Μπακογιάννη: Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει σε διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή

Η βουλευτής και πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο 28th Annual Economist Government Roundtable και στην ενότητα με θέμα: «Γιατί οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι τόσο κρίσιμες;». Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δήλωσε ότι βασίζεται «στις διεθνείς αξίες» και «είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις», γιατί απέδειξε ότι μπορεί να συνομιλεί με όλους και είναι «τίμια και ανοιχτή στις σχέσεις της», όσον αφορά τη Μέση Ανατολή

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται «στις διεθνείς αξίες» και «είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις», γιατί απέδειξε ότι μπορεί να συνομιλεί με όλους και είναι «τίμια και ανοιχτή στις σχέσεις της», τόνισε, αναφερόμενη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η βουλευτής και πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην παρέμβαση της, στο 28th Annual Economist Government Roundtable και στην ενότητα με θέμα: «Γιατί οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι τόσο κρίσιμες;».

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ , όπως και η ΕΕ, «θα βρίσκονται σε πρόβλημα τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο», εννοώντας τη δυσχέρεια λήψης καίριων αποφάσεων εν αναμονή του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών, αλλά σημείωσε ότι στο διάστημα αυτό η Ελλάδα μπορεί να παράγει αποτελέσματα, με πρωτοβουλίες της και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μία σειράς νέων και παλαιών προβλημάτων. Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι κρίσιμος τόσο για την Ουκρανία, για τη Μέση Ανατολή και όλοι αναμένουμε να δούμε πώς η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα εργαστεί για αυτό» είπε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε:

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική, και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, διότι η Ελλάδα είναι σε μια ιδιαίτερη θέση, όπως και γιατί είμαστε μια χώρα που απέδειξε στο παρελθόν ότι μπορούμε να επικοινωνούμε και με τις δύο πλευρές και με τους Παλαιστινίους και με το Ισραήλ με αποτελεσματικότητα, όμως πολλά εξαρτώνται από τις ΗΠΑ».

Η κ. Μπακογιάννη έφερε ως παράδειγμα της αδυναμίας αποφάσεων λόγω της αναμονής των αμερικανικών εκλογών, την πρόταση της να αναληφθεί πρωτοβουλία για την απομάκρυνση και διάσωση 8.000 παιδιών από την Παλαιστίνη, που ίσως «για ΗΠΑ μπορεί να είναι πρόβλημα, για εμάς δεν είναι» και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι μπορούν να σώσουν 8.000 παιδιά από την πείνα, αλλά έχουμε τελείως κολλήσει, διότι θα έχουμε τις (αμερικανικές) εκλογές».

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το debate ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν και στον υποψήφιο πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Εκτίμησε, ότι σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ στις ΗΠΑ, «ο πόλεμος στη Ουκρανία δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του», οπότε θα πιεστεί και χρηματοδοτικά η Ουκρανία. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για συμφωνία στη Μέση Ανατολή. Όλοι περιμένουν, και τουλάχιστον ο Νετανιάχου περιμένει, τις εκλογές στις ΗΠΑ» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «αυτή τη στιγμή και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ ανέλαβαν πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα για πρώτη φορά για μετά από πολλά χρόνια, εφόσον είχαμε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, αναγνωρίζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Και το άλλο επιχείρημα είναι ότι είμαστε η μόνη η χώρα που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, να μιλήσει με όλους, για τον απλό λόγο ότι έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές και είμαστε τίμιοι και ανοιχτοί σε αυτές τις σχέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι σταθερή, βασίζεται στις αξίες μας, τις διεθνείς αξίες και πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε, κυρίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα. Έχουμε αυτούς τους αγωγούς που μετακινούνται συχνά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, να ξέρουμε ότι υπάρχει κάπου σταθερότητα σε μία περίοδο κρίσης. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να παράξουμε κάποια αποτελέσματα, πολύτιμα, για την ευρύτερη περιοχή».