Bloomberg: Συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, οπότε το ανώτατο όριο της τιμής του για το κάθε βαρέλι διαμορφώνεται στα 60 δολάρια, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το bloomberg.com επικαλείται Πολωνό διπλωμάτη και αναφέρει πως έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια ευρύτερη συμφωνία της G7, ενώ η τιμή που συμφωνήθηκε είναι υψηλότερη από τα επίπεδα που η Ρωσία πουλάει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της.

Μάλιστα, το δημοσίευμα τονίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή ένας από τους κύριους στόχους του μέτρου είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Αλλά η απόφαση θεωρείται λιγότερο γενναιόδωρη από την προηγούμενη πρόταση, μετά από πίεση από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Επίσης, ο πρέσβης της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος, δήλωσε πως η χώρα του αποδέχθηκε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, σε μια από τις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σημειώνεται, ότι η Βαρσοβία είχε καθυστερήσει να εγκρίνει τη συμφωνία για να εξετάσει έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρούσε το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς. Ο Σάντος δήλωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

-Ad-