Συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Χαμός με Δένδια – Τσαβούσογλου: «Τα νησιά έχουν στρατό γιατί…»

«Πρέπει να μιλήσουμε για την αποστρατικοποίηση νησιών και για το θέμα του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Μιλάτε για αυτά που σας συμφέρουν, αλλά δεν λέτε για τη Συνθήκη της Λοζάνης για την αποστρατικοποίηση. Εγώ θέλω να πω, ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών.

Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μέσω διαλόγου. Μπορούμε να συνεχίσουμε την ένταση, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός. Όχι ότι δεν σεβόμαστε το διεθνές σύστημα και το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να ξέρουμε και να έχουμε συνείδηση σε τι αποβλέπει η κάθε χώρα και το κάθε μέλος της ΕΕ. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καυγά με αυτόν τον τρόπο ή αν θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για να συνεχίσουμε τον διάλογο. Εκεί χρειάζεται ένα όραμα, μια απόφαση. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα χάσουμε το δείπνο ιφτάρ», είπε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με το Νίκο Δένδια.

Δένδιας: Τα νησιά απειλούνται για αυτό έχουν στρατό

Πράγματι, ζητάμε μια θετική ατζέντα. Αυτό είναι η λύση. Αλλά αυτό σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου. Έθεσε δυο θέματα ο Μεβλούτ. Για αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός; Γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα, υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι τα νησιά δεν απειλούνται; Τα έξι – δέκα μίλια στη θάλασσα ξεκινάνε από τη δεκαετία του ’30 και η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε μετά από πενήντα χρόνια.

Θα πρέπει να βρούμε λύσεις. Θέλω να πω στην Τουρκία πως η διαφωνία μας θα τελειώσει αν αντιληφθείτε τη θέση της ΕΕ και της Ελλάδας. Ελπίζω η διαφωνία μας να μην ακυρώσει το δείπνο.