Χάλκη: Βίντεο ντοκουμέντο – Η επιχείρηση διάσωσης και η τουρκική πρόκληση

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα δείχνει καρέ – καρέ την επιχείρηση διάσωσης μετά τη βύθιση του σκάφους στη Χάλκη.

“Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση 96 συνανθρώπων μας τη χθεσινή νύχτα στο Αιγαίο. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι προστατεύουν τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, αλλά απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή” δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σχετικά με το συμβάν της Χάλκης.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις απογευματινές ώρες χθες ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Λιμενικού:

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε μεταφέρθηκαν στη ν. Κάρπαθο, 72 στη ν. Ρόδο ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διασωθέντες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποβάλλονται σε τεστ για τον COVID-19 και μπήκαν καραντίνα για τις προσεχείς ημέρες, σε ξενοδοχείο που ενοικιάστηκε γι’αυτό το σκοπό.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία:

-Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων.

-Το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο νύχτα.

-Το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια

-Τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί.

-Τονίζεται ότι, οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Η χώρα μας – και με αυτή την επιχείρηση – αποδεικνύει ότι, αφενός φυλάσσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, και αφετέρου σώζει ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι, η αυξημένη επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων που πραγματοποιείται από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών καθώς και αφίξεων μεταναστών στα ελληνικά νησιά (μείωση κατά 95% σε σύγκριση με το περασμένο έτος 2019). Και αυτή η προσπάθεια είναι τιτάνια, καθώς οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών. Τελευταία, μάλιστα, κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό την διασπορά τους στην Ευρώπη και την αποβίβασή τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Ν. Ιταλίας.

Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά, τα οποία περιπολούνται νυχθημερόν από επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της FRONTEX προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί ώστε να αποφύγουν τη σύλληψή τους. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι περισσότερες από είκοσι πέντε (25) τέτοιες περιπτώσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες και έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι Ελληνικές, όσο και οι Ιταλικές αρχές. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί οι Τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής επιχείρησης προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων και ενώ είχε ήδη διασωθεί με απόλυτη επιτυχία και σε ελάχιστο χρόνο, μεγάλος αριθμός ατόμων, κατέφθασαν στην περιοχή δύο (02) τουρκικές ακταιωροί.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, δεκαεννέα (19) συνολικά διασωθέντες. Έτσι, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αφγανιστάν: Δεκάδες παιδιά σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Πακιστάν
27 Δεκεμβρίου, 2024
Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές
27 Δεκεμβρίου, 2024
Σκυλακάκης: Το πρόβλημα με την υπερχείλιση στην παραλιακή είναι από το 2000
27 Δεκεμβρίου, 2024
Κρήτη: Ένας πατέρας με τους δύο γιους του επιτέθηκαν σε άνδρα
27 Δεκεμβρίου, 2024
Έφυγε από την ζωή η αρχαιολόγος Σεμέλη Πινγιάτογλου
27 Δεκεμβρίου, 2024
Δεκάδες μετανάστες αγνοούνται μετά από ναυάγιο στα χωρικά ύδατα του Μαρόκου
27 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε βορειοκορεάτης αιχμάλωτος πολέμου στην Ουκρανία
27 Δεκεμβρίου, 2024
Πόσο επικίνδυνα είναι τα βοθρολύματα που βγήκαν στην Ποσειδώνος μετά την έντονη βροχόπτωση
27 Δεκεμβρίου, 2024
Έρευνα σε βάρος της συζύγου του Νετανιάχου ζητούν οι Αρχές του Ισραήλ
27 Δεκεμβρίου, 2024
Uni Systems, το επόμενο success story του Μ. Τσαμάζ
27 Δεκεμβρίου, 2024