«Άσχημα» μαντάτα από τη διασπορά στις γιορτές – Ανατροπή με την άρση του lockdown

Τα «άσχημα» μαντάτα για την διασπορά της πανδημίας στις γιορτές δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ώρα αποφάσεων για τα καταστήματα.

Οι «άσχημες» πρώτες ενδείξεις για τις επιπτώσεις στην εξέλιξη της πανδημίας από τη αυξημένη κινητικότητα των πολιτών στις γιορτές, προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία τα επόμενα 24ωρα καλείται να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει τυπικά το αυστηρό lockdown.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει η εισήγηση των Επιστημόνων για το άνοιγμα των καταστημάτων με την μέθοδο του click away. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις για το αν πρέπει να ανέβουν ξανά τα ρολά τη Δευτέρα ή αν θα πρέπει να υπάρξει παράταση καταρχήν μίας εβδομάδας, δηλαδή ως τις 18 Ιανουαρίου.

Στοίχημα το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Η αύξηση της κινητικότητας «φοβίζει» ειδικούς και κυβέρνηση, ωστόσο κυριαρχεί η άποψη πως τα παιδιά αυτών των ηλικιών είναι «πειθαρχημένα» ως προς την τήρηση των μέτρων.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο αναβολής του ανοίγματος των σχολείων, καθώς αύριο οι ειδικοί θα έχουν καλύτερη εικόνα των επιδημιολογικών δεομένων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι εκείνα που «πρέπει», δεν αποκλείεται να παραταθεί το «λουκέτο».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ανατροπή αύριο, οι εκπαιδευτικοί τη Δευτέρα θα δώσουν σαφείς οδηγίες σε γονείς και μαθητές για τους κανόνες για την ασφάλεια όλων. Μάλιστα για τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν covid τεστ, ενώ κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ θα βρεθούν σε σχολεία. Μάλιστα οι Εκπαιδευτικοί αναμένεται να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Αγώνας δρόμου για την προμήθεια εμβολίων

Το «πράσινο φως» που άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η Κομισιόν για το εμβόλιο της Μoderna, ανοίγει το δρόμο για να φτάσουν άμεσα, ως το τέλος Ιανουαρίου, και στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις.

Η Αμερικανική εταιρεία αναμένεται να προμηθεύσει τη χώρα μας με 240.000 εμβόλια μέσα στο α’ τρίμηνο και συνολικά 1,8 εκ. δόσεις.
Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται επιπλέον 419.250 δόσεις από την Pfizer και άλλες 500.000 εμβόλια από την Astra Zeneca, εφόσον εγκριθεί, όπως αναμένεται, τις επόμενες ημέρες.
Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα και για τους πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό δρομολογείται για τις 20 Ιανουαρίου, καταρχήν για τους πολίτες άνω των 85 ετών.