Τα Σκαθάρια παίζουν στο θρυλικό «Cavern Club» του Λίβερπουλ

Beatles: Το θρυλικό «Love Me Do» γίνεται 60 ετών

Στις 5 Οκτωβρίου 1962 οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι που δεν είναι άλλο από το «Love Me Do». Το τραγούδι αρχικά είχε γραφτεί από τους Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον το 1958-50 όταν ήταν 16 ετών. Εκείνη τη μέρα λέγεται ότι είχαν κάνει κοπάνα από το σχολείο. Την παραγωγή του κομματιού κάνει ο George Martin.

Ο Τζον Λένον και το γκρουπ που έχει φτιάξει «The Quarrymen» παίζουν τραγούδια rock’n’roll. Το όνομα «The Quarrymen» είναι εμπνευσμένο από το όνομα του σχολείου του Quarry Bank High School.

Το 1957 ο Λένον προτείνει στον ΜακΚάρτνεϊ να πάει στο συγκρότημα ως κιθαρίστας. Ένα χρόνο μετά μπαίνει στο συγκρότημα ο 15χρονος Τζορτζ Χάρισον ως lead κιθαρίστας και τον Μάιο του 1960 πηγαίνει ο Στιούαρτ Σάτκλιφ, φίλος του Λένον, ως μπασίστας. Το όνομα τελικά του συγκροτήματος γίνεται The Beatles.

Το όνομα προέρχεται από λογοπαίγνιο με τη λέξη beetles, beat και less, εξού και ο χαρακτηρισμός Σκαθάρια.

Μια άλλη εκδοχή για το όνομα των Beatles είναι ότι εμπνεύστηκε από την ταινία «The Wild One» του 1953 με τον Μάρλον Μπράντο. Οι Beetles είναι μια συμμορία μοτοσυκλετιστών με δερμάτινα.

Όταν προστίθεται και ο Πίτι Μπεστ στα τύμπανα, οι Beatles ετοιμάζουν βαλίτσες και πηγαίνουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους στο Αμβούργο. Από το Νοέμβριο του 1961 μάνατζέρ τους είναι ο Brian Epstein. Ο Epstein τους βλέπει σε μια από τις εμφανίσεις τους στο Cavern Club στο Λίβερπουλ και ενθουσιάζεται. Και τους κάνει πρόταση να γίνει ο μάνατζέρ τους. Το 1962 ο Μπεστ αντικαθίσταται από τον Ρίνγκο Σταρ.

Το «Love Me Do» είναι το πρώτο σινγκλ των Beatles, το οποίο μόλις κυκλοφορεί στη Βρετανία φτάνει αμέσως το αριθμό 17 στα Βρετανικά charts. Το 1982 παρουσιάζεται εκ νέου αγγίζοντας τον αριθμό 4.

Το εξώφυλλο του single «Love Me Do»

Γρήγορα στην κορυφή

Η καριέρα των Σκαθαριών αρχίζει να εξελίσσεται με τρομερή ταχύτητα από τον Ιανουάριο του 1963 όταν κυκλοφορούν το δεύτερο single «Please Please Me» το οποίο φτάνει στο Νο 1 του βρετανικού τοπ. Το άλμπουμ τους με το ίδιο όνομα μένει ούτε λίγο ούτε πολύ 30 εβδομάδες στο Νο1 της Αγγλίας. Την ίδια χρονιά παίζουν για τη βασίλισσα και όταν ο ΜακΚάρτνεϊ γράφει το «Yesterday», παρασημοφορούνται στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τα Σκαθάρια καθιερώνονται με το ιδιαίτερο κούρεμά τους και τα σακάκια χωρίς κολάρο. Με το τραγούδι «She Loves You» επιτυγχάνουν μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Στη Νέα Υόρκη, τον Αύγουστο του 1965, είναι το πρώτο γκρουπ που παίζει σε στάδιο μπέιζμπολ.

Για το «Love Me Do» o Πολ ΜακΚάρτνεϊ έχει πει: «Το “Love Me Do” είναι αποκλειστικά συνεργασία και των δυο μας. Εγώ και ο Τζον καθόμασταν χωρίς να έχει κανείς αυθεντικά την ιδέα. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να προσπαθείς να το κάνεις… να μάθεις να γράφεις τραγούδια! Πιστεύω πως ο λόγος που γίναμε και οι δύο τόσο καλοί σε αυτό, είναι πως γράφαμε από μικρή ηλικία. Το “Love Me Do” ήταν το πρώτο μας κομμάτι και μαζί με το “P.S. I Love You” τα πήραμε πίσω από τη δισκογραφική EMI, που είχε αγοράσει τα δικαιώματα των τραγουδιών.»

Αυτές τις μέρες ήρθαν στη δημοσιότητα σπάνιες φωτογραφίες του συγκροτήματος από τις πρώτες συναυλίες στο «Cavern Club» του Λίβερπουλ. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν το 1961, ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει το debut single «Love Me Do». Σε αυτές βλέπουμε τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ και τον Τζον Λένον να τραγουδούν. Ο Τζορτζ Χάρισον είναι στην κιθάρα και ο Πιτ Μπεστ, ο πρώτος ντράμερ των Beatles, στα ντραμς. Πρόκειται για μια… συλλεκτική εμφάνιση την οποία δεν θα ξαναδούμε στο μέλλον, με δερμάτινα παντελόνια και ίδιες μπλούζες. Είναι επίσης φοβερά αδύνατοι καθώς έχουν προηγηθεί οι εντατικές πρόβες του Αμβούργου.

Για την ιστορία, το «Love me Do» ηχογραφείται σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις με τρεις διαφορετικούς ντράμερ.

Η υστερία που προκαλούν στο κοινό παίρνει το όνομα Beatlemania. Η Beatlemania έφτασε στην Αμερική το Φεβρουάριο του 1964, όταν το συγκρότημα εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό σόου του Εντ Σάλιβαν (Ed Sullivan). Εκείνο το βράδυ, 73 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. παρακολούθησαν την εκπομπή. Ο πρώτος τους δίσκος πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Είναι το «She Loves You».

Κανένα συγκρότημα δεν επηρέασε ποτέ την ποπ κουλτούρα όπως οι Beatles.

Μυρτώ Τζώρτζου