Ο καύσωνας διαρκείας που κατέφθασε στην χώρα μας αποτελεί μια ακόμη οδυνηρή υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει ολοένα και περισσότερο την ποιότητα της ζωής μας.
Εισπράττουμε ήδη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, όπως έχει επισημάνει άλλωστε και η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περιμέναμε σε 20 χρόνια από σήμερα, το 2040.
Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα κραυγάζει από μόνη της ότι απαιτούνται πολύ σοβαρά και άμεσα μέτρα τόσο από την παγκόσμια κοινότητα όσο κι από τις χώρες ξεχωριστά
Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται μια έντονη έξαρση των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Υπερβολικός καύσωνας στον Καναδά, πλημμύρες στη Δυτική Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία, φωτιές στην Ελλάδα αλλά και στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, ακόμα και στη Σιβηρία! Ενδεικτικό είναι πως ο Ιούνιος του 2021 ήταν ο πιο καυτός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ, με θερμοκρασίες ρεκόρ σε όλο τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς σε όλη την περιοχή. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα κραυγάζει από μόνη της ότι απαιτούνται πολύ σοβαρά και άμεσα μέτρα τόσο από την παγκόσμια κοινότητα όσο κι από τις χώρες ξεχωριστά. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα ένα μεγάλο νομοθετικό πακέτο, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% ως το 2030, σε σχέση με το 1990. Οι Πρασινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν διατυπώσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, θεωρώντας το πακέτο της Κομισιόν ανεπαρκές.
Η επίτευξη όμως ακόμη κι αυτού του ελλιπούς στόχου απαιτεί δράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, και γι’ αυτόν τον λόγο η Επιτροπή υπέβαλε 12 νομοθετικές προτάσεις που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πως αναμένεται να απαντήσει η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη;
Δυστυχώς, η κυβερνώσα παράταξη της ΝΔ δείχνει ήδη μια ανεύθυνη στάση. Εντύπωση προκαλεί η εμμονή της, όπως και στη διαχείριση της πανδημίας, στην επίκληση της «ατομικής ευθύνης», ακόμη και στην περίσταση του καύσωνα! Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δημόσιες δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χωρίς να επισημαίνει τα αναγκαία μέτρα κυβερνητικής ευθύνης.
Ως γνωστόν, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να επικαλείται με δυστοπικό τρόπο την «ατομική ευθύνη» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντας ανοχύρωτο το σύστημα υγείας και χωρίς μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς που μεταφέρουν κάθε μέρα χιλιάδες εργαζόμενους στις δουλειές τους.
Έτσι φτάνουμε στο τώρα και στο αυτονόητο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, όπως ορίζει άλλωστε εγκύκλιος της ΓΣΕΕ για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών, να χαρακτηρίζεται ως γραφικό και λαϊκίστικο, και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κατηγορείται για έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας.
Aπό έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας πάσχει ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης, καθώς αντί να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας που επιβαρύνονται από την πανδημία, τις υποβαθμίζει προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων
Δυστυχώς, από έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας πάσχει ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης, καθώς αντί να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας που επιβαρύνονται από την πανδημία, τις υποβαθμίζει προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, αφήνει τις μεγάλες ανισότητες στον χώρο της εργασίας που επιδείνωσε η πανδημία να διαιωνίζονται, πετώντας στους εργαζόμενους το «κοκαλάκι» της αύξησης του 2% στον κατώτατο μισθό. Κατά την αντίληψη του Κυρ. Μητσοτάκη, το ζήτημα επιβίωσης των φτωχών συμπεριλαμβάνεται προφανώς στην «ατομική ευθύνη». Κι αυτό ενώ παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, είχε αφήσει παγωμένο επί 2,5 χρόνια τον κατώτατο μισθό. Και ενώ υποκριτικά επέκρινε ως «μικρή» την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% τον Φεβρουάριο του 2019, αποφάσισε μετά από 2,5 χρόνια παγώματος μια αύξηση μόλις 2%.
Την ώρα που ακόμη και μικρά κρατίδια της Ινδίας έχουν κάνει μακροσκελείς μελέτες για την ολιστική αντιμετώπιση του καύσωνα με όρους μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ούτε συζήτηση για ένα ολιστικό σχέδιο σοβαρής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ακόμη και στις πρόσφατες φωτιές, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε έλλειψη ετοιμότητας, παρόλη την προαναγγελόμενη αναβάθμιση του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη την ίδια στιγμή που λειτουργεί ευνοϊκά για συγκεκριμένα συμφέροντα, ολιγωρεί απέναντι στην ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Δύο χρόνια τώρα, σε κάθε φυσική καταστροφή απαντά με ανεπάρκεια, χωρίς σχέδιο πετώντας το μπαλάκι συστηματικά στην «ατομική ευθύνη». Παράλληλα, αφήνει τους πληγέντες ακάλυπτους διαλύοντας με ανάλγητο τρόπο κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.
* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι, ακόμη, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI).