Χ. Μαμουλάκης στο newsique: Ανικανότητα του επιτελικού κράτους στο προσφυγικό

Παρακολουθούμε με αγωνία και οργή τις εξελίξεις γύρω από το ευαίσθητο και δύσκολο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Αγωνία για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους, θύματα της πολιτικής του Ερντογάν, αλλά και της απροθυμίας της Ευρώπης να αναλάβει τις ευθύνες της και να φιλοξενήσει πρόσφυγες με αναλογικό καταμερισμό σε όλες τις χώρες. Οργή για τους ανεπαρκείς χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο έχει αποδείξει ότι δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης για την αντιμετώπιση της κρίσης και προβαίνει σε σπασμωδικές ενέργειες, αλλά οπλίζει με τη ρητορική της το λόγο, αλλά και τα χέρια συμπολιτών μας, οι οποίοι σπεύδουν να αναλάβουν χρέη εθνοφρουρού.

Η ΝΔ εργαλειοποιεί όχι μόνο τους πρόσφυγες, αλλά και τους ψηφοφόρους της, βάζοντας πάνω από το εθνικό συμφέρον, το κομματικό, με επικοινωνιακές φιέστες στον Έβρο και υπό τον ήχο των πολεμικών εμβατηρίων.
Ακόμα και τώρα, τόσους μήνες μετά, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, ζητάει τα ρέστα από την προηγούμενη κυβέρνηση, που διαχειρίστηκε το προσφυγικό, σε περιόδους με τρομακτικά μεγαλύτερες ροές, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι όπως ορίζονται από διεθνείς συμβάσεις. Την ώρα που παρακολουθούν σαν αμέτοχοι θεατές την Τουρκία να παραβιάζει την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ και δεν ζητάνε καν κυρώσεις, θέλουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να καταστεί η χώρα αποθήκη ψυχών.

Η εικόνα της χώρας μας, που αποτέλεσε υπόδειγμα αλληλεγγύης και δημοκρατίας, αμαυρώνεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ έφτασε μέχρι στο σημείο να προχωρήσει σε αναστολή για ένα μήνα των αιτήσεων ασύλου, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης. Ενώ μόλις πρόσφατα, η Επίτροπος Εσωτερικών της Κομισιόν αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε ούτε Σύνοδο Κορυφής, ούτε πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων.
Η ανικανότητα και ο ερασιτεχνικός του επιτελείου του…επιτελικού κράτους, βάζουν τη χώρα σε κίνδυνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις του. Είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές, με σεβασμό και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Χάρης Μαμουλάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc