Χ. Σταϊκούρας: Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης τον Απρίλιο

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του μίλησε για την εισφορά αλληλεγγύης, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση της τον Απρίλιο.

«Θα μειώσουμε κάποιους επιπλέον φόρους όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Τον Απρίλιο θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για φέτος. Η κατάργηση εκτιμώ θα γίνει στη διετία. Είχαμε πει για την τετραετία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Alpha.

Ειδική αναφορά στις αλλαγές που θα γίνουν στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου έκανε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας: «Τι έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και το οποίο δεν το έχει κάνει καμία χώρα και θεωρώ ότι έχουμε κάνει σημαντικά σφάλματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία πρέπει να διορθώσουμε. Οι πολίτες δεν ξέρουν που να αποταθούν. Σήμερα έχουμε οκτώ σχήματα αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. 24 δόσεις, 48 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις, νόμος Κατσέλη, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ο πολίτης, νοικοκυριό και επιχείρηση δεν ξέρει πώς να ρυθμίσει το χρέος του σε όλα αυτά. Αυτά τα οκτώ θα γίνουν ένα. Θα έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο, ένα ενιαίο νόμο που θα αφορά τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των πολιτών. Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Δεύτερο χαρακτηριστικό θα είναι η δεύτερη ευκαιρία. Δεύτερη ευκαιρία έτσι ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μπορέσουν μετά από συνεννοήσεις να ορθοποδήσουν».

«Σήμερα έχουμε έναν νόμο Κατσέλη στο οποίο έχει παρεισφρήσει και ένα μεγάλο κομμάτι στρατηγικών κακοπληρωτών. Από τα στοιχεία που μας έχουν δώσει οι τράπεζες ένας στους τέσσερις μπορείς να πληρώσει και δεν πληρώνει και όσοι είναι στο νόμο Κατσέλη είναι ένας στους δύο. Άρα τι γίνεται εκεί; Μπαίνεις σε ένα νόμο, αργεί να ληφθεί μία απόφαση για το δάνειό σου, αυξάνει το χρέος, μεταβιβάζεται στα παιδιά σου και αποποιούνται την περιουσία. Άρα αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία. Δεν θα σας το εξηγήσω γιατί αυτός είναι ένας νόμος που θα είναι από 1η Μαΐου. Εγώ θα σας δώσω σήμερα τους άξονες. Ο τρίτος άξονας είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θα υπάρχουν προβλέψεις κυρίως μέσα από επιτάχυνση διαδικασιών στη Δικαιοσύνη και από ηλεκτρονικές πλατφόρμες να βγάζουμε στη σέντρα τον στρατηγικό κακοπληρωτή. Και τέταρτον, θα υπάρχουν προβλέψεις θα προστατεύουν και θα βοηθούν το ευαίσθητο νοικοκυριό. Δηλαδή αυτούς που είναι πραγματικά ευάλωτοι. Η πρόταση την οποία θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε θα έχει να κάνει με βοήθεια αυτής της συγκεκριμένης ομάδας πριν γίνει αυτό (σ.σ. να χάσει το σπίτι του) αλλά και μετά, εάν γίνει» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τους πλειστηριασμούς είπε πως «γίνονταν πριν την κρίση». «Το 2008 έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί, περισσότεροι από σήμερα. Γίνονται σήμερα και θα γίνονται πλειστηριασμοί» πρόσθεσε.

«Από 31/12/2019 δεν υπήρχε πλαίσιο προστασία της πρώτης κατοικίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε 31/12/2019 να μην υπάρχει αυτό το πλαίσιο. Εμείς παρατείναμε αυτό το πλαίσιο για τέσσερις μήνες για να φτιάξουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, να πάει καλύτερα η πλατφόρμα να μπουν σε ρυθμίσεις περισσότεροι πολίτες και αυτό που ήταν για 31/12/2019 θα γίνει τον Μάιο. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει να τελειώσει αυτό το πράγμα στις 31/12», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Έκτακτα δρομολόγια των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για τους εκδρομείς του Πάσχα- Τουλάχιστον κατά 20% αυξημένη η κίνηση
17 Απριλίου, 2025
Αθήνα: Ασθενοφόρο έπεσε σε κολώνα που καταπλάκωσε πεζούς
17 Απριλίου, 2025
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί να απαγορεύσει στο Χάρβαρντ να δέχεται ξένους φοιτητές
17 Απριλίου, 2025
Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο του ψαρά στο Μεσολόγγι – Τα σενάρια που εξετάζονται και τα στοιχεία στη διάθεση των Αρχών
17 Απριλίου, 2025
Συνελήφθη 39χρονη μητέρα που κακοποιούσε τα τέσσερα παιδιά της – Τα δάγκωνε και τα χτυπούσε με καλώδιο
17 Απριλίου, 2025
Παγκράτι: Βίντεο από την κινηματογραφική καταδίωξη του 27χρονου που οδηγούσε μεθυσμένος
17 Απριλίου, 2025
Ν. Φιλαδέλφεια: Τι καταγγέλλει η μητέρα του 12χρονου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθητές του
17 Απριλίου, 2025
Χωρίς τέλος η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας: Το Πεκίνο δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης
17 Απριλίου, 2025
«Μίλησαν» τα βίντεο της Εγνατίας για το τροχαίο: Το φορτηγό παρέσυρε με ταχύτητα τα δύο ΙΧ στα διόδια
17 Απριλίου, 2025
Τουρκία για ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: «Δεν έχει νομική ισχύ – Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»
17 Απριλίου, 2025