Η Cenergy Holdings S.A. (Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, Χρηματιστήριο Αθηνών: CENER), στο εξής «Cenergy Holdings» ή «ο Όμιλος», ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2021 μαζί με την έκδοση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για την ίδια περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Η αύξηση της κερδοφορίας συνεχίζεται, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ενισχύεται περεταίρω
Συνοπτικά
- Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 659 εκατ. ευρώ, 36% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (α΄ εξάμηνο 2021: 486 εκατ. ευρώ).
- Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε με το προσαρμοσμένο EBITDA[ Για τους ορισμούς των Εναλλακτικών Μέτρων Απόδοσης (ΕΜΑ), ανατρέξτε στο Παράρτημα Γ.] να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. Ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 (+8% σε ετήσια βάση). Ο κλάδος καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου.
- Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών φτάνει σε νέο υψηλό επίπεδο, στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022, υποδηλώνοντας σταθερή ανάπτυξη και για τους δύο κλάδους.
- Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξάνονται σημαντικά (+74% σε ετήσια βάση) σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2021, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 18,5 εκατ. ευρώ (+59% σε ετήσια βάση – 11,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021).
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε:
Τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας που καταγράφηκαν στις αρχές του έτους επιβεβαιώθηκαν πλέον και αναμένεται να γίνουν πιο ευκρινή τους επόμενους μήνες. Καταφέραμε να πετύχουμε ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ, παράλληλα, συνεχίσαμε τις εντατικές προσπάθειές μας για επιχειρησιακή αριστεία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, είδαμε αυξημένη δραστηριότητα σε όλες τις γραμμές παραγωγής του τομέα καλωδίων ενώ βελτιώσαμε σημαντικά την παραγωγή και στον τομέα σωλήνων χάλυβα. Η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και τα σταθερά περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε αύξηση 74% της προ φόρων κερδοφορίας μας σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι πρόσφατες αναθέσεις έργων και στους δύο τομείς έρχονται να προστεθούν στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστων παραγγελιών, προαναγγέλλοντας μια θετική πορεία μέχρι το τέλος του έτους.
Η Cenergy Holdings θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις παγκόσμιες τάσεις (megatrends) για βιώσιμη ανάπτυξη και θα παραμείνει αρωγός στην «πράσινη μετάβαση» που συντελείται διεθνώς. Η αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, οι ισχυρές πωλήσεις και όλα τα μεγέθη κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνηγορούν προς μια ισχυρή δυναμική για το μέλλον.
Επισκόπηση
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, η Cenergy Holdings ωφελήθηκε από τη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας: αφενός ενισχύθηκε η ζήτηση για τα προϊόντα καλωδίων, αφετέρου τα ενεργειακά έργα υποδομής τόσο στον τομέα καλωδίων όσο και στον τομέα σωλήνων χάλυβα εκτελέστηκαν ομαλά και οδήγησαν την κερδοφορία της περιόδου.
Καθ’ όλο το εξάμηνο, οι εταιρείες μας εκμεταλλεύθηκαν την δυναμική εμπορική παρουσία τους εξασφαλίζοντας σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που διαμορφώθηκε στις 30 Ιουνίου 2022 σε ένα ποσό-ρεκόρ ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πρόσφατες αναθέσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έναν αγωγό αφαλατωμένου νερού, μήκους 201 χλμ., για ορυχείο χαλκού στη Χιλή της εταιρείας Collahuasi, καλώδια inter-array μήκους 360 χλμ. για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν πιστοποιημένο αγωγό υδρογόνου στην Αυστραλία καθώς και την πρώτη ανάθεση για τον τομέα καλωδίων στην αγορά της Ασίας ( καλώδια inter-array για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταιβάν). Οι αναθέσεις αυτές αποτελούν απόδειξη της επιτυχημένης διαγωνιστικής δραστηριότητας των εταιρειών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Στον τομέα καλωδίων, η υψηλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλες τις γραμμές παραγωγής προϊόντων και η ομαλή εκτέλεση υποβρυχίων έργων ιδιαίτερης προβολής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των καλών επιδόσεων. Όπως προαναφέρθηκε, η ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα ενισχύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τον όγκο πωλήσεων να σημειώνει αύξηση κατά 6% και να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τύπων καλωδίων. Η ανάκαμψη της ζήτησης, μαζί με βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία, μετρίασε τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και οδήγησε σε αισθητή βελτίωση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, που έφτασε τα 47 εκατ. ευρώ. Αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω από την είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές, καθώς και από το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα για μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα στη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου. Παράλληλα με τους οικονομικούς στόχους, η Hellenic Cables εδραίωσε τη περιβαλλοντική στρατηγική της με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έλαβαν επίσημη έγκριση από το SBTi. Ως εκ τούτου, έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως με εγκεκριμένους στόχους SBTi, κάνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά βήματα στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής ζήτησης, η Σωληνουργεία Κορίνθου (εφεξής “CPW”) βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση αφού το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Αυτό ήταν αποτέλεσμα έντονων εμπορικών προσπαθειών κατά το 2021 που οδήγησαν τελικά σε σημαντικές αναθέσεις έργων σε όλο τον κόσμο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο τομέας σωλήνων χάλυβα κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα από το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς ο κύκλος εργασιών για την περίοδο αυτή ανήλθε σε 192 εκατ. ευρώ, +79% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από σημαντικά υψηλότερο όγκο πωλήσεων (+43%) σε σύγκριση με το περσινό πρώτο εξάμηνο. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες της αγοράς και οι διεθνείς τιμές του χάλυβα παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες και πολλά ενεργειακά έργα συνεχίζουν είτε να αναβάλλονται είτε να εγκαταλείπονται, ιδίως στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) επιδεινώθηκε κατά 1,3 εκατ. ευρώ, λόγω δυσμενέστερου μείγματος πωλήσεων. Όσο όμως οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν και η ζήτηση ενισχύεται, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται παραπάνω και οι διαθέσιμα διαγωνισμοί στους οποίους η CPW μπορεί να συμμετέχει, αυξάνονται σταθερά. Εκτός από τις ήδη κλεισμένες παραγγελίες, αναμένεται ένα ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο χρηματοοικονομικό σκέλος, οι υψηλές τιμές πρώτων υλών δεν επηρέασαν σημαντικά τον καθαρό δανεισμό, διότι η εταιρεία συνέχισε την αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.
Οικονομική ανασκόπηση Ομίλου
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 36% και ανήλθαν σε 659 εκατ. ευρώ χάρη στο υγιές ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που είχε διαμορφωθεί και στους δύο τομείς από την αρχή του έτους, την ποιοτική εκτέλεση των έργων, την ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα και τις υψηλότερες τιμές μετάλλων. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε και στους δύο τομείς, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου. Τα έσοδα κατά το β’ τρίμηνο του 2022 ήταν κατά 20% υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, αποδεικνύοντας τη δύναμη που προσδίδει ένα εύρωστο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, που συνεχίζει να αυξάνεται καθώς προχωράμε προς το τέλος του έτους.
Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 8% και ανήλθε περίπου σε 52 εκατ. ευρώ: τα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους και οι υψηλότεροι όγκοι σε προϊόντα καλωδίων, σε συνδυασμό με την έγκαιρη εκτέλεση καλωδιακών έργων επέτρεψαν στον τομέα καλωδίων να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον τομέα των σωλήνων χάλυβα και να κρατήσει τη λειτουργική κερδοφορία της Cenergy Holdings σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η προσοχή των εταιρειών παραμένει εστιασμένη σε προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας κι έτσι κατάφεραν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια κέρδους τους, παρά τον πληθωρισμό στο κόστος πρώτων υλών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το EBITDA του ομίλου ανήλθε σε 49 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση κατά 10,3 εκατ. ευρώ ή +26% σε ετήσια βάση, παρά τη λογιστική απομείωση ύψους 4,0 εκατ. ευρώ του τομέα καλωδίων λόγω των χαμηλότερων τιμών μετάλλων που καταγράφηκαν μετά το τέλος του εξαμήνου.
Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε οριακά κατά 0,4 εκατ. ευρώ (+3% σε ετήσια βάση) και ανήλθε σε 14,4 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς οι αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης οδήγησαν τα μέσα επίπεδα δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες πιέσεις των επιτοκίων, αλλά και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική παγκοσμίως, οι θυγατρικές του ομίλου έλαβαν θέσεις στις αγορές παραγώγων για να αντισταθμίσουν το κόστος δανεισμού τους.
Τα κέρδη προ φόρων είναι πολύ ισχυρά, φτάνοντας τα 21,2 εκατ. ευρώ, +74% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά την προαναφερθείσα λογιστική απομείωση στα αποθέματα του τομέα καλωδίων που επέδρασε αρνητικά στα κέρδη προ φόρων του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με το πρώτο. Τα κέρδη μετά από φόρους για την περίοδο αυξήθηκαν επίσης σημαντικά στα 18,5 εκατ. ευρώ (11,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2021) φθάνοντας το 2,8% των πωλήσεων (έναντι 2,4% το α’ εξάμηνο 2021).
Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου ανήλθαν σε 25,2 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατανεμημένες σε 23,5 εκατ. ευρώ για τον τομέα των καλωδίων και σε 1,8 εκατ. ευρώ για τον τομέα των σωλήνων χάλυβα.
Οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών αλλά και ο χρονισμός των πληρωμών (“milestone payments”) που σχετίζονται με ενεργειακά έργα οδήγησαν το κεφάλαιο κίνησης σε σημαντική αύξηση, από τα 41 εκατ. ευρώ στις 31.12.2021 στα 226 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022. Η απότομη αυτή αύξηση αναμένεται όμως να αντιστραφεί μεσοπρόθεσμα, καθώς οι εταιρείες διαπραγματεύονται ήδη καλύτερους όρους πληρωμής με τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας και παρακολουθούν στενά τις αγορές πρώτων υλών ώστε να επαναφέρουν το κεφάλαιο κίνησης σε πιο ελεγχόμενα επίπεδα. Κατά συνέπεια, ο καθαρός δανεισμός φέρεται αυξημένος κατά 184 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021 και φτάνει τα 449 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022. Οφείλεται εξ ολοκλήρου στις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, καθώς οι επενδυτικές δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν από τις λειτουργικές δραστηριότητες των εταιρειών.
Επιδόσεις ανά επιχειρηματικό τομέα
Καλώδια
Οι αυξημένες πωλήσεις και η αύξηση κερδών το πρώτο εξάμηνο του 2022 οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στα καλωδιακά προϊόντα. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η επιχειρηματική μονάδα κατάφερε να επιτύχει την άνοδο της ζήτησης τόσο για καλώδια ισχύος όσο και για καλώδια τηλεπικοινωνιών σε όλες τις κύριες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται (δηλαδή στην Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου). Η αύξηση κατά 6% στους όγκους πωλήσεων, το βελτιωμένο μείγμα και τα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε υψηλότερο κατά 12% α-EBITDA σε ετήσια βάση (+5,1 εκατ. ευρώ). Όλα τα εργοστάσια του τομέα καλωδίων είχαν πλήρες πρόγραμμα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 467 εκατ. ευρώ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, η μονάδα καλωδιακών έργων συνέχισε να παρέχει σταθερή στήριξη στην κερδοφορία ολόκληρου του Ομίλου, καθώς οι παραγγελίες που ανατέθηκαν τα τελευταία χρόνια εκτελούνται ομαλά. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου παραδόθηκαν με επιτυχία, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, τα ακόλουθα έργα:
- Ολοκληρώθηκε η παραγωγή υποβρύχιου καλωδίου μήκους 83 χλμ. για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών Νάξου, Σαντορίνης και Θηρασίας. Η εγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί μέχρι το τέλος του 2022.
- Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες παρτίδες των καλωδίων διασύνδεσης 66kV για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες για το ίδιο έργο θα συνεχίσουν να παράγονται κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023.
- Ξεκίνησε η παραγωγή καλωδίων με μόνωση XLPE 66kV για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Vesterhav Nord / Syd.
- Πραγματοποιήθηκε εντός χρονοδιαγράμματος η εγκατάσταση της διασύνδεσης του αιολικού πάρκου Καφηρέας ΙΙ με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας.
- Η Hellenic Cables εκτέλεσε σημαντικό αριθμό χερσαίων έργων στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που της είχαν ανατεθεί μέσα στο 2021.
Η υποβολή προσφορών σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς εντατικοποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς η υψηλή δραστηριότητα στην αγορά, τόσο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια όσο και στις διασυνδέσεις συνεχίστηκε δυναμικά. Στο πλαίσιο αυτό, η Hellenic Cables εξασφάλισε αρκετά έργα υψηλής τάσης και καλωδίων διασύνδεσης inter-array, οδηγώντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του τομέα σε περίπου 650 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022.
Ως αποτέλεσμα, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA του κλάδου ανήλθε σε 47,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, έναντι των 42,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχη περίοδο του 2021. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων προήλθε από καλωδιακά προϊόντα και όχι από έργα υποδομής με σημαντικά υψηλότερη κερδοφορία. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα μέσα περιθώρια κέρδους να είναι ελαφρώς χαμηλότερα το α’ εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά παρέμειναν πάνω από το όριο του 10%.
Τα αντίστοιχα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 25,3 εκατ. ευρώ, έναντι 16 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, τόσο λόγω όλων των παραπάνω παραγόντων όσο και λόγω του βελτιωμένου αποτελέσματος μετάλλου για το εξάμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ακολούθησαν την ίδια τάση και ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ (14,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021).
Τέλος, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τον κλάδο καλωδίων ανήλθαν σε 23,5 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως:
- επιλεκτικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου,
- βελτιώσεις στο λιμάνι της Fulgor στην Κόρινθο και
- αρχικές δαπάνες 5,2 εκατ. ευρώ, απαραίτητες για την υποστήριξη της κατασκευής εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ.
Σωλήνες Χάλυβα
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, ανέκαμψαν οι αγορές στις οποίες απευθύνεται ο τομέας. Πιο συγκεκριμένα, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε περαιτέρω γεωπολιτικές αναταράξεις, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση στις ήδη υψηλές τιμές της ενέργειας. Καθώς πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, έπρεπε να αντιμετωπίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το επείγον ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, ορισμένα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου που είχαν ανασταλεί για κάποιο χρονικό διάστημα επανήλθαν σε τροχιά υλοποίησης υποβοηθούμενα από ένα ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον.
Σε αυτές τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς, τα έσοδα του τομέα αυξήθηκαν σημαντικά κατά 79% σε ετήσια βάση και έφτασαν τα 192 εκατ. ευρώ (107 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021). Ωστόσο, το χαμηλότερης κερδοφορίας μείγμα έργων που εκτελέστηκε την τρέχουσα περίοδο οδήγησε σε μείωση του μικτού κέρδους (4,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2021) παρασύροντας το αναπροσαρμοσμένο EBITDA προς την ίδια κατεύθυνση (4,4 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ). Κατά συνέπεια, ο κλάδος εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερες από τις ζημίες ύψους 3,6 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου 2021.
Αντίθετα, η Σωληνουργεία Κορίνθου επέδειξε σημαντική ανθεκτικότητα στο μέτωπο των εμπορικών επιτυχιών, που αποδεικνύεται τόσο από την επιτυχή εκτέλεση μεγάλων έργων αγωγών όσο και από τις σημαντικές αναθέσεις που εξασφαλίστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο.
Εκτέλεση έργων:
- Επιτυχής ολοκλήρωση σωλήνων μεγάλης διαμέτρου συνολικού μήκους 80 χλμ. για την GAZ-SYSTEM SA στην Πολωνία.
- Παραγωγή παραγγελιών για το δίκτυο υψηλής πίεσης της Snam στην Ιταλία.
- Επιτυχής παραγωγή σωλήνων για σειρά υπεράκτιων έργων στη Βόρεια και Νορβηγική Θάλασσα και στον Κόλπο του Μεξικού.
Νέες αναθέσεις:
- Ανάθεση σημαντικής σύμβασης από την εταιρεία Collahuasi για αγωγό αφαλατωμένου νερού μήκους 201 χλμ. στη Χιλή, μέρος της οποίας παράχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
- Νέα ανάθεση για αγωγό μήκους 163 χλμ. στη Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα, από τον ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για αγωγό πιστοποιημένο για τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου.
