Cenergy Holdings: Σε ιστορικά υψηλά η λειτουργική κερδοφορία το 2022

Ισχυρή κερδοφορία για τον κλάδο καλωδίων σημειώθηκε το 2022, που ήταν μία χρονιά ανάκαμψης για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, όπως αναφέρει η Cenergy Holdings στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Συνοπτικά:

▪ Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ (35% αύξηση σε ετήσια βάση).

▪ Η λειτουργική κερδοφορία φτάνει σε ιστορικά υψηλά, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ (31% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα τόσο της ισχυρής δυναμικής στον κλάδο των καλωδίων, όσο και της ανάκαμψης στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Βασικός μοχλός κερδοφορίας παραμένει η αποτελεσματική υλοποίηση των ενεργειακών έργων.

▪ Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ξεπέρασε το φράγμα των 2 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022 καθώς και οι δύο κλάδοι πέτυχαν σημαντικές αναθέσεις έργων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

▪ Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 174 εκατ. ευρώ λόγω αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

▪ Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2021.

▪ Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την έγκριση μεικτού μερίσματος ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία της Εταιρείας.

▪ Έγιναν κεφαλαιουχικές δαπάνες 79 εκατ. ευρώ, για την απαιτούμενη περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στον κλάδο καλωδίων, τόσο στα υποβρύχια όσο και στα χερσαία καλώδια.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε:

«Η ισχυρή λειτουργική επίδοση και στους δύο κλάδους για το 2022 επιβεβαιώνει την ικανότητά μας να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας στους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο αλλά και τη σημαντική συμβολή μας στη προσπάθεια προς την ενεργειακή μετάβαση. Ο κλάδος καλωδίων παρέμεινε ο βασικός πυρήνας της κερδοφορίας του Ομίλου, καθώς τόσο ο τομέας των έργων όσο και αυτός των προϊόντων διατηρούν την ισχυρή δυναμική τους, ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου επανήλθε στην κερδοφορία, σηματοδοτώντας την περαιτέρω ανάπτυξή της στο προσεχές μέλλον. Ταυτόχρονα, το εμπορικό μας τμήμα εξασφάλισε σημαντικές αναθέσεις σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σε νέο ιστορικά υψηλό μέγεθος της τάξης των 2 δισ. , γεγονός που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Όμιλό μας. Αυτό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παρέχει την ευχέρεια για τον προγραμματισμό νέων επενδύσεων που θα καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό, που πηγάζει από την επιταχυνόμενη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων, που ξεκινά το 2023, επιδιώκουμε να απαντήσουμε δυναμικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών μας, αλλά και όλων των άλλων συμμετόχων και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε σταθερή ανάπτυξη και επαρκή κερδοφορία.»

Επισκόπηση

Το 2022, η Cenergy Holdings επωφελήθηκε από τις βελτιωμένες συνθήκες στην ενέργεια, καθώς η μεν ζήτηση για σωλήνες χάλυβα ανέκαμψε, ενώ ο κλάδος καλωδίων αναπτύχθηκε περαιτέρω τόσο στα υποβρύχια όσο και στα χερσαία καλώδια. Και οι δύο κλάδοι εκτέλεσαν ομαλά τα έργα τα οποία είχαν αναλάβει, οδηγώντας την κερδοφορία του έτους σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ανήλθε σε 136,8 εκατ. ευρώ, 31% υψηλότερη σε σχέση με το 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στη διοίκηση της Εταιρείας να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την έγκριση διανομής μερίσματος για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στον κλάδο καλωδίων, τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2022 ήταν η υψηλή χρησιμοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής, το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους 1,35 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, και η επιτυχής εκτέλεση των ενεργειακών έργων υψηλών προδιαγραφών. Η προσήλωση στα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς οδήγησαν σε σημαντική αύξηση σε όλα τα μεγέθη κερδοφορίας βελτιώνοντας το αναπροσαρμοσμένο EBITDA κατά 22%. Κατά τη διάρκεια του 2022, ο κλάδος καλωδίων πραγματοποίησε κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, κυρίως για τη βελτίωση της λιμενικής υποδομής του εργοστασίου στην Κόρινθο, την αποσυμφόρηση ορισμένων γραμμών παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων, καθώς και τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου ώστε να επεκταθούν περαιτέρω οι μονάδες παραγωγής τόσο υποβρύχιων όσο και χερσαίων καλωδίων. Στις αρχές του 2023, ανακοινώθηκε η έναρξη επενδυτικού προγράμματος της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, με διετή ορίζοντα ολοκλήρωσης και στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για εξηλεκτρισμό, ως αποτέλεσμα της ταχείας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει σημαντική επέκταση του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητά του, θα παρέχει επιπλέον δυνατότητες αποθήκευσης, καθώς και εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Μετά από δύο χρόνια πρωτοφανούς αβεβαιότητας στην αγορά ενέργειας, το 2022 αποδείχθηκε έτος ανάκαμψης για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, καθώς το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 και ανήλθε στα 28 εκατ. ευρώ. Η επίτευξη της υψηλής αυτής κερδοφορίας ήταν αποτέλεσμα ενός ισχυρού 4ου τριμήνου, όταν και ξεκίνησε η εκτέλεση έργων με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, που ανατέθηκαν εντός του έτους. Ως αποτέλεσμα των σημαντικών στρατηγικών πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η Σωληνουργεία Κορίνθου πέτυχε την αύξηση του μεριδίου της σε μια ενδυναμωμένη αγορά, έχοντας πρωταγωνιστική θέση στις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, όπως είναι οι αγωγοί για μεταφορά υδρογόνου και δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Η σημαντική ανάκαμψη της αγοράς ενέργειας το 2022 και μια σειρά σημαντικών έργων οδήγησαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 670 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, που είναι νέο ρεκόρ για τον κλάδο. Παράλληλα, η Σωληνουργεία Κορίνθου δεσμεύτηκε να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και έθεσε φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πιστοποίηση «Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (EPD)» για τα προϊόντα χάλυβα.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση ανερχόμενες σε 1.426 εκατ. ευρώ, με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 να βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όλα τα εργοστάσια του κλάδου καλωδίων λειτούργησαν σχεδόν σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα κατά τη διάρκεια του έτους, αυξάνοντας τις πωλήσεις του κλάδου κατά 17% (+6% στα καλωδιακά έργα και +28% στα καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών), ενώ ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις του σε σχέση με το 2021.

