AP Photo/Andrew Harnik

AUKUS: Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον ανακοίνωσαν τριπλή «συμμαχία»

Με αρκτικόλεξο στο οποίο παραπέμπει στα αρχικά των τριών χωρών Αυστραλία (Australia), Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States), ανακοίνωσαν με κοινή ανακοίνωση των Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον τη στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών μέσα από την νεοσύστατη ομάδα εργασίας, ΑUKUS.

Οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους η οποία στόχο έχει την ανταλλαγή υψηλών τεχνολογιών και τεχνογνωσίας συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια.

Όπως επισήμαναν οι τρεις ηγέτες, η συνεργασία AUKUS σκοπεύει να «προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η ανακοίνωση είναι ακόμα μια κίνηση των δυτικών συμμάχων που αντιδρούνν στην άνοδο της Κίνας σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό και εξαιρετικά ευπρόσδεκτο σημάδι της προθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενδυναμώσει στενούς συμμάχους της όπως η Αυστραλία μέσω παροχής βοήθειας σε εξαιρετικά προηγμένη αμυντική τεχνολογία» δήλωσε η Άσλεϊ Τάουνσεντ, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής και αμυντικού προγραμματισμού στο Κέντρο Ηνωμένων Πολιτειών στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με το περιοδικό Politico. «Αυτό υποδηλώνει μια νέα και πιο στρατηγική προσέγγιση στη συλλογική συνεργασία με τους συμμάχους για τις αμυντικές προτεραιότητες του Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε.

Η Αυστραλία εγκαταλείπει συμφωνία με τη Γαλλία για να πάρει αμερικανικά υποβρύχια

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Review της Αυστραλίας ότι η Καμπέρα θα συμφωνία υποβρυχίων ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία και θα αποκτήσει τώρα ένα αμερικανικής κατασκευής πυρηνικό υποβρύχιο.

Μια νέα κλάση πυρηνικών υποβρυχίων θα έδινε στην Ουάσινγκτον και στους συμμάχους της στον Ειρηνικό ένα νέο ισχυρό εργαλείο για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την κινεζική στρατιωτική επέκταση ερχόταν ως συνέχεια της ανάπτυξης ενός βρετανικού αεροπλανοφόρου στον ειρηνικό και των πρόσφατων διελεύσεων γαλλικών και γερμανικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σημειώνει το POLITICO.

Τι σημαίνει η προσθήκη της Αυστραλίας στη συνεργασία ΗΠΑ – Μεγάλης Βρετανίας

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται εδώ και καιρό στα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων τους, μοιράζοντας τεχνολογία στις διάφορες κατηγορίες πλοίων τους. Η ένταξη της Αυστραλίας θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ικανότητας των τριών χωρών να επιχειρούν από κοινού υποθαλάσσια στον Ειρηνικό, καθώς και για την προσθήκη μιας ισχυρής συμμαχικής δύναμης στην περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει.