In this photo released by the official website of the office of the Iranian supreme leader, Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei speaks in meeting a group of families of the Revolutionary Guard members in Tehran, Iran, Sunday, May 19, 2024. A helicopter carrying Iranian President Ebrahim Raisi, the country's foreign minister and other officials apparently crashed in the mountainous northwest reaches of Iran on Sunday, sparking a massive rescue operation. "We hope that God the Almighty returns the dear president and his colleagues in full health to the arms of the nation," Khamenei said, drawing an "amen" from the audience he was addressing. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

Χαμενεΐ για θάνατο Σινουάρ: Η Χαμάς «είναι και θα παραμείνει ζωντανή», διαβεβαιώνει ο ανώτατος Ιρανός ηγέτης

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς «είναι και θα παραμείνει ζωντανό» παρά το θάνατο του αρχηγού του, του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Η απώλειά του είναι σίγουρα οδυνηρή για το μέτωπο της αντίστασης» στο Ισραήλ, «όμως (το μέτωπο της αντίστασης) δεν πρόκειται να σταματήσει με το μαρτύριο του Σινουάρ», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, έχει καταστήσει την παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του.

Ο Γιαχία Σινουάρ «ήταν μια λαμπρή φυσιογνωμία της αντίστασης και του αγώνα» εναντίον του Ισραήλ, τόνισε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

«Στάθηκε με ακλόνητη αποφασιστικότητα εναντίον του απάνθρωπου και επιθετικού εχθρού και τον χαστούκισε με θάρρος», πρόσθεσε.

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος βρισκόταν για καιρό στη σκιά πριν τεθεί το καλοκαίρι επικεφαλής της Χαμάς, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της χωρίς προηγούμενο επίθεσης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία έχει βυθίσει έκτοτε την περιοχή σε μια αιματηρή σύγκρουση.

Την παραμονή του διορισμού του Σινουάρ επικεφαλής της Χαμάς τον Αύγουστο, ο ανώτατος ιρανός ηγέτης είχε δημοσιοποιήσει μέσω του ιστοτόπου του ένα βίντεο μιας σπάνιας συνάντησής του μαζί του το 2011.

Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν τότε μέλος της αντιπροσωπείας του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρώην αρχηγός του σχηματισμού ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Ιουλίου στην Τεχεράνη από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισράηλ. Ο Σινουάρ διαδέχθηκε στη συνέχεια τον Χανίγια.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πέθανε η ηθοποιός Αλέκα Τουμαζάτου
19 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη στο Μεταξουργείο 39χρονος για ανθρωποκτονία στην Τουρκία – Εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα
19 Οκτωβρίου, 2024
Σύλληψη 66χρονου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο για εμπορία ανθρώπων – Ήταν καταζητούμενος στη Μολδαβία
19 Οκτωβρίου, 2024
Επίδομα θέρμανσης: Αλλαγές σε πετρέλαιο και ρεύμα
19 Οκτωβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Συγκλονίζει η γιαγιά του αδικοχαμένου βρέφους στην Αμαλιάδα – «Να τιμωρηθούν οι ένοχοι»
19 Οκτωβρίου, 2024
Δουκίσσης Πλακεντίας: Έστειλαν τον προαστιακό σε γραμμή του μετρό – Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο
19 Οκτωβρίου, 2024
Καιρός: «Φθινόπωρο… κατά το ήμισυ» – Έρχεται τσουχτερό κρύο, επιμένουν οι άνεμοι
19 Οκτωβρίου, 2024
«Η φίλη το ”πέταξε” νεκρό στο κρεβάτι» – Τι λέει ο γιατρός που προσπάθησε να σώσει το μωρό στην Αμαλιάδα
19 Οκτωβρίου, 2024
Από σφαίρα στο κεφάλι σκοτώθηκε ο αρχηγός της Χαμάς σύμφωνα με τους New York Times
19 Οκτωβρίου, 2024
Απεργούν στις 24 και 25 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σχολικών μονάδων
19 Οκτωβρίου, 2024