Belharra: Ετσι «χτυπάει» – Ποια είναι η φρεγάτα που ανατρέπει τις ισορροπίες στο Αιγαίο – Δείτε όλο το κείμενο της αμυντικής συμφωνίας (vid)

Belharra: Πρόκειται για την «ψηφιακή» φρεγάτα του 21ου αιώνα, που αναμένεται να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τα μαχητικά Rafale. 

Οι φρεγάτες Belharra, τρεις από τις οποίες αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία, είναι πολεμικά πλοία εξοπλισμένα για συγκρούσεις υψηλής έντασης στην ανοικτή θάλασσα – Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα από βίντεο του γαλλικού στρατού από προσομοίωση της επιχειρησιακής δράσης του

Πρόκειται για την «ψηφιακή» φρεγάτα του 21ου αιώνα, που αναμένεται να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τα μαχητικά Rafale.

Ο λόγος για την φρεγάτα Belharra, τρεις από τις οποίες (με δικαίωμα επιλογής ακόμα μίας) αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία, πολεμικά πλοία τα οποία είναι εξοπλισμένα για συγκρούσεις υψηλής έντασης στην ανοικτή θάλασσα.

Belharra είναι το όνομα που έχει δώσει ο όμιλος Naval Group στις φρεγάτες άμυνας και επέμβασης (FDI) που ναυπηγεί για ξένες αγορές. Είναι πιο μικρές και συνεπώς λιγότερο ακριβές -κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ- από τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (Fremm) του γαλλικού ομίλου και η ανάπτυξή τους άρχισε το 2015.

Με τονάζ 4.500 τόνους και μήκος 122 μέτρα, η FDI/Belharra έχει 120μελές πλήρωμα. Μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς και κομάντος με τα ελαφρά ταχύπλοά τους.

Πολύ ψηφιοποιημένη, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του οποίου η κυβερνοπροστασία είναι ενσωματωμένη ήδη από το σχεδιασμό του, επισημαίνει ο Naval Group.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα Belharra είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον αντιαεροπορικό πόλεμο με το ραντάρ Sea Fire που διαθετει.

Belharra: Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα από βίντεο του γαλλικού στρατού με προσομοίωση της επιχειρησιακής δράσης φρεγατών FDI:

Σύμφωνα με τον Naval Group, τα 32 σιλό της μπορούν να περιέχουν ισάριθμους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Aster.

Για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας και υποβρυχίων οι φρεγάτες FDI Belharra διαθέτουν ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών, τέσσερις τορπιλοσωλήνες, ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 200 χλμ γύρω από το πλοίο. Επίσης αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c και κορυφαία ανθυποβρυχιακά σόναρ CAPTAS 4 και KINGKLIP. Τα εν λόγω σόναρ μπορούν να εντοπίσουν υποβρύχια πολύ σύγχρονης τεχνολογίας σαν αυτά που διαθέτει η Ελλάδα και που επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία σε λίγους μήνες.

Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Belharra: Ελλάδα – Γαλλία: Τι προβλέπει η συμφωνία αμυντικής συνδρομής

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων».

Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ.Μακρόν.

Belharra: Μητσοτάκης: Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

Τι προβλέπει η συμφωνία αμυντικής συνδρομής

Την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ) και την απόκτηση από την Αθήνα 4 φρεγατών Belharra προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία αμυντικής συνδρομής που υπέγραψαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 4 φρεγάτες Belharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΣΚΑΪ