Άσχημα μαντάτα για το lockdown: Τι κρίνεται σήμερα

Καταλύτης τα επόμενα 24ωρα για την διάρκεια του lockdown.

Στόχος το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πριν από τα Χριστούγεννα. Στον αέρα το άνοιγμα των σχολείων.

Κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα για τη στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με την άρση του lockdown.

Το αν, πότε και πως θα λήξει η καραντίνα θα κριθεί από την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου και της εικόνας του Συστήματος Υγείας (αριθμοί διασωληνωμένων και νοσηλευομένων).

Σήμερα στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους λοιμοξιολόγους γίνεται η αποτίμηση των δεδομένων,  ώστε μέσα στην εβδομάδα να ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα.

‘Όλα δείχνουν πως τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου.

Θα επιτευχθεί όμως στις 14 ή ακόμη και αργότερα;

«Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας» ξεκαθαρίζει μέσω του Newsique κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί στενά την κατάσταση, και προσθέτει ότι «σήμερα ακόμη και η εκτίμηση για την 14η Δεκεμβρίου μοιάζει αισιόδοξη»

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι σταθερά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε η οικονομία να μην υποστεί περαιτέρω τριγμούς.

Ο Πρωθυπουργός και σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες  να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα για να πέσει όσο πιο γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο και να επιστρέψει η χώρα σε μια μερική κανονικότητα στις γιορτές.

Και πάντως σε κάθε περίπτωση οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές θα είναι απολύτως οικογενειακές… Η οικογένειας μας και το πολύ άλλη μία οικογένεια στο σπίτι μας, όπως διεμήνυσε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων

Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα πρώτα εκείνων των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως είναι η εκπαίδευση , ξεκαθαρίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση περιμένει τη γνώμη των Επιστημόνων για να αποφασίσει αν στις 7 Δεκεμβρίου τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού θα επιστρέψουν στα θρανία, και αντίστοιχα τι θα γίνει και με τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ανοιχτό αφήνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα και μέσα στις γιορτές αν χρειαστεί.

Ακολουθεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα μεγάλα πολυκαταστήματα τα οποία δεν αναμένεται να ανεβάσουν ρολά, καθώς είναι δύσκολο σε αυτούς τους χώρους να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ερωτηματικά για την εστίαση

Η εστίαση αποτελεί μεγάλο στοίχημα και για την κυβέρνηση αλλά και για τους επαγγελματίες του κλάδου, όπου υπάρχουν φωνές που ζητούν να μην ανοίξουν στις γιορτές, με το επιχείρημα ότι αν τα κρούσματα είναι υψηλά, δεν θα έχουν έσοδα παρά μόνο έξοδα.

Εφόσον ωστόσο η εστίαση ανοίξει, αυτό αναμένεται να γίνει κυριολεκτικά στο παρά πέντε της γιορτής των Χριστουγέννων.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις;

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εκτιμήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν πρέπει να ανοίξουν οι μετακινήσεις ανάμεσα σε περιφέρειες και από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα και είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς.

Αν η επιδημιολογική εικόνα δεν αλλάξει, τότε δεν αναμένεται και άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Στραμμένο το βλέμμα σήμερα στην Πάτρα.

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο σήμερα στην Πάτρα, η οποία γιορτάζει τον Πολιούχο της, τον ‘Άγιο Ανδρέα.

Τα μέτρα και οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί, προκειμένου η Αχαϊκή πρωτεύουσα να μην αποκτήσει την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Κυβέρνηση και τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να προσέξουν ώστε να μην  αποτελέσουν με τη στάση τους μία εστία υπερμετάδοσης.