Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες της Βρετανίας

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που θα φέρει το Brexit στους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές της Βρετανίας. Οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη (24/12) και από το νέο έτος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα δεδομένα.

Στις 31 Δεκεμβρίου η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί οριστικά από την ΕΕ και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι και η Ελλάδα θα επηρεαστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Brexit αναμένεται να επηρεάσει τον τομέα των εξαγωγών και του τουρισμού, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και γενικά τις επενδύσεις. Η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας θα καθιστά τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πιο ακριβά και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά. Σε μεγάλο βαθμό όμως επηρεάζει Έλληνες εργαζόμενους, αλλά και χιλιάδες ελληνικές οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας.

Τι αλλάζει για τους φοιτητές

Μία από τις επιπτώσεις του Brexit θα φανεί στα δίδακτρα όσων επιλέξουν την Αγγλία για σπουδές. Όσοι Έλληνες φοιτητές εγγραφούν τώρα θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Όσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα βρετανικά πανεπιστήμια, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.

Ακόμα ένα πλήγμα που θα υποστούν οι Έλληνες φοιτητές είναι ότι χάνουν τα βρετανικά κρατικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων τους. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Θέμα όμως αναμένεται να έχουν και με την φοιτητική τους βίζα καθώς θα πρέπει να ενταχθούν σε έναν νέο μηχανισμό που ονομάζεται Student Route. Τον μηχανισμό αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ που θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους

Όσον αφορά τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιθυμούν να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους, αν δηλαδή θέλουν να τους ακολουθήσουν στη χώρα.

Για όσους επιχειρήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη Μολδαβία σε κέντρο εφοδιασμού για τον ουκρανικό στρατό
25 Δεκεμβρίου, 2024
Χριστουγεννιάτικες βόλτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Κέφι, εκδηλώσεις και χαλαροί ρυθμοί
25 Δεκεμβρίου, 2024
Βρέθηκε πτώμα σε τροχό αεροσκάφους της United Airlines μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Μάουι
25 Δεκεμβρίου, 2024
Αναφορές ότι μπορεί να εντοπίστηκε νέος μαζικός τάφος έξω από τη Δαμασκό – Βρέθηκαν σακούλες με οστά
25 Δεκεμβρίου, 2024
Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση σε μια συμφωνία εκεχειρίας
25 Δεκεμβρίου, 2024
Λονδίνο: Συνελήφθη άνδρας που έριξε το ΙΧ του σε πεζοδρόμιο τραυματίζοντας τέσσερα άτομα
25 Δεκεμβρίου, 2024
Αστυνομικός του Α.Τ. Χαλανδρίου έδειρε «Άι Βασίλη» και Αντιδήμαρχο
25 Δεκεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά – Συνελήφθη 36χρονος
25 Δεκεμβρίου, 2024
Συνεχίζεται η κακοκαιρία με καταιγίδες και χιόνια – Οι δύο εξάρσεις των φαινομένων μέχρι την Πρωτοχρονιά
25 Δεκεμβρίου, 2024
Συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν: Eξετράπη λόγω ομίχλης, λέει η αεροπορική εταιρεία – Ξεπερνούν τους 30 οι νεκροί
25 Δεκεμβρίου, 2024