Για ασάφειες και αοριστίες έκανε λόγο η Μαρία Παπασπύρου, γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, καταθέτοντας τις απόψεις της στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
«Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απολαμβάνει νομοθετικά πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, συνεπώς, δεν υπόκειται σε εντολές και κατευθύνσεις άλλου οργάνου», ανέφερε εκ προοιμίου η Μαρία Παπασπύρου, γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, καταθέτοντας τις απόψεις της στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
H επικεφαλής της υπό κατάργηση Αρχής έθεσε ζητήματα που ανακύπτουν από τις προωθούμενες διατάξεις. Είπε ότι δεν υπάρχει μέριμνα για τη σημαντική αρμοδιότητα που έχει σήμερα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης να ασκεί προσφυγή στο ΣτΕ, με αίτημα την επιβολή μείζονος πειθαρχικής ποινής σε παρανομούντα υπάλληλο. «Ως προς τη διαφύλαξη της πειθαρχικής νομιμότητας, παρά την ύπαρξη πλείστων μεταβατικών διατάξεων στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, ουδεμία πρόβλεψη περί της ιδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής υπάρχει ως οιονεί καθολικού διαδόχου, παρά μόνο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη που να αφορά σε εκκρεμή προς συζήτηση πειθαρχικές προσφυγές, οι οποίες έχουν ασκηθεί από τον γενικό επιθεωρητή ενώπιον του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου».
Η κ. Παπασπύρου υπογράμμισε μάλιστα στο σημείο αυτό ότι οι εν λόγω προσφυγές ανέρχονται σε 40 και αφορούν υποθέσεις μείζονος πειθαρχικής σημασίας και πρόσθεσε ότι είναι ασαφείς και αόριστες οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στη συνέχιση της εκτέλεσης των εκκρεμών υποθέσεων.
Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έθεσε ζήτημα και με τη διενέργεια του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, κυρίως διότι, όπως είπε, «με το νομοσχέδιο θεσπίζεται προαιρετική άρση των πάσης φύσεως απορρήτων-φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού- κατά τη διενέργεια ελέγχου πόθεν έσχες».