Το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής ενίσχυσε το αναπροσαρμοσμένο EBITDA, που ανήλθε στα 136,8 εκατ. ευρώ το 2022 (+31% σε ετήσια βάση), ενώ η τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σταθερή. Το διψήφιο περιθώριο κέρδους σε επίπεδο αναπροσαρμοσμένου EBITDA κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οδήγησε τo ετήσιο περιθώριο κέρδους κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ενώ παράλληλα ήταν σημαντικά υψηλότερο από το περιθώριο του πρώτου εξαμήνου (7,8%).

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία το 2022 οδήγησε σε κέρδη προ φόρων ύψους 70 εκατ. ευρώ, (+129% σε ετήσια βάση), καθώς τα έκτακτα στοιχεία και οι λοιπές προσαρμογές ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 60,4 εκατ. ευρώ, έναντι 22,1 εκατ. ευρώ το 2021 (4,2% των πωλήσεων έναντι 2,1% το 2021).

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου ανήλθαν σε 79,0 εκατ. ευρώ το 2022, κατανεμημένες σε 71,2 εκατ. ευρώ για τα καλώδια και 7,8 εκατ. ευρώ για τους σωλήνες χάλυβα.

Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε σημαντικά, αγγίζοντας τα 214 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους έναντι 41 εκατ. ευρώ στις 31.12.2021. Η αύξηση αυτή οφείλεται, βασικά, σε τέσσερις παράγοντες:

• Η γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία επέβαλε μια πιο προσεκτική προσέγγιση στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τον πληθωρισμό.

• Οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους – ενδεικτικά, η μέση τιμή του χαλκού LME αυξήθηκε το 2022 κατά 6% (από 7.881 ευρώ/τόνο σε 8.334 ευρώ/τόνο) και η αντίστοιχη μέση τιμή του αλουμινίου LME αυξήθηκε κατά 22% (από 2.101 ευρώ/τόνο σε 2.559 ευρώ/τόνο).

• Ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε αρκετά, καθιστώντας αναγκαία μια ουσιαστική αύξηση στο κεφάλαιο κίνησης.

• Υπήρξαν καθυστερήσεις στο χρονισμό των πληρωμών («milestone payments») για ορισμένα έργα που εκτελούνταν το 4ο τρίμηνο του 2022.

Το αυξημένο κεφάλαιο κίνησης επιβαρύνθηκε με υψηλότερα επιτόκια, ιδίως κατά το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα την αύξηση του καθαρού χρηματοοικονομικού κόστους κατά 7,5 εκατ. ευρώ (+26% σε ετήσια βάση). Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια αλλά και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική παγκοσμίως, οι θυγατρικές του ομίλου έλαβαν θέσεις στις αγορές παραγώγων για να αντισταθμίσουν ιδίως το μακροπρόθεσμο μέρος του κόστους δανεισμού, ενώ παράλληλα διαπραγματεύτηκαν με τα πιστωτικά ιδρύματα για καλύτερα κυμαινόμενα επιτόκια.

Αυτή η αύξηση του κεφαλαίου κίνησης αναμένεται να αντιστραφεί μεσοπρόθεσμα για τους ακόλουθους λόγους:

• αναμένονται σημαντικές πληρωμές («milestone payments») σε έργα που ολοκληρώνονται,

• οι θυγατρικές του Ομίλου συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους για καλύτερους όρους πίστωσης με τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας και

• οι τιμές των πρώτων υλών αναμένεται να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, ενώ οι αγορές αποθεμάτων παρακολουθούνται από τις εταιρείες ακόμα πιο στενά, πάντα με γνώμονα την αποτελεσματική εκτέλεση των έργων που έχουν αναλάβει.

Καθώς οι κεφαλαιουχικές δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από ίδιους πόρους, το κεφάλαιο κίνησης ήταν ο καίριος παράγοντας της αξιοσημείωτης αύξησης του καθαρού δανεισμού, που ανήλθε σε 438 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022, 174 εκατ. ευρώ υψηλότερος από το Δεκέμβριο του 2021.

Δείτε εδώ τα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy Holdings για το 2022

-Ad-