Ξεκινάει ένα μπόνους παραγωγικότητας στο δημόσιοαπό το 2025, με στόχο αφενός να επιβραβεύονται οι πολύ καλοί υπάλληλοι οι οποίοι είναι και πιο αποδοτικοί, και αφετέρου να κινητοποιούνται και οι υπόλοιποι υπάλληλοι και να εντείνουν την προσπάθεια για του χρόνου ώστε να πάρουν κι αυτοί αυτό το μπόνους.
Το σχετικό νομοσχέδιο, έχει μπει ήδη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει και κάποιες αλλαγές σε σχέση με το περιεχόμενο των διατάξεων του. Η εφαρμογή του συστήματος θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρωθούν οι άνθρωποι το μπόνους αυτό το 2026.
- Το συνολικό ετήσιο μπόνους το οποίο θα μοιράζεται θα είναι 40 εκατομμύρια ευρώ.
- Δικαιούχοι και φορείς που μπαίνουν στο σύστημα είναι υπουργεία, ΟΤΑ, δηλαδή Δήμοι, Περιφέρειες, Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ανεξάρτητες Αρχές, όπως είναι η ΑΑΔΕ, όπως είναι το ΣΕΠΕ, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας κλπ.
- Εκτός συστήματος μένουν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Ποιοι είναι δικαιούχοι
Το μπόνους μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνδεθεί και συμμετέχουν στο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης
- Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δημοσίους υπαλλήλους που είναι μόνιμοι και αυτούς που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου.
- Το μπόνους, για όσους το λάβουν, θα αντιστοιχεί έως το 15% του ετήσιου μισθού που λαμβάνουν, αυτό είναι το «ταβάνι», και περίπου ο μέσος όρος θα είναι γύρω στα 1.200 ευρώ.
Επίσης θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό ανταμοιβής (το μίνιμουμ) το οποίο θα καθορίζεται εξαρχής. Το μπόνους θα καταβάλλεται εφάπαξ.
Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται από υπηρεσιακούς προϊσταμένους, δηλαδή μόνιμους εργαζόμενους των Γενικών Διευθύνσεων. Η ανταμοιβή προκύπτει βάσει μαθηματικών τύπων που διασφαλίζουν μια κανονική εφαρμογή του συστήματος.
Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται μέσω του πληροφοριακού Συστήματος Ανταμοιβής και θα υπάρχουν έλεγχοι δειγματοληπτικοί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ώστε να εξασφαλίζεται και η ορθότητα των αποφάσεων και η δικαιοσύνη στην απόδοση του συγκεκριμένου μπόνους.