Χαλκιδική: 6 κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο λούνα παρκ – Ζήτημα ημερών η άσκηση διώξεων

Ζήτημα ημερών φαίνεται πως είναι η άσκηση διώξεων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου για την υπόθεση του τραγικού θανάτου του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής. Οι διώξεις επρόκειτο να ασκηθούν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Η καθυστέρηση ωστόσο οφείλεται στον νέο τεχνικό έλεγχο του μηχανικού παιχνιδιού στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος.

Ο έλεγχος από τρεις εμπειρογνώμονες, που εργάζονται στον μεγαλύτερο φορέα πιστοποίησης της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε αυθημερόν την περασμένη Τετάρτη. Οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να συντάξουν την έκθεση των συμπερασμάτων τους και να την καταθέσουν άμεσα στην Εισαγγελία, ανοίγοντας τον δρόμο για κλήση σε απολογία των ατόμων που εκτιμάται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φέρουν ευθύνες για την τραγωδία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, οι διώξεις αναμένεται να ασκηθούν συνολικά εναντίον έξι προσώπων. Φυσικά, οι δύο πρώτοι εκ των κατηγορουμένων πρόκειται να είναι ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Dinos Luna Park», αλλά και ο 21χρονος εργαζόμενος, ο οποίος χειριζόταν το μηχανικό παιχνίδι, από το οποίο ο 19χρονος Γιάννης κυριολεκτικά εκσφενδονίστηκε βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης όμως αναμένεται να απευθύνουν κατηγορίες και σε έναν ιδιοκτήτη μιας εταιρείας πιστοποιήσεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τα προηγούμενα χρόνια, η εταιρεία αυτή φέρεται να έχει συντάξει εκθέσεις για την καταλληλότητα των μηχανικών παιχνιδιών του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι. Αντίστοιχα έγγραφα όμως, με τη σφραγίδα της συγκεκριμένης εταιρείας πιστοποιήσεων, φαίνεται πως είχαν ετοιμαστεί για να κατατεθούν και φέτος, ώστε το λούνα παρκ να λάβει άδεια λειτουργίας. Σημειώνεται ότι τη φετινή περίοδο, το πάρκο αναψυχής ξεκίνησε να λειτουργεί στις 15 Μαΐου χωρίς όμως να έχει τις προβλεπόμενες άδειες. Νομικές πηγές αναφέρουν ότι η πλευρά της υπεράσπισης του ιδιοκτήτη του λούνα παρκ έχει προσκομίσει στην Εισαγγελία πρόσφατα έγγραφα της εταιρείας πιστοποιήσεων της Θεσσαλονίκης, τα οποία δείχνουν ότι τα μηχανικά παιχνίδια μπορούσαν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και φέτος, κάτι που όπως αποδείχθηκε, δεν μπορούσε να ισχύει.

Στο ΑΠΘ

Για τους ίδιους λόγους, κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν και εναντίον ενός έμπειρου μηχανικού. Πρόκειται για μέλος του εργαστηριακού προσωπικού στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είχε υπογράψει τις πιστοποιήσεις ασφάλειας και καταλληλότητας των μηχανικών παιχνιδιών, το 2023. Σύμφωνα με τα ευρήματα που έχει μέχρι στιγμής στα χέρια του ο εισαγγελέας, οι φθορές που έχουν καταγραφεί στα παιχνίδια είναι τόσο σοβαρές, που δεν γίνεται να έχουν προκληθεί μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Ετσι εκτιμάται ότι ο μηχανικός του ΑΠΘ υπέγραψε πέρυσι τις πιστοποιήσεις, χωρίς να έχει ελέγξει τα μηχανικά παιχνίδια όπως θα έπρεπε. Από τον κύκλο των διώξεων όμως δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να ξεφύγουν και στελέχη του δήμου Κασσάνδρας. Πρόκειται για δύο κορυφαίους και αιρετούς αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα έπρεπε να έχουν επιτρέψει τη λειτουργία του λούνα παρκ του Πευκοχωρίου, τουλάχιστον για φέτος. Οπως έχει αποκαλυφθεί, στις 9 Ιουλίου το πάρκο αναψυχής είχε ελεγχθεί από άνδρες του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει πως η επιχείρηση στερείτο των απαραίτητων αδειών λειτουργίας. Οι αστυνομικοί είχαν ενημερώσει τον δήμο Κασσάνδρας, ο οποίος, κατά δήλωση της δημάρχου, Αναστασίας Χαλκιά, είχε κινήσει από τις 12 Ιουλίου τις διαδικασίες για να βάλει λουκέτο στο λούνα παρκ. Τελικά, καμία άδεια δεν αφαιρέθηκε και το λούνα παρκ σφραγίστηκε από τις υπηρεσίες του δήμου, μόλις την Τρίτη 20 Αυγούστου. Μία ημέρα πριν όμως, το βράδυ της 19ης Αυγούστου, ο 19χρονος Γιάννης είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στο λούνα παρκ.

Τεχνικός έλεγχος

Ο τεχνικός έλεγχος, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, έγινε για να διαπιστωθεί η λειτουργία του μηχανικού παιχνιδιού σε πραγματικές συνθήκες. Το μηχάνημα τέθηκε σε λειτουργία και στα καθίσματά του τοποθετήθηκαν βάρη ώστε να καταγραφεί η συμπεριφορά του. Τα νέα ευρήματα θα προστεθούν στις δύο ξεχωριστές εκθέσεις συμπερασμάτων που ήδη έχει στα χέρια της η Εισαγγελία. Στις εκθέσεις αυτές αναμένεται να επισημανθει ότι το συγκεκριμένο μηχανικό παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, δηλαδή συρραφή άλλων παλαιότερων παιχνιδιών λούνα παρκ. Παράλληλα σημειώνεται και μια μακρά σειρά φθορών, οι οποίες καθιστούσαν το παιχνίδι ακατάλληλο για χρήση. Εκτός αυτών όμως, η Εισαγγελία φαίνεται πως έχει εντοπίσει και μια μακρά σειρά άλλων παραβάσεων από την πλευρά της επιχείρησης. Πρόκειται για ελλείψεις στο ηλεκτρολογικό σχέδιο και στην πυρασφάλεια, αλλά και ενδεχόμενες φορολογικές παραβάσεις.