ÅËËÇÍÉÊÇ ÁÓÔÕÍÏÌÉÁ ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί πλήρωσαν από… την τσέπη τους για τη βάρδια!

Από την τσέπη τους πλήρωσαν αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης σημαντικά ποσά για να βάλουν στις βάρδιες τις νέες μοτοσικλέτες, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι μιλώντας στο newsique.gr και αυτό επειδή το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν φρόντισαν να ετοιμάσουν τις μοτοσικλέτες και τις έστειλαν… γυμνές!

“Τις παραλάβαμε χωρίς βαλίτσες και προστατευτικά κάγκελα. Οπότε είχαμε το δίλημμα: ή θα βγούμε έτσι στη βάρδια κάτι που θα είναι επικίνδυνο για εμάς και θα μας προκαλεί ταλαιπωρία ή θα τα πληρώσουμε μόνοι μας. Επιλέξαμε το δεύτερο” μας λέει ένας από τους αστυνομικούς των μονάδων Ζήτα που αναγκάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη…

” Τί να έκανα δηλαδή αφού μας τις έστειλαν γυμνές; Να έβγαινα στην περιπολία χωρίς κάγκελα που με προστατεύουν αν πέσω; Ή να μην έχω ένα χώρο για τα προσωπικά αντικείμενα μου και τον εξοπλισμό; Οπότε τα έβαλα με δικά μου έξοδα. Και τώρα θα τα μοιραστώ με τους συναδέλφους που χρησιμοποιούμε τη μηχανή”, εξηγεί ο ίδιος.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε μοτοσικλέτα τοποθετήθηκε πρόσθετος εξοπλισμός περίπου 1.000 ευρώ! Βαλίτσα, κάγκελα, σάκος, παρμπρίζ είναι συνήθως τα απαραίτητα πρόσθετα.

Τον περασμένο μήνα η Ομάδα Ζήτα της Θεσσαλονίκης παρέλαβε δέκα καινούργιες μοτοσικλέτες μάρκας BMW, Honda και Kawasaki, 600, 650 και 800 κυβικών.

Προέρχονται από δωρεές ιδιωτών και δεν ακολουθήθηκε η κανονική διαδικασία προμηθειών, λόγω του κατεπείγοντος.

Οι δωρητές προσφέρουν τις μοτοσικλέτες τις οποίες αγοράζουν από τις αντιπροσωπείες. Το υπουργείο αναλαμβάνει το βάψιμο στα χρώματα της ΕΛΑΣ και την τοποθέτηση του φάρου αλλά δεν… καίγεται για τα υπόλοιπα.

Το Αρχηγείο δηλαδή προτίμησε να στείλει τις μηχανές γυμνές προκειμένου να αντικαταστήσουν άλλες, παλιές και ακατάλληλες και να αυξήσει αμέσως την αστυνόμευση από το να καθυστερήσει ακόμη έναν μήνα για να ετοιμαστούν πλήρως.

Το κακό είναι ότι στις μονάδες της Αστυνομίας που χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες υπάρχει διαδεδομένη κουλτούρα προσωπικών εξόδων για αυτές.

“Η υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει σωστή συντήρηση. Ούτε να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Εμείς καταντήσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε κράνη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την προσωπική μας ασφάλεια στην τύχη ή στις παθογένειες του Δημοσίου”, μας λέει αξιωματικός της Ομάδας Ζήτα.

Στις υπηρεσίες αυτές είναι συχνό να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι αστυνομικοί για τζάκετ, αλεξίσφαιρα γιλέκα, γάντια, άλλα προστατευτικά αλλά και για συντήρηση των μηχανών., που απαιτεί φροντίδα και χρήματα.

Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πλήρως οργανωμένο συνεργείο για μοτοσικλέτες και χρησιμοποιούνται ιδιώτες.

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται νέα παραλαβή, από δωρεά του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και όλοι τώρα προσεύχονται οι νέες μοτοσικλέτες να έχουν τα στοιχειώδη…