Χανταϊός – Κίνα: Θρίλερ με τον ιό – Ένας νεκρός

Θρίλερ στην Κίνα με «παλιό» νέο ιό! Το όνομα αυτού Χανταϊός, ο οποίος σκότωσε έναν άνθρωπο στην Κίνα.

Την ώρα που η Κίνα χαλαρώνει τα μέτρα για τον κορονοϊός, ένας ακόμη ιός έκανε την εμφάνισή του.

Πρόκειται για τον χανταϊό, ο οποίος σκότωσε έναν άνθρωπο στην επαρχία Γιουνάν, όπως έδειξε η νεκροψία.

Το κοινό του με τον κορονοϊό, είναι ότι δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία, ενώ η θνησιμότητα του είναι αρκετά υψηλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Αργεντινή έχει διαπιστωθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δεν είναι νέος ιός…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post «o χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια» δήλωσε ο σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh.

«Παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια» πρόσθεσε.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσε ότι ο χανταϊός είναι σπάνιος, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%.

«Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, συμπληρώνοντας ότι μπορεί επίσης να προέλθει από δάγκωμα ποντικιών.

Τα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζονται είναι κοινά με αυτά του κοροναϊού, με τους πάσχοντες να αναφέρουν πυρετούς, πονοκεφάλους, βήχα και δύσπνοια.

Ένας ασθενής το παρομοίασε με «ένα σφίξιμο γύρω από το στήθος μου και ένα μαξιλάρι πάνω από το πρόσωπό μου» ανέφερε το CDC.