυστηρότερες και αμεσότερες δράσεις.

Εδώ υπάρχει ένα κοινοβούλιο που θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν αμφισβητώ τις καλές σας προθέσεις, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει καθυστέρηση, που ευνοεί άλλες δυνάμεις και όχι τη δημοκρατία.

-Ad-