Αττική Οδός: Πώς θα διεκδικήσετε έως 100.000 ευρώ – Σήμερα τα κριτήρια για τα 2.000 ευρώ

Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την καταβολή της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ σε όσους εγκλωβίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό θα συζητηθούν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και οι επικεφαλής της Εταιρείας Αττικές Διαδρομές που διαχειρίζεται την Αττική Οδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα 2.000 ευρώ θα δοθούν ανά αυτοκίνητο και όχι ανά επιβάτη.

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού

«Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές, αναμένεται να ανακοινωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας καταβολής 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αττική Οδός την Τρίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ενημερώνει ότι σε συνέχεια της πρωτόγνωρης και έντονης χιονοκαταιγίδας που σημειώθηκε χθες στην Αττική και με αίσθημα έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι στους οδηγούς και συνεπιβάτες τους που δοκιμάστηκαν στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού, πρόκειται να διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές.

Μέχρι και αυτή την ώρα οι άνθρωποι της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ επιχειρούν, μαζί με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Πυροσβεστική, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν και τα τελευταία οχήματα με τους επιβάτες τους, με ασφάλεια, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μετά και τον απεγκλωβισμό του τελευταίου οδηγού η εταιρεία θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα».

Τι θα κρίνει τους δικαιούχους

Στην αυριανή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί αρχικά το εύρος του αριθμού των δικαιούχων της αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να προσδιοριστεί ο αριθμός αυτός θα γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνικών και ψηφιακών μέσων, προκειμένου να καθοριστεί:

  • πόσα οχήματα βρέθηκαν στην Αττική Οδό την περασμένη Δευτέρα, αλλά και
  • πόσες ώρες παρέμειναν οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι.

Αττική Οδός: Πώς θα διεκδικήσετε έως 100.000 ευρώ

Μεγάλα χρηματικά, πέραν από της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ που θα δοθούν με παρέμβαση της κυβέρνησης, μπορεί να διεκδικήσουν όσοι πολίτες εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, εν μέσω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν κάποιος οδηγός στραφεί κατά της εταιρείας μπορεί να διεκδικήσει για «ψυχική οδύνη» ποσά που μπορεί να φτάσουν και τις 100.000 ευρώ.

Η δικηγόρος , Εβίτα Βαρελά συμπλήρωσε πως αποτελεί αναντίρρητο δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τις αστικές αποζημιώσεις, ειδικά εφόσον είχε κινδυνεύσει και η υγεία τους.

Στη δυνατότητα να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση, πέραν των 2.000 ευρώ, έχουν όσοι πολίτες εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά στην Αττική Οδό, όταν η κακοκαιρία «Ελπίς» έπληξε με σφοδρή χιονόπτωση την Αττική, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Τα 2.000 ευρώ θα δοθούν άμεσα σε όσους ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό, ενώ όσοι από αυτούς το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση» δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στον στον ΣΚΑΪ 100,3.

Σύμφωνα με τον ίδιο για πρώτη φορά οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αποζημίωση από εκείνους που ευθύνονται για την ταλαιπωρία τους.

Όπως εξήγησε, αυτή η δυνατότητα δόθηκε με νόμο της σημερινής κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίζει τις αστοχίες και να τις μετουσιώνει σε ουσιαστικές πράξεις.