Αύριο το μεσημέρι θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

Ενοχα για εγκληματική οργάνωση έκρινε το Δικαστήριο τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, σε μια ιστορική απόφαση.

Αύριο Πέμπτη (8/10) αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές των μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής που θα κρίνουν ποιοι θα προφυλακιστούν.

Όπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ, η καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή, φαίνεται πως «δείχνει» τον δρόμο για τις φυλακές για ορισμένα εκ των κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Η πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή τα καταδικασθέντα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι μεγάλη, καθώς η ιστορική πλέον δικαστική απόφαση τους καθιστά υπεύθυνους για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης και αφορά 7 στελέχη της Χρυσής Αυγής που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διεθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, οι επτά βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο κήρυξε ένοχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

Νωρίτερα, ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το σύνολο των κατηγοριών που του είχαν αποδοθεί κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς, στην πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε. Από τους υπόλοιπους 17 για την ίδια υπόθεση, οι 15 κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε μέλη του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν και οι τέσσερις κατηγορουμένοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως και οι πέντε, με την ίδια κατηγορία, για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιέων.

Ερχονται οι συλλήψεις – Εκτακτο σχέδιο της ΕΛΑΣ

Οι αστυνομικοί των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να είναι σε θέση να συλλάβουν –όταν και εάν διαταχθούν μετά από εντάλματα σύλληψης- τους χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και έτσι οι Αρχές θέλουν να είναι βέβαιες ότι δεν θα προκύψουν «απρόοπτα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα αστυνομικές υπηρεσίες έχουν φροντίσει να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για να αποφευχθούν «εκπλήξεις».

Μάλιστα, έχει υπάρξει ειδικός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για ταυτόχρονες συλλήψεις (μετά από τα εντάλματα), εάν και όταν χρειαστεί. Και αυτό διότι η διαδικασία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι ποινές δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και κανείς δε γνωρίζει εάν θα δοθούν ή όχι αναστολές στην εκτέλεση των ποινών ή εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά.