Χ. Μπρουμίδης: Η Ελλάδα πέτυχε ένα ολικό rebranding μέσα στην πανδημία

O Πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, μίλησε στο FortuneGreece.com για τις ενέργειες της εταιρείας μεσούσης της πανδημίας Covid-19, για τη ψηφιακή μετάβαση του κράτους και των επιχειρήσεων, για τον κρίσιμο ρόλο των τηλεπικοινωνιών, για την πετυχημένη αντίδραση της Ελλάδας στην κρίση, αλλά και για τις προκλήσεις στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Aκουλουθεί όλη η συνέντευξη του επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας:

Κ. Μπρουμίδη, ποιες ήταν οι πιο βασικές πρωτοβουλίες που πήρε η Vodafone Hellas για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τους εργαζομένους της μέσα στην κρίση της πανδημίας του Covid-19;

Στη Vodafone θέσαμε σε εφαρμογή ένα ολιστικό πλάνο σε έξι άξονες με στόχο την προστασία των ανθρώπων μας, τη συνδρομή στο έργο της πολιτείας, τη στήριξη των πελατών μας, αλλά και της κοινωνίας. Δώσαμε προτεραιότητα στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μας, με αυξημένα μέτρα προστασίας και άμεση εφαρμογή εργασίας από το σπίτι. Διασφαλίσαμε την ομαλή λειτουργία και προχωρήσαμε σε επενδύσεις για αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων μας, ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα πρότυπα χρήσης. Παράλληλα, αναλάβαμε άμεσα πρωτοβουλίες στήριξης των πελατών μας για το διάστημα της παραμονής τους στο σπίτι, με περισσότερη ομιλία και ποιοτικό περιεχόμενο για εκπαίδευση και ψυχαγωγία.

Τα δίκτυα έδειξαν ότι αντέχουν, ότι μπορούν να προσαρμόζονται δυναμικά στην αυξημένη κίνηση. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, στο δίκτυο σταθερής επικοινωνίας της Vodafone, παρουσιάστηκε μια μέση ημερήσια αύξηση στην κίνηση δεδομένων της τάξεως του 33%, η οποία στο peak της έφτασε το 48%, ενώ στις υπηρεσίες φωνής η αύξηση κυμάνθηκε από 45 έως 55%. Στην τηλεόραση η αύξηση ήταν της τάξεως του 58% με κλιμάκωση έως και +134% στο τέλος Μαρτίου.

Στις επιχειρήσεις, διαθέσαμε δωρεάν την πλατφόρμα Vodafone Smart Working για την εργασία από απόσταση και προχωρήσαμε σε άμεσες αναβαθμίσεις, ενώ διευκολύναμε τους μικρούς μας προμηθευτές με αλλαγή όρων για άμεση πληρωμή τους.

Σημαντική ήταν και η συνδρομή μας στο έργο της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας με ψηφιακά έργα, όπως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του 13033, οι μηδενικές χρεώσεις για πρόσβαση σε πλατφόρμες εκπαίδευσης, η ψηφιακή διασύνδεση για την υποστήριξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τον πολίτη. Παράλληλα, για την ενίσχυση της απασχόλησης, ανακοινώσαμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που δίνει προτεραιότητα σε εργαζομένους που η εργασία τους επηρεάστηκε από την πανδημία, για την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στην Vodafone.

Τέλος, ως ελάχιστη αναγνώριση για το πολύτιμο έργο τους, στηρίξαμε τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας, όπως στα Νοσοκομεία «Η Σωτηρία» και ΑΧΕΠΑ, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καλύπτοντας τις ανάγκες για επικοινωνία και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Αναφερθήκατε πριν στην τηλεργασία, που η εταιρείας σας εφάρμοσε στη πλειονότητα των εργαζομένων της. Πόσο δύσκολο ήταν να εφαρμοστεί και πώς έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής αυτό το μοντέλο;

Η εργασία από απόσταση είναι κάτι που το γνωρίζουμε καλά στη Vodafone. Ξεκινήσαμε το 2017, θέλοντας να προσφέρουμε στα στελέχη μας ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή και έκτοτε εφαρμόζουμε το πρόγραμμα «home office» για όλους μία φορά την εβδομάδα, με επιτυχία.  Αν μια εταιρεία όπως η Vodafone, με σχεδόν 4.500 εργαζομένους, με την πολυπλοκότητα που συνεπάγεται η διαχείριση της τεχνολογικής μας υποδομής και των διαδικασιών εξυπηρέτησης του πελάτη, μπορεί να εφαρμόσει σε τόσο μεγάλη κλίμακα εργασία από απόσταση μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τότε κάθε εταιρεία μπορεί να κάνει μια τέτοια μετάβαση.

Βλέπουμε ότι η κρίση έχει επιταχύνει πολλές διεργασίες ψηφιακής διακυβέρνησης, ψηφιακής λειτουργίας των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Πρακτικές, που εδώ και χρόνια προωθούσε στην αγορά ο κλάδος πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, τέθηκαν σε εφαρμογή μέσα σε λίγες μέρες και αυτό είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Θα αποτελέσει μια ισχυρή βάση για την επόμενη μέρα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, εκεί που κάποιες δραστηριότητες σταμάτησαν λόγω κρίσης.  Ως εταιρία που ανοίγει το δρόμο για την ψηφιακή κοινωνία, έχουμε ευθύνη να σταθούμε δίπλα στους πελάτες μας και να τους προετοιμάσουμε για αυτό το ψηφιακό μέλλον, καθώς επίσης και να πρωτοστατήσουμε σε πρωτοβουλίες, που θα διασφαλίσουν ότι οι πιο ευάλωτοι δεν θα μείνουν πίσω σε αυτή τη μετάβαση.

Η εξάπλωση του COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει ήδη τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνική ζωή και στην καθημερινότητα όλων. Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη/συναίσθημα όταν συνειδητοποιήσατε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια και πρωτόγνωρη απειλή;

Το πρώτο πράγμα που αισθάνεται κανείς όταν ακούει για πανδημία, για «lockdown», για υγειονομική κρίση, είναι ότι αισθάνεται προφανώς την απειλή, όχι μόνο προσωπικά, αλλά συνολικά για όλο το οικοδόμημα, για την υγεία και την οικονομία. Προσωπικά αισθάνθηκα μεγάλη ανησυχία για το πιθανό πισωγύρισμα της ελληνικής οικονομίας μετά από τόσο χρόνια μόχθου, θυσιών και προσπάθειας των Ελλήνων πολιτών. Και βέβαια μόλις περάσει αυτό το στάδιο, αρχίζει κανείς να θυμώνει λίγο, αλλά και να νιώθει την ευθύνη ότι πρέπει να αντιδράσει. Ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, για να το αντιμετωπίσουμε και να το νικήσουμε. Σήμερα νιώθω πλέον πιο αισιόδοξος, όπως είμαι γενικά από τη φύση μου σαν άνθρωπος. Θέλω πάντα να κοιτώ τις ευκαιρίες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε στην επόμενη μέρα. Η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης είναι για παράδειγμα μια ευκαιρία για όλους. Ακόμη, όπως έδειξαν οι περισσότερες έρευνες τελευταία, αρχίζει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών στους θεσμούς και στον ιδιωτικό τομέα, η οποία είχε διαρραγεί στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Αρχίζει να μπαίνει επίσης σε προτεραιότητα το αίσθημα της ατομικής ευθύνης. Η Ελλάδα πέτυχε συνολικά ένα σημαντικό rebranding, με όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής, και ο μύθος περί απείθαρχων Ελλήνων κατέρρευσε. Όταν βγούμε από αυτό το μονοπάτι και επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, αυτή θα είναι η προίκα μας από τον τρόπο, με τον οποίο διαχειριστήκαμε την κρίση.

To «έλλειμμα ηγεσίας» καταγράφτηκε ως ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα παγκοσμίως για την καταπολέμηση της επιδημίας. Που αποδίδετε την επιτυχημένη εικόνα της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η Ελλάδα πραγματικά αποτέλεσε «textbook case» εφαρμογής των αρχών διαχείρισης κρίσεων, όπως επισημαίνουν πλέον και τα διεθνή ΜΜΕ. Αναγνώρισε γρήγορα την κρίση και δεν έχασε πολύτιμο χρόνο αμφισβητώντας την. Συγκρότησε άμεσα μια κεντρική ομάδα διαχείρισης, ενεργοποιώντας στην πρώτη γραμμή κορυφαίους και έμπειρους επιστήμονες, αλλά και αποφασιστικά στελέχη σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, φρόντισε για την συχνή και αξιόπιστη επικοινωνία με τους πολίτες, την ευρεία διάχυση αξιόπιστων μηνυμάτων και πληροφόρησης και έδωσε το παράδειγμα σε επίπεδο οργάνωσης και συνέχειας της κυβερνητικής λειτουργίας ψηφιακά. Άκουσε και εμπιστεύτηκε τους ειδικούς, τους έφερε μπροστά και δεν προσπάθησε να τους υποκαταστήσει και να κρατήσει στο προσκήνιο μόνο έναν. Ακόμη και η επιλογή των προσώπων που καθημερινά πλέον μας ενημερώνουν ήταν ουσιαστική και στοχευμένη και ενέπνευσε τους Έλληνες, αναδεικνύοντας ένα νέο πρότυπο ηθικής, συνεισφοράς στην κοινωνία και επαγρύπνησης για το κοινό καλό.  Η ελληνική πολιτεία λειτούργησε ως ομάδα, με ξεκάθαρη και αποφασιστική ηγεσία, απρόσκοπτη και συνεπή υλοποίηση των αποφάσεων, αποτελεσματική διαχείριση, παρακολούθηση του ζητήματος και προσαρμογή της προσέγγισης της με βάση τις εξελίξεις. Συνεργάστηκε και άκουσε τους κοινωνικούς συμμετόχους και ένωσε δυνάμεις κινητοποιώντας μια συλλογική προσπάθεια και ανταπόκριση. Η ομοψυχία που επιδείξαμε οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, κέρδισε την εμπιστοσύνη των εταίρων της στο εξωτερικό και τελικά την αναγνώριση για την προσέγγιση που ακολούθησε και την αποτελεσματικότητά της. Και αυτό όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που θα βοηθήσει ουσιαστικά τη χώρα στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην επάνοδο του τουρισμού, στη συνέχιση της στρατηγικής της για την προσέλκυση επενδύσεων, επισκεπτών, αλλά και μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας «επιταχύνθηκε» από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.  Πώς κρίνετε μέχρι στιγμής την προσπάθεια της πολιτείας για ταχύτερη λειτουργία του Κρατικού μηχανισμού ψηφιακά και ποιος ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών;

Η ελληνική πολιτεία προχώρησε στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών, οι οποίες θα αποτελέσουν μια σημαντική κληρονομιά σε ό,τι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και των βασικών λειτουργιών του, αλλά και των επιχειρήσεων. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν τον «κλάδο των κλάδων». Κανείς κλάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν υπάρχουν δίκτυα αξιόπιστα, γρήγορα, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες αυτές τις νέες τάσεις, της τηλε-εργασίας, της τηλε-εκπαίδευσης, της ψηφιοποίησης. Άρα ο ρόλος μας ήταν, είναι και θα είναι πάρα πολύ σημαντικός. Στη Vodafone συγκεκριμένα, ο εταιρικός σκοπός μας είναι να συνδέουμε τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία, ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε δίκτυα κινητής και σταθερής και σε ψηφιακά εργαλεία, που θα βοηθούν τους πελάτες μας. Επίσης θα επιταχύνουμε την ψηφιακή εξυπηρέτηση, θα δώσουμε περισσότερες λύσεις σε ό,τι αφορά την τηλε-εκπαίδευση και την ψηφιακή υγεία, η οποία θα είναι και αυτή ένα μεγάλο ζητούμενο στο επόμενο διάστημα.

Μέσα σε μια νύχτα κλήθηκαν οι 3 τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι  να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης για να υλοποιηθεί σε χρόνο dt το project 13033. Πώς ήταν η συνεργασία μεταξύ σας;

Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική, συνεχής και προσπαθήσαμε και εμείς από την πλευρά μας, και όλοι οι πάροχοι, να ανταποκριθούμε, όπως και έγινε. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, η πολιτεία έδειξε ετοιμότητα και ήρθε σε άμεση επικοινωνία με όλους τους παρόχους, διατηρώντας ανοιχτό διάλογο και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις μας. Όπως συνεργαστήκαμε ταχύτατα και αποτελεσματικά για την ολοκλήρωση και επέκταση των δυνατοτήτων του 112, έτσι και τώρα η συνεργασία και κινητοποίηση όλων ήταν άμεση και κυρίως των τεχνικών μας ομάδων που εργάστηκαν για την υλοποίηση της εφαρμογής μέσα σε ένα μόλις σαββατοκύριακο.

