Άσχημα νέα: Παράταση του lockdown, κυκλοφορία 11-5, εστίαση έως 10

Άσχημα μαντάτα έφτασαν στο Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής.

Τα 2581 νέα κρούσματα και το νέο αρνητικό ρεκόρ των 519 διασωληνωμένων, «τινάζει στον αέρα» κάθε εκτίμηση και ελπίδα ότι από Δευτέρα, θα μπαίναμε στην 3η εβδομάδα της καραντίνας με διαχειρίσιμα δεδομένα. Δηλαδή περίπου 1000 κρούσματα ημερησίως, με φθίνουσα τάση, και άνεση στο Σύστημα Υγείας.

Και τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση της καραντίνας και το σχέδιο για τα Χριστούγεννα.

Και ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, εφόσον η κατάσταση συνεχίσει να είναι δραματική, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα περιοριστικά μέτρα.

Το σχέδιο για τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, με βάση τα σημερινά, μη αισιόδοξα, δεδομένα, Είναι η καραντίνα να αρθεί τα Χριστούγεννα για το πολύ 3 εβδομάδες. Με τη λήξη της «γιορτινής κανονικότητας» να τοποθετείται κοντά στα Θεοφάνεια.

Το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει: στην καλύτερη των περιπτώσεων στις 14 Δεκεμβρίου, στη χειρότερη, στις 21, λίγες μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Και πάντα, με αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού.

Εξαίρεση προωθείται για τα καταστήματα με εποχικά είδη (χριστουγεννιάτικα στολίδια, δέντρα κ.α.). Ενώ πιο νωρίς από άλλους κλάδους αναμένεται να ανοίξουν και τα κομμωτήρια.

Αναφορικά με την εστίαση, οι πόρτες καφέ και εστιατορίων αναμένεται να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, με αυστηρά μέτρα και ωράριο λειτουργίας ως τις 10 το βράδυ.

«Απεδείχθη ότι η εστίαση έπαιξε ρόλο στη διασπορά, παρά το ότι τηρούνται τα μέτρα» δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, παραπέμποντας στις εισηγήσεις που θα κάνουν οι επιστήμονες.

Θα ανοίξουν όμως και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα;

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτό το σενάριο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, δεδομένου μάλιστα ότι συζητείται και η απαγόρευση των μετακινήσεων μετά τις 11 το βράδυ.

Η προϋπόθεση για να… γιορτάσουμε!

Ποια είναι η αυστηρή προϋπόθεση για μια μερική έστω επιστροφή στην κανονικότητα τα Χριστούγεννα;

Να μην υπάρξουν συμπεριφορές χαλάρωσης. Αντίθετα να υπάρξει σχολαστική τήρηση των μέτρων και να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας.

Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να πάρουμε μια… γερή Χριστουγεννιάτικη ανάσα.

«Στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε και τα Χριστούγεννα να βρεθούμε πάντα με πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς αυτή τη φορά τουλάχιστον με τους ανθρώπους που αγαπάμε…» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με άλλα λόγια, οι γιορτές σε κάθε περίπτωση θα είναι οικογενειακές, χωρίς συναθροίσεις.

Τα ρεβεγιόν μακρινή ανάμνηση και τα sms ίσως και πιο αυστηρά στις γιορτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη υπάρχει η πιθανότητα τα κρούσματα να έχουν πέσει στα 1000 και τη δεύτερη εβδομάδα κοντά στα 500.

Εφόσον η κατάσταση σταθεροποιηθεί, τότε θα δοθεί το σήμα για… επιστροφή στην μερική έστω, κανονικότητα.