Τρία άτομα από το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Χανίων είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από τον κορoνοϊό.
Σύμφωνα με την Αγγελική Δαμιανάκη, διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων και υπεύθυνη της κλινικής Covid 19, η οποία μίλησε στο neakriti.gr: «3 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό – γιατροί – νοσηλευτές, στην διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου στα πλαίσια της επιδημιολογικής μελέτης του Π.Κ, βρέθηκε να έχουν αναπτύξει θετικά αντισώματα έναντι στον κορωνοϊό.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, τουλάχιστον 14 μέρες πριν, μπορεί και παραπάνω και ο οργανισμός τους ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, ούτως ώστε να αναπτύξει την άμυνα του και η άμυνα του να είναι αυτά τα αντισώματα έναντι του ιού».
Ασυμπτωματικοί και οι 3 που «βρέθηκαν» με αντισώματα.
«Το ένα άτομα από τα τρία άτομα δεν είχε πραγματικά κανένα σύμπτωμα. Ξέρετε ότι υπάρχουν άτομα που μπορεί να έχουνε μολυνθεί και να το περάσουν πολύ ήπια ή και εντελώς ασυμπωματικά. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει δυνατότητα να αναπτύξουν αντισώματα. Δεν θα διεξαχθούν τεστ σε συγγενείς αυτών, καθώς δεν θεωρούνται ασθενείς», πρόσθεσε η κ. Διαμιανάκη.
Διάρκεια «ανοσίας»
Αν και τα συγκεκριμένα άτομα είναι προστατευμένα προς το παρόν, αυτό που προκαλεί προβληματισμό στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν πόσο χρόνο διαρκεί η ανοσία. «Τα συγκεκριμένα άτομα που βρέθηκαν με αντισώματα, προς το παρόν είναι προστατευμένα. Αυτό που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και δεν είναι ξεκαθαρισμένο είναι το πόσο διαρκεί αυτή η ανοσία. Για πόσο χρονικό διάστημα, θα έχουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων. Με την πάροδο του χρόνου, μετά από 2 μήνες και 4 μήνες, θα κάνουμε στα ίδια άτομα τεστ αντισωμάτων, να δούμε πόσο διαρκεί πράγματι αυτή η ανοσία».
Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα τεστ διενεργήθηκαν στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου, σε γιατρούς και νοσηλευτές στα πλαίσια της πρώτης οροεπιδημιολογικής πληθυσμιακής μελέτης στην Ελλάδα, σε σχέση με τον κορωνοϊό, η οποία και γίνεται στην Κρήτη με ευθύνη του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ.
Τέλος η κ. Δαμιανάκη διαπιστώντας και η ίδια ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει μία χαλάρωση των μέτρων τονίζει κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες και οδηγίες προκειμένου να προστατευτούμε από τον συγκεκριμένο θανατηφόρο ιό.
«Ιδίως τώρα που θα έχουμε τουρισμό, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι».
Πηγή: neakriti.gr