AstraZeneca – Εμβόλιο: «Παγώνει» σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία. Τι ισχύει για Ελλάδα – Η ανακοίνωση του ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση μετά τις αλυσιδωτές αναστολές εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Επιμένει ο ΕΜΑ πως τα οφέλη από το εμβόλιο είναι περισσότερα από τους κινδύνους, συνεδριάζει έκτακτα την Πέμπτη για να πάρει νέες αποφάσεις.

Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες τους. Μετά από πολλές χώρες στη Σκανδιναβία και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ο συναγερμός σήμανε όταν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ανακοίνωσαν πως επίσης αναστέλλουν τον εμβολιασμό με τις δόσεις από το παρασκεύασμα της AstraZeneca.

Τα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα που έχουν εμφανιστεί σε πολίτες που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca έκανε τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών να εκφράσουν ανησυχίες και να ζητήσουν νέα γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ το βράδυ της Δευτέρας (15.03) πήρε επίσημα θέση υπογραμμίζοντας πως συνεχίζει την έρευνα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ωστόσο πως το θωρεί ασφαλές.

Όπως επισημαίνεται σε σημείο της ανακοίνωσης «τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών», ωστόσο, έγινε σαφές ότι την Τρίτη (16.03) θα διεξαχθεί περαιτέρω εξέταση των πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από το εμβόλιο και την Πέμπτη (18.03) θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για να υπάρξει απόφαση για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειαστούν.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Τις οδηγίες του EMA θα ακολουθήσει η Ελλάδα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Το πρωί της Τρίτης, στις 09:00, θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπου και θα συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο, μετά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι σε ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την Κυριακή εξετάστηκε το ζήτημα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και έλαβε την απόφαση ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Πάντως, η ίδια η εταιρεία, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως ο έλεγχος σε εμβολιασθέντες με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

«Παγώνει» σε Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία και η Ισπανία 

Η Ισπανία προστέθηκε στις χώρες που αποφάσισαν να αναστείλουν την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά τις Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία και η Ισπανία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Covid της AstraZeneca για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Λίγη ώρα πριν η Γερμανία είχε ανακοινώσει την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca προκαλώντας έντονη ανησυχία.

Την απόφαση της Γαλλίας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε πως ελπίζει γρήγορα να αρχίσει ξανά ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αν δοθεί το «ΟΚ» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η Γαλλία ζήτησε επίσημα απάντηση από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca και μέχρι να πάρει απάντηση έβαλε «φρένο» στους εμβολιασμούς.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία ο οργανισμός φαρμάκων της χώρας Aifa, αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Αντίστοιχη γνωμοδότηση περιμένει και η Ιταλία από τον ΕΜΑ, όπως και οι υπόλοιπες χώρες.