Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και σε μια Βουλή που υπολειτουργεί, σκοπεύει να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Αδιαφορεί για τις αντιδράσεις κομμάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, πανεπιστημιακών τμημάτων, ΦΔΠΠ, που ζητούν ουσιαστική διαβούλευση και απόσυρση του νομοσχεδίου.
Η Κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο παραβλέπει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις, ενώ αποκαλύπτεται το πραγματικό «αντιπεριβαλλοντικό» της πρόσωπο, πέρα από τις βαρύγδουπες «πράσινες» δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, επιχειρούνται αλλαγές και ανοίγει ο δρόμος για εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως στην διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, στην χωροθέτηση ΑΠΕ, στην διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών, στους δασικούς χάρτες και στις οικιστικές πυκνώσεις, καθώς και στην διαχείριση των αποβλήτων.
Οσον αφορά στους Φ.Δ.Π.Π . (Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών), οι οποίοι θα ελέγχονται απόλυτα και κεντρικά από το ΥΠΕΝ, καταργείται η αυτοτέλεια τους, καταργείται η συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων στα διοικητικά τους όργανα, ενώ υποβαθμίζεται ο ρόλος τους στην τοπική ανάπτυξη.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που δεν συνάδουν με την απόλυτη προστασία της Φύσης.
Προβλέπονται κτήρια, δρόμοι και «κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, μετά των παραρτημάτων αυτών -υπέργειων και υπόγειων». Επιχειρείται να εισαχθούν ανάλογες διατάξεις σε όλες τις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών όπως, σε ζώνες Προστασίας της Φύσης και σε ζώνες Διαχείρισης Οικοτόπων και Ειδών. Ουσιαστικά, με μια τυπική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης μπορούν να γίνονται έργα, πιθανά και σε δυσαρμονία με τη χλωρίδα και τη πανίδα.
Προωθείται η αλόγιστη επέκταση των ΑΠΕ, χωρίς κανένα σχεδιασμό, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Επανέρχονται παλαιά σχέδια ανορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και δεν λαμβάνονται μέτρα υποβάθμισης των ρεμάτων.
Το νομοσχέδιο επεμβαίνει στη διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), εκχωρώντας τον έλεγχο σε ιδιώτες, επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Περιορίζεται η διαφάνεια, τη στιγμή που ο πιστοποιημένος αξιολογητής των ΜΠΕ, θα πληρώνεται από τον φορέα του έργου…για να διευκολύνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και να την επιταχύνει.
Στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής και με την τρέχουσα υγειονομική κρίση του covid 19,η προστασία του Περιβάλλοντος και η διατήρηση της Βιοποικιλότητας δεν μπορούν να θυσιάζονται σε εφήμερα οικονομικά -δήθεν αναπτυξιακά συμφέροντα, αλλά να είναι στο επίκεντρο κάθε υλοποιούμενης Πολιτικής.
Για όλα τα ανωτέρω, το νομοσχέδιο αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ.
Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δ. Αθήνας. Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος