Χ. Χαντανή στο newsique: «Είμαστε εδώ για τα δύσκολα»

Το succes summer story, στο οποίο επένδυσε ο πρωθυπουργός, δεν του βγαίνει. Η ακρίβεια, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν επιτρέπει στους πολίτες ούτε διακοπές να κάνουν ούτε ασφάλεια να νιώθουν. Η Χριστιάννα Χαντανή, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συνέντευξή της στο newsique.gr επισημαίνει ότι τα παιχνίδια που επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης με το θέμα των εκλογών τού γυρίζουν τώρα μπούμερανγκ.

Ως εκ τούτου, η στάση του δείχνει πολιτική ανευθυνότητα και σε καμία περίπτωση πολιτική ευθύνη. Η ίδια πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με την απλή αναλογική, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που από την επόμενη ημέρα μπορεί να σχηματίσει μια ευρύτατα αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση πάνω σ ένα έντιμο προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κυρία Χαντανή τελικώς ο πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη και επικαλείται την υπευθυνότητά του για να μην κάνει πρόωρες εκλογές; Πώς ερμηνεύετε τη στάση του;

Κυρία Κεχαγιά, υπευθυνότητα και Μητσοτάκης είναι δυο λέξεις και έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Ο κ. Μητσοτάκης, εάν πράγματι ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες του, οι οποίες είναι τεράστιες, έπρεπε να είχε παραιτηθεί από καιρό τώρα. Για να απαντήσω, όμως, στο ερώτημά σας, νομίζω ότι έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η σχέση της κυβέρνησής του με την κοινωνία έχει διαρραγεί και ότι πλέον δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πολίτες. Να παρουσιάζει μια άλλη, διαστρεβλωμένη πραγματικότητα από αυτή που βιώνουν καθημερινά. Αυτό, πιστεύω, φάνηκε στις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται, όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καταδεικνύουν ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, επομένως, ενώ πόνταρε σε ένα success summer story αυτή τη φορά, δεν του βγαίνει.

Ένας στους δύο Έλληνες, άλλωστε, δεν μπορεί καν να πάει διακοπές φέτος, ενώ πολλοί συμπολίτες μας δεν καταφέρνουν να βγάλουν καν τον μήνα. Από φόβο λοιπόν νομίζω ότι προέβη σε αναδίπλωση και τώρα επεξεργάζεται άλλο σενάριο, ψάχνει άλλη διέξοδο ή ένα δημοσκοπικό ξέφωτο. Από την άλλη, είδε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ουδόλως αιφνιδιάστηκε. Αντιθέτως, έδειξε ότι είναι έτοιμος να προτείνει λύσεις και να κυβερνήσει και αυτό ενέτεινε τον φόβο του. Οποιοδήποτε, συνεπώς, πλεονέκτημα και να αισθανόταν ότι είχε, τώρα το έχει απωλέσει οριστικά. Τα παιχνίδια που επιχείρησε να κάνει με τον χρόνο των εκλογών νομίζω ότι τώρα του γυρνάνε μπούμερανγκ.

 

Τα παιχνίδια που επιχείρησε (ενν. ο Μητσοτάκης) να κάνει με τον χρόνο των εκλογών νομίζω ότι τώρα του γυρνάνε μπούμερανγκ

 

Πιστεύετε ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε και κάνει παιχνίδια με τον χρόνο των εκλογών;

Ξεκάθαρα ναι. Αρχικά δήλωνε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Είδε ότι αυτό είναι επιζήμιο για την πολιτική του επιβίωση και δέχθηκε εσωκομματικές εισηγήσεις να πάει νωρίτερα σε εκλογές, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα. Διαπίστωσε όμως ότι πιθανές εκλογές μετά το καλοκαίρι ούτε θα αιφνιδίαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ούτε φυσικά θα είχαν θετική έκβαση για το κόμμα του και τον ίδιο προσωπικά. Τώρα πλέον θεωρώ ότι γνωρίζει ότι όποτε και να τις κάνει, θα χάσει και γι’ αυτό αναζητά το λιγότερο «κακό timing». Και παράλληλα, επιδιώκει να τιθασεύσει τις εσωτερικές αντιδράσεις. Από τη μια ανακοινώνει υποψηφίους βουλευτές και δίνει το σήμα στο εσωτερικό του για συσπείρωση. Από την άλλη αναδιπλώνεται φοβούμενος και δηλώνει ξανά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία επικαλούμενος λόγους που δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση και που δεν πείθουν κανέναν. Επιδίδεται σε τακτικισμούς νομίζοντας ότι αποκομίζει μικροκομματικά οφέλη. Προσπαθεί να κατευνάσει την εσωτερική του αντιπολίτευση και να μετριάσει την εσωκομματική του αμφισβήτηση. Προσπαθεί να «μετρήσει» τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξέρει ότι εξάντληση της τετραετίας σημαίνει και εξάντληση της κοινωνίας από τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει. Και ενώ ισχυρίζεται ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ο ίδιος και οι βουλευτές της ΝΔ κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί πλέον να το «μαζέψει». Εάν και εφόσον δεν τις προκηρύξει για το φθινόπωρο, έχει ο ίδιος βάλει τη χώρα σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό σας είπα και προηγουμένως ότι ο κ. Μητσοτάκης κυβερνάει με πλήρη ανευθυνότητα.

 

Ξέρει ότι εξάντληση της τετραετίας σημαίνει και εξάντληση της κοινωνίας από τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει

 

Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που τον ενοχλεί στην απλή αναλογική;

Απλή αναλογική σημαίνει συνεργασίες, προγραμματικές συγκλίσεις και δίκαιη «αποτύπωση» των επιλογών των ψηφοφόρων. Προϋποθέτει και επιβάλλει συνεννόηση και συναίνεση, έντιμες και ειλικρινείς συμφωνίες πάνω σε πολιτικά προγράμματα και βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αποτυπώνει αυθεντικά τους δημοκρατικούς συσχετισμούς και τη λαϊκή ψήφο, τις πολιτικές τάσεις της κοινωνίας με τον πιο δίκαιο τρόπο, εξασφαλίζει την ισότητα της ψήφου.

Όλα αυτά τρομάζουν τον κ. Μητσοτάκη και φυσικά τη συντηρητική παράταξη. Είναι ξένα προς την πολιτική του κουλτούρα. Γνωρίζει καλά ότι δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με την απλή αναλογική ασχέτως εάν ελπίζει ακόμα ότι θα είναι πρώτο κόμμα. Δύσκολα θα βρει συνεργασίες. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυρήνα μιας προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης. Και αυτό οπωσδήποτε τον ενοχλεί.

 

Η απλή αναλογική εξασφαλίζει την ισότητα της ψήφου

 

Από την άλλη εσείς, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρείτε ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση…

Εννοείται ότι μπορεί και θα το δείτε όποτε κι αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Πιστεύουμε βαθύτατα και υπερασπιζόμαστε το δίκαιο αυτό αναλογικό εκλογικό σύστημα. Γιατί σεβόμαστε την κάθε ψήφο και το πώς αποτυπώνονται κάθε φορά οι πολιτικοί συσχετισμοί. Θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και τους πολίτες. Και φυσικά πιστεύουμε ότι μπορούν οι έντιμες πολιτικές συνεργασίες, που βασίζονται σε ειλικρινείς προγραμματικές δεσμεύσεις, να δώσουν ισχυρές κυβερνήσεις συνεργασίας. Γι’ αυτό και είναι πεποίθησή μας και βασική μας επιδίωξη, αμέσως μετά τις εκλογές, να σχηματιστεί μια ευρύτατη αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση, που στο επίκεντρο θα έχει το συμφέρον των πολλών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την προάσπιση των εργασιακών σχέσεων και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

 

Μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα στις εκλογές;

Ειλικρινά, προσωπικά δεν βλέπω πώς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να μην είναι πρώτο κόμμα. Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τις ολέθριες για αυτούς πολιτικές της ΝΔ. Ακρίβεια, οικονομική, υγειονομική και στεγαστική κρίση. Και ενεργειακή κρίση προ των πυλών. Με τόσα σκάνδαλα, με αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις, με golden boys, με αλλεπάλληλα ρεκόρ πληθωρισμού, με αύξηση δημοσίου χρέους, με διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Πλουτισμός των καρτέλ ενέργειας εις βάρος των νοικοκυριών. Με τόση κυβερνητική αναλγησία. Με εμπαιγμό της μεσαίας τάξης.

Συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, καύσιμα, ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα και αισχροκέρδεια. Πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με τον νόμο Χατζηδάκη και φτωχοποίηση των εργαζομένων. Η Ελλάδα, τα τρία αυτά χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, έχει γυρίσει χρόνια πίσω. Δυστυχώς. Επομένως, η χώρα και οι πολίτες της έχουν τώρα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια κυβέρνηση που θα βάλει φρένο στις πολιτικές λιτότητας. Που να θεωρεί χρέος της την προστασία της κοινωνίας και υποχρέωσή της το δημόσιο συμφέρον. Που θα ενισχύσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, θα προστατέψει την κατοικία, θα προασπίσει τη δημόσια υγεία και παιδεία, θα βοηθήσει τις νέες και τους νέους. Είναι χρέος, συνεπώς, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να απαλλάξει την Ελλάδα από αυτά τα δεινά και να προτείνει λύσεις. Οι πολίτες το βλέπουν, το γνωρίζουν και θα εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δίνοντάς του την πρωτιά στις εθνικές εκλογές.

 

Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τις ολέθριες για αυτούς πολιτικές της ΝΔ. Ακρίβεια, οικονομική, υγειονομική και στεγαστική κρίση. Και ενεργειακή κρίση προ των πυλών

 

Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάνω σε μία ειλικρινή προγραμματική συμφωνία;

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να ξεκαθαρίσει την πολιτική του θέση. Να σταματήσει να αλληθωρίζει, ευελπιστώντας ότι έτσι θα περισώσει κάποια εκλογικά ποσοστά. Να πει ξεκάθαρα ποιος θέλει να είναι ή ποιος είναι ο πολιτικός προσανατολισμός του. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος
και πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα που θα συμφωνήσει σε ένα έντιμο δημοκρατικό, προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα, που στο επίκεντρο και βασικό στόχο θα έχει την ευημερία των πολλών και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Με οποιοδήποτε κόμμα που θα συμφωνήσει στις αναγκαίες, προς αυτήν την κατεύθυνση, τομές και μεταρρυθμίσεις.

 

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έτοιμος για να δώσει νικηφόρα τη μάχη των εκλογών (όποτε κι αν αυτές γίνουν);

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέλει και μπορεί και είναι έτοιμος. Και είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το καλό της κοινωνίας. Στο πρόσφατο συνέδριό μας, ο Πρόεδρος ήδη παρουσίασε τις 5+1 δεσμεύσεις μας για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και την προοδευτική διακυβέρνηση. Βασικές άμεσες προτεραιότητες: Ακρίβεια, εργασία, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, κοινωνική προστασία και νέα γενιά. Και μία μακροπρόθεσμη: Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Οι δεσμεύσεις αυτές εξειδικεύονται, επεξεργάζονται και επικοινωνούνται στον κόσμο, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ένας και η κάθε μία ποια θα είναι η επόμενη μέρα, με μια νέα κυβέρνηση προοδευτικής συμμαχίας και κατεύθυνσης, στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ έχει δυναμώσει μέσα από τις παραγωγικές διαδικασίες του συνεδρίου του, τις εκλογές και τη συγκρότηση της νέας Κεντρικής Επιτροπής και φυσικά με τα δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη που συμμετείχαν στην εκλογή του Προέδρου. Είμαστε πια ένα μεγάλο αριστερό, μαζικό, λαϊκό, βαθιά δημοκρατικό, ώριμο κόμμα εξουσίας, που έχει να προσφέρει ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις. Ενωμένοι, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι, είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν φοβήθηκε και δεν φοβάται. Ούτε κρύφτηκε ποτέ. Γνωρίζει ότι θα κληθεί να κυβερνήσει κάτω από εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Είναι όμως εδώ για να δώσει και να κερδίσει αυτήν την μάχη που θα είναι νίκη της κοινωνίας.

 

Ενωμένοι, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι, είμαστε εδώ για τα δύσκολα

 

Η κοινωνία βαδίζει σε συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας. Σε τι μπορεί να στηριχθεί από το κόμμα σας;

Νομίζω ότι η λέξη «αβεβαιότητα» είναι πολύ επιεικής για να περιγράψει την οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία. Η ακρίβεια είναι πρωτοφανής, συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα και σε βασικά είδη διαβίωσης. Ρεκόρ πληθωρισμού, ανεργία, χαμηλοί μισθοί. Υπάρχει αδυναμία πολλών να πληρώσουν την στέγη, το ρεύμα, τα καύσιμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και της πραγματικότητας. Για αυτό κι οι κοστολογημένες προτάσεις του έχουν βασικό στόχο την άμεση ανακούφιση των πολιτών από αυτά τα δεινά. Αποσκοπούν στο να βάλουν φρένο στη λιτότητα και την ανέχεια, να ενισχύσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να προστατέψουν τη στέγη, να δώσουν βοήθεια στις νέες και τους νέους, στην οικογένεια, να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους και να προστατέψουν την εργασία.

Όπως προανέφερα, ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ έχει ήδη παρουσιάσει τις βασικές του δεσμεύσεις για τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του. Με πλήρη συνείδηση, ευθύνη και ευαισθησία, ο Πρόεδρος στη χθεσινή του ομιλία στο Περιστέρι, σε μια κατάμεστη πλατεία, ανέπτυξε 7 βασικούς άξονες που θα υλοποιήσει αμέσως μόλις αναλάβει την κυβέρνηση:

1. Κανένα νοικοκυριό δεν θα ξοδεύει τρεις μισθούς για ρεύμα και βενζίνη

2. Η χώρα θα αποκτήσει ξανά ισχυρή εργατική νομοθεσία, κανόνες και αρχές

3. Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας

4. Νέο ΕΣΥ, πλήρως στελεχωμένο

5. Επιστροφή αναδρομικών

6. Κανένας νέος δεν θα στερηθεί το δικαίωμα να σπουδάσει στην Ελλάδα

7. Δικαίωμα των νέων στη στέγη με στεγαστική πολιτική

Πριν λίγες μέρες, άλλωστε, παρουσίασε και το σχέδιο του κόμματος για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης: Δημιουργία Τράπεζας Στέγης, κατάργηση του πτωχευτικού Νόμου της ΝΔ, ολική επαναφορά της προστασίας πρώτης κατοικίας για ευάλωτους και μεσαία τάξη, σημαντική οικονομική ενίσχυση των ενοικίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ έχει αποδείξει από την προηγούμενη ήδη διακυβέρνησή του ότι στο επίκεντρο των πολιτικών του επιλογών είναι ο άνθρωπος, οι πολλοί, η κοινωνία. Και στην επόμενη λοιπόν θητεία του θα είναι ίδια η στόχευσή του. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή και θα την έχει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

* Η Χριστιάννα Χαντανή είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