Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή παρουσίαση του Προτύπου Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού που διοργάνωσαν σε πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων οι συνεργαζόμενοι φορείς «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Εκφοβισμού» (Εuropean Antibullying Network-EAN), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η «EUROCERT» σε διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 26 Οκτωβρίου και ώρα 12.00μμ.
Όπως καταδεικνύουν οι ερωτήσεις και τα σχόλια της ζωντανής μετάδοσης, την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι, μεταξύ των οποίων Ακαδημαϊκοί, Πρυτάνεις, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Υπεύθυνοι Σχολικών δραστηριοτήτων, Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας, Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Υπεύθυνοι Πολιτιστικών θεμάτων, Υπεύθυνοι Αθλητισμού στην εκπαίδευση, Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου, εκπρόσωποι δημόσιων & ιδιωτικών σχολείων.
Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Πρόεδρος του «Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού» (European Antibullying Network – EAN) αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Δικτύου στην ανάπτυξη του Προτύπου, επισημαίνοντας στην έναρξη της εκδήλωσης :
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα, την οποία οραματιστήκαμε πριν από αρκετά χρόνια. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που σε συνεργασία με την EUROCERT έχουμε φθάσει σήμερα στο σημείο να μπορούμε να παρουσιάζουμε το Πρότυπο Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, στοχεύουμε το Πρότυπο να αποτελέσει έναν πολύτιμο χάρτη στο ταξίδι για την καταπολέμηση του εκφοβισμού σε όλη την Ευρώπη.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει ενεργά αυτή και πολλές άλλες από τις προσπάθειές μας, πάντα δίπλα μας στον αγώνα για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Έχουμε την τιμή να έχει θέσει υπό την αιγίδα του τη σημερινή εκδήλωση.
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Το Πρότυπο αποτελεί κομβικό σημείο για τη διαμόρφωση της λύσης, καθώς προσφέρει μία σαφή διαδικασία και συγκεκριμένα μέσα για σχολεία και μη εκπαιδευτικούς οργανισμούς στον αγώνα για την καταπολέμηση του εκφοβισμού.»
Ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος (M.Ed., PhDc) στο Εθνικό Κέντρο Για Τις Εξαφανίσεις
& τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», πραγματοποίησε επιστημονική επισκόπηση του προβλήματος του εκφοβισμού, τονίζοντας :
«Θα ήθελα να συγκρατήσουμε τρία σημαντικά σημεία:
- Για την αναγνώριση συμπεριφορών που συνιστούν εκφοβισμό είναι σημαντικό να καταλάβουμε οτι η πλάκα συμβαίνει μεταξύ φίλων, ο εκφοβισμός δεν συμβαίνει μεταξύ φίλων. Στις ουσιαστικές φιλικές σχέσεις δεν υπάρχει χώρος για συμπεριφορές που ξεπερνούν τα όρια και φέρνουν σε δύσκολη θέση.
- Έχουν γίνει πολλά προγράμματα ενημέρωσης σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια τάση να γενικοποιούνται όλες οι συμπεριφορές ανάμεσα σε παιδιά και να ονομάζονται σχολικός εκφοβισμός (bullying), χάνοντας με αυτό τον τρόπο ο ορισμός την πραγματική του έννοια. Είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες να ορίζουν μία συμπεριφορά ως εκφοβιστική όταν συντρέχουν τα στοιχεία της πρόθεσης, της επαναληψιμότητας και της ανισορροπίας δύναμης. Ας μην προτρέχουμε να βαφτίσουμε μία συμπεριφορά ως εκφοβιστική αν δεν συντρέχουν αυτά, γιατί τα παιδιά επηρεάζονται, τείνουν υποσυνείδητα να εκπληρώσουν την “ταμπέλα” που τους βάζουμε, και αν τα θεωρήσουμε “θύματα εκφοβισμού” θα αρχίσουν να ερμηνεύουν τα πάντα γύρω τους υπό αυτό το πρίσμα.
- Ο εκφοβισμός χαρακτηρίζεται πλέον από ερευνητές ωςπρόβλημα δημόσιας υγείας, γιατί διαπιστώνεται οτι ενήλικες με ιστορικό εκφοβισμού στην παιδική τους ηλικία, σε μεγαλύτερη ηλικία εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, θλιμένη διάθεση & αίσθηση ανασφάλειας, ψυχοσωματικές δυσκολίες και υψηλότερα επίπεδα άγχους, διατροφικές διαταραχές και το χειρότερο αυτοκτονικές σκέψεις.»
O κ. Τάκης Θεοφανόπουλος, Eντεταλμένος Σύμβουλος της EUROCERT, ανέλυσε το Πρότυπο και τη διαδικασία πιστοποίησης, και μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για την καταπολέμηση του εκφοβισμού, η οποία είναι ελληνικής έμπνευσης και πρωτοβουλίας.
Το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στους ανηλίκους, όχι μόνον στα σχολεία, θα μπορούσε να ονομαστεί ως ο “εμφύλιος πόλεμος” ο οποίος λαμβάνει χώρα μεταξύ ανηλίκων που ανήκουν ή φοιτούν στην ίδια εκπαιδευτική οντότητα και δεν έχει θύματα και θύτες, γιατί και οι θύτες είναι και αυτοί ιδιόμορφα θύματα.
Το Πρότυπο Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας κοινωνικών επιστημόνων από πολλές χώρες της Ευρώπης, μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (European Antibullying Network – ΕΑΝ) και της EUROCERT, ενώ αποτελεί διεθνή καινοτομία για την αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου φαινομένου.
Το Πρότυπο κωδικοποιεί τις απαιτήσεις, τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη μία Οργανωμένη Δομή, να τις εντάσσει σε ένα Σύστημα Διαχείρισης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου αντιμετώπισης του εκφοβισμού.
Το Πρότυπο, παρέχει τη δυνατότητα σε σχολεία ή άλλες Οργανωμένες Δομές τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης, εφόσον το εφαρμόσουν, να ζητήσουν την αξιολόγησή τους από το ΕΑΝ και την EUROCERT και να πιστοποιηθούν, έχοντας τη δυνατότητα μετά από αυτό, να χρησιμοποιούν το Ευρωπαϊκό Σήμα Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού.»
Στο κλείσιμο της διαδικτυακής εκδήλωσης ο κος. Θεοφανόπουλος παρουσίασε το Σήμα της Πιστοποίησης το οποίο θα μπορούν να αξιοποιούν στην επικοινωνία τους οι φορείς που θα αξιολογούνται θετικά και θα επιτυγχάνουν να λαμβάνουν την πιστοποίηση European Antibullying Certification – EANCert.
Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Εκφοβισμού (European Antibullying Network – EAN)
Η δέσμευση του Οργανισμού απέναντι σε κάθε φαινόμενο ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ξεκίνησε το 2007 και εδραιώθηκε το 2014 όταν με πρωτοβουλία του συστάθηκε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Εκφοβισμού (European Antibullying Network – ΕΑΝ) το οποίο σήμερα αποτελείται από 21 μέλη, 14 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ την προεδρεία για τέταρτη συνεχή φορά ασκεί «To Χαμόγελο του Παιδιού».
Στόχος του Δικτύου είναι ο συντονισμός δράσεων και η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε μέσα από μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική να ευαισθητοποιούμε το ευρύ κοινό και να ενδυναμώνουμε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού.
Μία από τις σημαντικότερες καμπάνιες που οργάνωσε το Δίκτυο, είναι το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ». Στην Ελλάδα μόνον, πάνω από 10.000 μαθητές & 420 σχολεία συμμετείχαν στην εκστρατεία #milatora2021.