Χάμζα Γιούσαφ: Ο νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Σκωτία, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας πρωθυπουργός που είναι μουσουλμάνος και πρόκειται για τον 37χρονο Χάμζα Γιούσαφ.

Ο νέος ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού, αυτονομιστικού Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) εξελέγη σε εσωκομματική ψηφοφορία, ενώ διαδέχεται τη Νίκολα Στέρτζον, η οποία ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική παραίτησή της τον περασμένο μήνα μετά από οκτώ χρόνια στη θέση αυτή.

«Είναι μια μέρα περηφάνιας για μένα και την οικογένειά μου και ελπίζω να είναι επίσης μια μέρα περηφάνιας για τη Σκωτία, γιατί λέει πολλά για τις αξίες μας», δήλωσε ο Γιούσαφ αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Σημειώνεται, ότι ο Γιούσαφ γεννήθηκε στη Γλασκώβη και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο τοπικό πανεπιστήμιο. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως βοηθός ενός βουλευτή και το 2011 εξελέγη και ο ίδιος βουλευτής. Ο πατέρας του κατάγεται από το Πακιστάν και εγκαταστάθηκε στη Σκωτία τη δεκαετία του 1960 ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στην Κένυα από γονείς που κατάγονται από τη Νότια Ασία. Έχει αποκτήσει ένα παιδί με τη δεύτερη σύζυγό του και έχει επίσης μία προγονή.

Ανέλαβε για πρώτη φορά υφυπουργός στην τοπική κυβέρνηση το 2012 – ήταν ο νεότερος στην ιστορία και ο πρώτος που καταγόταν από μια εθνική μειονότητα. Το 2018 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και τον Μάιο του 2021 ανέλαβε υπουργός Υγείας.

Το 2016 ο Γιούσαφ ορκίστηκε βουλευτής στο Σκωτικό κοινοβούλιο στη γλώσσα ουρντού ενώ φορούσε κιλτ. Τάσσεται κατά της μοναρχίας και έχει δηλώσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να την καταργήσει.

Ανεξαρτησία και πίστη

Η νίκη του Χάμζα Γιούσαφ έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητα για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι μουσουλμάνος και δεύτερον, για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν είχαν αποικιοκρατικό παρελθόν ή δεν συνδέονται κάπως με αυτό, το γεγονός ότι δεν είναι Χριστιανός, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Σκοτσέζους προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο επειδή η κοινωνία τους είναι συνηθισμένη στην πολιτισμικότητα, αλλά και γιατί δε φαίνεται ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, σε σχέση με άλλους πολιτικούς της χώρας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση του, είναι η εκλογή του Ρίσι Σούνακ στην Αγγλία. Οι μη Βρετανοί θεωρούν ότι η επιλογή του είναι άνοιγμα σε μουσουλμανικές ή ασιατικές χώρες (κατάγεται από την Ινδία), ο ίδιος όμως, όχι μόνο υιοθετεί την παραδοσιακή πολιτική της παράταξης του, αλλά μάλιστα εφαρμόζει και πιο σκληρά μέτρα, ειδικά στο μεταναστευτικό.

Έτσι, η νίκη του Γιούσαφ στην εσωκομματική διαδικασία σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής της Στέρτζον και είναι μια ένδειξη ότι το κόμμα δεν θα εγκαταλείψει την προοδευτική πολιτική του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η πίστη του «δεν είναι η βάση επί της οποίας θα νομοθετεί» και ότι τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, σε αντίθεση με την κυριότερη αντίπαλό του για το αξίωμα, την Κέιτ Φορμπς, που πρόσκειται στην Ελεύθερη Εκκλησία της Σκωτίας και για θρησκευτικούς λόγους διαφωνεί στο θέμα αυτό.

Επίσης, θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που τέσσερις στους δέκα Σκοτσέζους υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.