ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ATEF SAFADI

BBC: Τα δύο σενάρια σε περίπτωση απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο πλανήτης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα» σχολιάζει σε ανάλυσή του στο «BBC» ο Frank Gardner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου, μετά την επίθεση με drones και πυραύλους από το Ιράν στο Ισραήλ.

Όπως γράφει ο ίδιος, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη με το Ισραήλ να υπόσχεται «σημαντική απάντηση» στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Αλλά το ποια μορφή θα πάρει αυτή η απάντηση θα αποφασιστεί από τον στρατό του Ισραήλ και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, που είναι αντίπαλος του Νετανιάχου και εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτοί είναι οι τρεις είναι που θα αποφασίσουν και το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Σύμφωνα με το BBC, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν τους πυραύλους.

Όμως το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει ένα βήμα ακόμα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει. Τώρα, βρισκόμαστε στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης» τονίζει ο Gardner.