Η διεθνής μας εμπειρία και τεχνογνωσία και το υψηλού επιπέδου τεχνολογικό δυναμικό σε θέματα τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το ταλέντο, τις ικανότητες και την αφοσίωση των ανθρώπων μας στις τηλεπικοινωνίες, που εργάζονται σε απίστευτους ρυθμούς όλο αυτό το διάστημα για να διατηρήσουν σε λειτουργία τα δίκτυα, να υλοποιήσουν νέες εφαρμογές, να διευρύνουν τις ψηφιακές δυνατότητες σε κάθε επίπεδο οργάνωσης της διακυβέρνησης αλλά και της ζωής μας. Και πρέπει η πολιτεία, η κοινωνία και όλοι μας να αναγνωρίσουμε και τους εργαζόμενους στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ως αφανείς ήρωες, δίπλα στους άλλους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, που δεν σταματούν να δουλεύουν προσηλωμένοι σε έναν σκοπό. Την απρόσκοπτη και όσο το δυνατόν ομαλότερη συνέχιση της καθημερινότητάς μας.

Την ώρα που ο φόβος για τον κορονοϊό υποχωρεί, η ανησυχία για την οικονομία επιστρέφει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Analysys Mason και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα σημειώσει πτώση 3-4% παγκοσμίως λόγω Covid-19. Πόσο «ανθεκτικός» είναι ο τομέας στην κρίση του COVID-19 και τι εκτιμάτε για την ελληνική αγορά και τη Vodafone στην Ελλάδα;

Η κρίση του COVID-19 θα έχει ως αποτέλεσμα την ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα γίνει διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια μια θεραπεία και ένα ασφαλές εμβόλιο, στοιχεία απαραίτητα για την επιστροφή μας στην κανονικότητα. Σε ένα καθεστώς ύφεσης, που αναμένεται να έχει διάρκεια από 6 έως 8 μήνες ανάλογα με το πως η διεθνής κοινότητα θα διαχειριστεί την πανδημία τους επόμενους μήνες, κανένας κλάδος δεν έχει ανοσία.

Υπάρχουν βέβαια κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο, όπως οι αερομεταφορές, ο τουρισμός, ενώ επιπτώσεις θα υπάρχουν και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αν και σε μικρότερο βαθμό.  Στην τρέχουσα συγκυρία, υπάρχουν κάποιες σημαντικές ευκαιρίες για τις τηλεπικοινωνίες που συνδέονται με τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δίκτυα σε έναν ολοένα πιο ψηφιακό κόσμο, δεδομένου ότι διευρύνονται οι ανάγκες για καλύτερη επικοινωνία και ψυχαγωγία, αλλά και επιταχύνονται οι ρυθμοί του ψηφιακού μετασχηματισμού σε επίπεδο διακυβέρνησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο προφανές ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών αποτελούν το θεμέλιο για τη λειτουργία όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας. Αρνητική επίδραση θα έχουν όμως στον κλάδο η απώλεια εσόδων από το roaming, λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις και τα ταξίδια, καθώς και οι επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η τάση είναι συνήθως και οι καταναλωτές να περιορίζουν τις δαπάνες τους σε περιόδους ύφεσης, στοιχείο που επίσης θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τη Vodafone, δεν ανακόπτουμε τους ρυθμούς μας, αλλά επιταχύνουμε τις επενδύσεις και αξιολογούμε όλες τις ευκαιρίες, ώστε να παραμείνουμε δυνατοί κυρίως στην post-covid εποχή, ως αξιόπιστος σύμμαχος για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με ποιον τρόπο πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία την επόμενη μέρα της πανδημίας;

Η Ελλάδα ξεκινά την επόμενη μέρα με ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα, την υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα με την οποία διαχειρίστηκε την κρίση, ενισχύοντας έτσι την αξιοπιστία και ελκυστικότητά της. Από τη μία είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, να διευρυνθεί η προσπάθεια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος σε πολίτες και επιχειρήσεις και να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση όλων των κλάδων της οικονομίας. Από την άλλη, εξίσου σημαντικό είναι να προχωρήσουν προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους και να συνεχιστούν τα αναπτυξιακά έργα που θα δώσουν νέα προοπτική στην οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλάνο για τη στήριξη της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με προετοιμασία και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από πλευράς των επιχειρήσεων για την post-Covid εποχή, υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε ένα σπιράλ ύφεσης που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την ίδια την πανδημία.

Εδώ και δύο μήνες, ο ιδιωτικός τομέας βγήκε μπροστά και βοήθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω υπηρεσιών, προϊόντων και δωρεών. Θεωρείτε ότι όποιος δεν έδωσε το «παρών» τώρα, δεν θα μπορέσει να σταθεί στο μέλλον;

Οι σχέσεις των καταναλωτών με τις εταιρίες σίγουρα δοκιμάζονται σε μία κρίση και σε αυτήν την ιδιαίτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, η στάση που κρατούν οι επιχειρήσεις θα καθορίσει τον βαθμό εμπιστοσύνης που αυτές θα κερδίσουν στην αντίληψη των πελατών τους, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα. Οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλές και σημαντικές – ειδικά στην πρώτη γραμμή – και η ανταπόκριση μεγάλη, με διαφορετικούς τρόπους και μέσα.  Η κοινωνία περιμένει από εμάς να παρεμβαίνουμε, εκεί που το κράτος δεν μπορεί, να συνδράμουμε στη συλλογική προσπάθεια. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας ιδιότυπος «πόλεμος» και οι λειτουργίες κάθε οργανισμού προσαρμόζονται στον κοινό σκοπό, που είναι η αντιμετώπιση του απειλητικού αυτού ιού. Πιστεύω ότι, όπως πάντα ως προς την κοινωνική συνεισφορά, σημασία έχει ο καθένας να συμβάλει με τρόπο αυθεντικό και ειλικρινή. Αυτό που ενισχύεται στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ο συλλογικός χαρακτήρας των παρεμβάσεων, ώστε να συμβάλουμε σε λύσεις για όλους, φροντίδα για όλους, νέες ευκαιρίες για όλους. Ο ρόλος που διαδραματίζουμε ως εταιρείες που λειτουργούν έχοντας ως πυξίδα έναν ευρύτερο σκοπό στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Η δυνατότητά μας να αναπτύσσουμε προϊόντα με άμεσο όφελος για την κοινωνία, η προτεραιότητα που δίνουμε στην υποστήριξη των πελατών μας βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το κέρδος. Όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία κρινόμαστε σήμερα και θα αξιολογηθούμε και στη συνέχεια από τους κοινωνικούς μας συμμετόχους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως επιχειρηματικός ηγέτης – επικεφαλής της εταιρείας που ηγείστε για την επόμενη μέρα;

Το πιο κρίσιμο για μένα θα είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το ηθικό μας ψηλά, να δούμε το θετικό μέσα στην κρίση. Και έχουμε πράγματι στην Ελλάδα μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι, να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες, να επιταχύνουμε σε όλους τους τομείς όπου επιδείξαμε ετοιμότητα στο πρώτο διάστημα της κρίσης. Η στάση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική αν σκεφτούμε ότι η κοινωνική συνοχή είναι ένα από τα πράγματα που θα δοκιμαστούν περισσότερο, σε έναν κόσμο ολοένα πιο εσωστρεφή, όπου οι ανισότητες ενδέχεται να αμβλυνθούν.

Το βλέπουμε ήδη διεθνώς στις χώρες με μεγάλη εξάπλωση του ιού ότι οι αδύναμοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο, οι φτωχότεροι, οι ηλικιωμένοι. Είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μεγάλη μας ήττα ως ανθρωπότητα να καταγράφονται φαινόμενα εγκατάλειψης ανήμπορων πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, όπως έγινε στην Αμερική, την Ισπανία και τη Γαλλία. Θα είναι μεγάλη μας ήττα αν υπάρξουν στην επόμενη μέρα παιδιά που θα χάσουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και θα μείνουν πίσω επειδή δεν έχουν τα τεχνολογικά μέσα. Αν υπάρξουν άστεγοι ή μακροχρόνια άνεργοι που θα αποκλειστούν  στην μοναξιά χάνοντας το βασικό τους εισόδημα. Θυμάμαι τα λόγια του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην αρχή της κρίσης, όταν ανέφερε ότι «το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης των ατόμων, πολλοί εκ των όποιων είναι οι μανάδες και πατεράδες μας, είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους και κατεξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς».

Οφείλουμε να δεσμευθούμε για το επόμενο διάστημα ότι θα εργαστούμε για έναν κόσμο όπου η υγεία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η εργασία θα είναι προσβάσιμα αγαθά από όλους.  Ότι θα αναλάβουμε δράσεις για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην ψηφιακή κοινωνία και ότι θα στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες, όπως τους ανέργους, τους ηλικιωμένους, τους οικονομικά αδύναμους, τους πρόσφυγες. Ότι θα δρούμε με γνώμονα το κοινό καλό. Είμαι χαρούμενος που ηγούμαι μιας εταιρίας που έχει θέσει στο επίκεντρο της δραστηριότητας της την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, με ισότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα και ίσες δυνατότητες για όλους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024