Bήμα προς βήμα η άρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου

Υποθηκοφυλακεία και Δικαστήρια σπάνε πρώτα την καραντίνα στις 27 Απριλίου, ενώ η ζωή μας θα επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα από τις 4 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα το ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης για την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορνοϊού.

Την επόμενη Δευτέρα, θα λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία οι υπηρεσίες στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, ενώ μέχρι τέλος Μαΐου θα πάρουν μπροστά, με αυστηρά μέτρα υγιεινής, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

«Ξεκλειδώνουν» μικρά καταστήματα – κομμωτήρια στις 4 Μαΐου
Πρώτα στη λίστα για να ανοίξουν, πάντα με περιορισμούς, είναι τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια. Αυτό θα γίνει, πιθανότατα, στις 4 Μαΐου.

Τα κομμωτήρια θα δέχονται μόνο με ραντεβού και οι υπηρεσίες θα προσφέρονται πάντα σε απόσταση και με τη χρήση μάσκας.

Το σχέδιο για τα «λευκά» νησιά
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι τα νησιά που δεν έχουν κρούσμα να επιστρέψουν κανονικά στη ζωή τους. Οι κάτοικοι να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς, να ανοίξουν τα καταστήματα, οι ταβέρνες, τα καφέ. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να μην μπαίνει και να μην βγαίνει κανείς ξένος, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει διασπορά του ιού.

Τον Μάϊο το πρώτο κουδούνι για την Γ’ λυκείου – Τον Ιούνιο οι πανελλαδικές
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχολεία θα ανοίξουν σίγουρα για τους μαθητές της γ’ λυκείου στα μέσα Μάϊου και οι πανελλήνιες θα διεξαχθούν τέλος Ιουνίου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις έδρες μόνο καθηγητές νεότερης ηλικίας.

«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και μπορούν να μας προστατεύσουν θεωρώ ότι η αμεσότητα καθηγητή – μαθητή ειναι απαραίτητα. Σίγουρα οι καθηγητές με υποκείμενο νόσημα θα πρέπει να προστατευτούν», αναφέρει καθηγήτρια κοινωνιολογίας.

Σταδιακή και στοχευμένη η άρση των περιοριστικών μέτρων
Η άρση των μέτρων θα είναι αγώνας αντοχής, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη προϊδεάσει για πολλές και διαφορετικές ταχύτητες.

«Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί – έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αυτό σημαίνει πως πρώτοι από την καραντίνα θα βγουν οι νέοι σε ηλικία και όσοι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα θα παραμείνουν σε κλοιό προστασίας .

Ιούλιο ανοίγουν τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα περάσουμε σταδιακά στη επόμενη φάση της άρσης των μέτρων.

Την σκυτάλη θα προυν καφετέριες και εστιατόρια. Τα τραπέζια θα στρωθούν, μόνο σε εξωτερικό χώρο και σε απόσταση. Σειρά θα πάρουν τα ξενοδοχεία που θα μειώσουν την πληρότητά τους, ενώ αναμένεται να ανοίξουν τον Ιούνιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τον Ιούλιο όλα τα υπόλοιπα.

Ο Ιούλιος θα καλωσορίσει τους τουρίστες στην Ελλάδα με …«υγειονομικό διαβατήριο». Το γρήγορο και αξιόπιστο τεστ που θα έχει προηγηθεί, θα τους επιτρέπει ή όχι να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.

Τέλος, η απόσταση και τα μέτρα υγιεινής θα συνεχίσουν να ισχύουν παντού, όπως και στα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, που θα ανοίξουν τον Ιούνιο. Εκεί θα ισχύσει ό,τι και στα σούπερ μάρκετ, ενώ ο αριθμός των πελατών θα συναρτάται από τα τετραγωνικά τους.