Άσκηση «θερμού επεισοδίου» στην Ανατολική Μεσόγειο

Η είσοδος του σεισμογραφικού σκάφους «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προκάλεσε υπερσυγκέντρωση πολεμικών πλοίων, ελληνικών και τουρκικών, σε μια μικρή περιοχή. Ανοιχτά της Κύπρου πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

Σε υπερσυγκέντρωση δύναμης πυρός από πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Τουρκίας οδήγησε το θρίλερ που εκτυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή με το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καστελλόριζο και στην Κύπρο. Το τουρκικό σκάφος επέστρεψε το Σάββατο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μπορεί η ένταση να ήταν ελεγχόμενη ωστόσο γύρω από το Oruc Reis εξακολουθούν να βρίσκονται πολεμικά καράβια. Κοντά στο τουρκικό σκάφος πάντοτε εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται δύο τουρκικές φρεγάτες. Ταυτόχρονα βορειοδυτικά του Oruc Reis κινείται η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς με εντολή από το ΓΈΕΘΑ να παρακολουθεί στενά το ερευνητικό της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα στην ευρύτερη περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου πλέει και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στο πλαίσιο της απόφασης που έχει πάρει η Γαλλία να ενισχύσει την παρουσία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία.

Μολονότι η παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για περίπου ένα 24ωρο δεν εξελίχθηκε τελικά σε σοβαρότερη πρόκληση η Αθήνα το αντιμετώπισε με τα ίδια αντανακλαστικά και τις ίδιες διαδικασίες και σχέδια που θα ακολουθούσε όπως στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου. Το Μαξίμου από τις πρώτες ώρες του συμβάντος επιχειρούσε να το υποβαθμίσει όμως -σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ»- αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος συναγερμός μέχρι να διαπιστωθεί το απόγευμα της Παρασκευής πως το τουρκικό σεισμογραφικό άλλαξε ρότα και άρχισε να κατευθύνεται ανατολικά για να βγει τελικά από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως σημείωναν από την πρώτη στιγμή ανώτατες στρατιωτικές πηγές οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν με βάση τα δεδομένα τα οποία παρέπεμπαν σε άσκηση σε συνθήκες επεισοδίου.

Οι Γάλλοι στη Μεσόγειο

Αισθητή γίνεται ήδη η αυξημένη ναυτική παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο. Ηδη το γαλλικό αεροπλανοφόρο πλέει ανοιχτά της Κύπρου και είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε αεροναυτικές ασκήσεις με την Κύπρο και να δέσει στα τέλη Φεβρουαρίου στη Λεμεσό. Παράλληλα η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι μια φρεγάτα της τύπου Fremm θα περιπολεί σε σταθερή βάση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη αξία έχει όμως για την Αθήνα και το ελληνικό Πεντάγωνο και η συμμετοχή της Γαλλίας για πρώτη φορά στην άσκηση Μέγας Αλέξανδρος με το επιβλητικό ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude.

Πληροφορίες: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»