Αθλητικό νομοσχέδιο: Βολές από τους φορείς

Η διάταξη του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφορικά με τους περιορισμούς θητειών και τα όρια ηλικίας των προέδρων και εκτελεστικών μελών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, βρέθηκε -όπως αναμενόταν άλλωστε- στο επίκεντρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Την πλήρη αντίθεσή τους με την προτεινόμενη διάταξη εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Στον αντίποδα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Νίκου Καλαμανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για στρεβλώσεις και παράνομες πρακτικές στις ομοσπονδίες, αναφερόμενος σε περιπτώσεις που έζησε ο ίδιος και συναθλητές του. «Ζητούμε να γκρεμίσετε τα τείχη της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας» τόνισε ο Κακλαμανάκης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Αθλητισμού, ενώ υπογράμμισε ότι θα είναι εμπαιγμός, αν η ρύθμιση περάσει χωρίς την πρόβλεψη περί αναδρομικής ισχύος.

«Φέρνετε έναν νόμο που ξυρίζει συλλήβδην τις ηγεσίες των ομοσπονδιών. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό των ομοσπονδιών. Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος με ό,τι ένδικο μέσο έχουμε για να ανατρέψουμε το νόμο, αν ψηφιστεί» τόνισε ο κ. Σεβαστής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσαγκρώνης μίλησε για στοχοποίηση του αθλητικού κινήματος και επισήμανε ότι «ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, επειδή καταργεί το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη να εκλέγεται σε αιρετές θέσεις».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, αφού υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα της ολομέλειας της ΕΟΕ κατά της συγκεκριμένης διάταξης, ζήτησε από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να θεσπίσει μέτρα ώστε οι ομοσπονδίες να αυτορυθμίσουν τα θέματα των θητειών, όπως προτείνει η ΔΟΕ. Χαρακτήρισε επίσης άδικο και χαμηλό το προβλεπόμενο όριο ηλικίας των 70 ετών και εξέφρασε την αντίθεση της ΕΟΕ στην αναδρομική ισχύ της διάταξης.

Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της ίδιας διάταξης εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την εξαίρεση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας από τη διάταξη περί ελέγχου από την Πολιτεία της νομιμότητας των κανονισμών, επισημαίνοντας ότι αντίκειται στο αυτοδιοίκητο.

Παράλληλα η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (που κλήθηκε τελικά για ακρόαση, αν και αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων), δια της γενικής γραμματέως, Ιωάννας Καρυοφύλλη, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στον περιορισμό των θητειών και ζήτησε την εξαίρεση της ΕΠΕ, λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης στελεχών στο χώρο του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.

Σε ό,τι αφορά την επικύρωση της σύμβασης Macolin και τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, διαφάνηκε ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, παρότι υπήρξαν κάποιες επιμέρους ενστάσεις.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024