Αττικόν: Πρωτοποριακή μέθοδος ανίχνευσης του φρουρού λεμφαδένα

Για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΠΓΝ «Αττικόν», ασθενής με καρκίνο του ενδομητρίου υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική υστερεκτομή και διεγχειρητική ανίχνευση του φρουρού λεμφαδένα (SLN biopsy), με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας κάμερας (NIR/ICG).

Η χρήση της τεχνολογίας Rubina παρουσιάστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως τον Οκτώβριο του 2019, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Η ασθενής είχε επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και μετά από σύσταση του ογκολογικού συμβουλίου αποφασίστηκε ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση με λαπαροσκόπηση και ταυτόχρονη βιοψία φρουρών λεμφαδένων, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Η επέμβαση, διάρκειας δύο ωρών, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας της Κλινικής με επικεφαλής τον γυναικολόγο – ογκολόγο, Νίκο Ακρίβο, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας-διευθύντριας, Σοφίας Καλανταρίδου. Η αναισθησία έγινε από την καθηγήτρια της Β’ Αναισθησιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Ματσώτα.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι, μετά από τον καρκίνο του μαστού, η πιο συχνή γυναικολογική κακοήθης νεοπλασία και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν νόσο αρχικού σταδίου.

Σύμφωνα με την κ. Καλανταρίδου και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η λαπαροσκοπική προσέγγιση προσφέρει στις ασθενείς μεγαλύτερη χειρουργική ασφάλεια, λιγότερες επιπλοκές, ταχύτερη επιστροφή στο σπίτι και την εργασία, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται το ογκολογικό αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες (μελέτη LAP-2).

Επιπλέον, «με τη χρήση της ειδικής χρωστικής ICG μπορούμε να εντοπίζουμε τον φρουρό λεμφαδένα με μεγάλη ακρίβεια, με σκοπό τη μείωση της νοσηρότητας που μπορεί να προκύπτει από μία συστηματική λεμφαδενεκτομή».