- Πιστοποιημένος αγωγός υδρογόνου στην Αυστραλία από την εταιρεία Jemena για σωλήνες μήκους 13 χλμ.
- Αγωγός φυσικού αερίου μήκους 76 χλμ. στη Μοζαμβίκη από την εταιρεία SASOL.
Πέραν των παραπάνω, μέσα στον α’ εξάμηνο του 2022 έγιναν και περαιτέρω αναθέσεις έργων στην Νότια Αμερική και την Αυστραλία.
Ως αποτέλεσμα, το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 ξεπερνώντας τα 450 εκατ. ευρώ.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες περιορίστηκαν σε 1,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022 (α’ εξάμηνο 2021: 4,1 εκατ. ευρώ) και αφορούσαν κυρίως επιλεγμένες λειτουργικές βελτιώσεις στο εργοστάσιο της Θίσβης.
Μεταγενέστερα Γεγονότα
Δεν υπάρχουν μεταγενέστερα γεγονότα που να επηρεάζουν τις παρούσες Συνοπτικές Ενδιάμεσες Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις.
Προοπτικές
Πιστεύουμε πως ο τομέας καλωδίων μπορεί να ισχυροποιήσει περεταίρω τις επιδόσεις του επωφελούμενος τόσο από την ισχυρή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για ενεργειακά έργα. Η υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας του τομέα αναμένεται να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, υποστηρίζοντας έτσι την κερδοφορία ολόκληρου του Ομίλου. Η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς θαλάσσιων αιολικών πάρκων και η δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές παραμένουν οι κινητήριες δυνάμεις για την κερδοφορία του τομέα. Η έντονη δραστηριότητα στις αγορές και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης λόγω της παρούσας κρίσης αναμένεται να τροφοδοτήσουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω νέες αναθέσεις έργων θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, η Διοίκηση εξετάζει σήμερα την έναρξη ενός προγράμματος για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο, με επενδύσεις σε πρόσθετο εξοπλισμό παραγωγής. Παράλληλα, διερευνάται κάθε ευκαιρία ανάπτυξης που δημιουργείται από την τρέχουσα δυναμική της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ørsted για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων στο Maryland. Η Εταιρεία θα ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα για κάθε σημαντική εξέλιξη σχετικά με όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια.
Ο τομέας σωλήνων χάλυβα αναμένει επίσης μια θετική χρονιά, αφού το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των τελευταίων μηνών συνδυάζει υψηλή παραγωγική αξιοποίηση με καλύτερα περιθώρια κέρδους για το υπόλοιπο του έτους. Για το δεύτερο εξάμηνο, επίκειται η εκτέλεση ενός πιο ευνοϊκού μείγματος έργων από άποψη λειτουργικού κέρδους, ενώ οι συνθήκες της αγοράς αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει την ανάπτυξή της βασιζόμενη στους ακόλουθους πυλώνες:
- Συνεχής είσοδος σε νέες γεωγραφικές αγορές, όπως αυτή επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, και η οποία εκτείνεται σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και τη Βόρεια Θάλασσα έως τη Νότια Αφρική και από την Αμερική έως την Αυστραλία,
- Νέα καινοτόμα προϊόντα στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, όπως πιστοποιημένοι σωλήνες υδρογόνου, λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κ.λπ., καθώς και νέα προϊόντα στον αναπτυσσόμενο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Η πανδημία είχε σημαντική επίδραση στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνισμού της αγοράς μεταφοράς καυσίμων αερίου αλλά οδεύει πλέον προς το τέλος της. Η Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκεται τώρα σε πολύ ισχυρότερη θέση και απολαμβάνει υψηλής αναγνώρισης από τη διεθνή αγορά, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες αναθέσεις από μεγάλους πελάτες σε παγκόσμια κλίμακα.
Συνολικά, η Cenergy Holdings πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει και να βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της κατά τη διάρκεια του 2022. Ακολουθούμε με συνέπεια και σαφήνεια τη στρατηγική μας για αύξηση αξίας και όχι όγκων, αναπτύσσοντας για τους πελάτες μας καινοτόμες λύσεις προστιθέμενης αξίας στο δυναμικά εξελισσόμενο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης.