Χαμός στην τουρκική Βουλή: «Τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη;»

Ο ηγέτης του CHP leader Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενταντιώθηκε στον Ερντογάν τονίζοντας πως «οι πολιτικές που ακολουθούνται στην Λιβύη και τη Συρία το μόνο που θα κάνουν είναι να βλάψουν την Τουρκία».

Στην τουρκική εθνοσυνέλευση υποβλήθηκε η νομοθετική πρόταση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντίθετο στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη έπειτα από αίτημα για υποστήριξη που διατύπωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ. Η GNA αντιμετωπίζει την επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ που έχουν τη βάση τους στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

«Τί δουλειά έχουμε στη Λιβύη;» δήλωσε ο ηγέτης του CHP leader Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι το Κόμμα του Ερντογάν θέλει να πάει στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Είμαστε αντίθετοι στο να σκοτωθούν οι στρατιώτες μας στις ερήμους της Λιβύης» είπε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται στην Λιβύη και τη Συρία το μόνο που θα κάνουν είναι να βλάψουν την Τουρκία.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Τσεβικιόζ.

Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο έχει δηλώσει πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιγί για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον αρχηγό του κράτους Ταγίπ Ερντογάν, εστάλη στην προεδρία του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας για να συζητηθεί, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, παρά τη στάση της αντιπολίτευσης, αναμένεται παντως να πάρει την Πέμπτη το «πράσινο φως» για τη Λιβύη με τις ψήφους των εθνικιστών του Μπαχτσελί.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συμφωνία για συνάντηση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: «Ξεκινούν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ν. Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Love is in the… pizza: limited edition γεύσεις & προσφορές από τη l’artigiano για τον Άγιο Βαλεντίνο
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Θέμα χρόνου το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τα νέα βίντεο από την τραγωδία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αμοργό
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός μέσα στην καμπίνα του φορτηγού του βρέθηκε 57χρονος στη Θεσσαλονίκη
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Σε 45 λεπτά ενδεχόμενο τσουνάμι θα φτάσει στην Τουρκία» – Τι λέει ο Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
12 Φεβρουαρίου, 2025